Canlarımızın oyu Yeşil Sol’a

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, “Yeşil Sol Parti’yi kurumsal olarak aktif bir biçimde destekleyeceğiz. 7 Haziran’dan bu yana yapılan bütün seçimlerde bizim tutumumuz demokrasiden ve eşitlikten yana olmuştur” dedi.

ERDOĞAN ZAMUR/ZÜRİH

Avrupa’da bulunan 1,5 milyon Alevinin 700 bine yakını Almanya’da yaşıyor. Bünyesinde 300’e yakın cemevi bulunan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, “Nasıl ki Kürtler doğru tercih yapıyorsa, Alevi toplumu da doğru tercih yapacaktır” diyerek: “Bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol Parti’ye.”
Yurt dışında 3,5 milyonu aşkın seçmen bulunuyor ve bu seçmenler içinde Alevi inancına sahip toplum önemli bir seçmen kitlesini oluşturuyor. AABK ise Avrupa’daki Aleviler içinde önemli bir nüfusu temsil ediyor. 14 Mayıs seçimlerinin herkes kadar Aleviler için de tarihi olduğunu söyleyen Mat, “Halk, barış, kardeşlik ve özgürlük ile karanlık ve tek adam diktatörlüğü arasıda bir seçim yapacak. Türkiye, yüzünü Ortadoğu‘ya dönen bir diktatörlük rejimi ile mi yönetilecek ya da demokrasiyi içselleştiren, herkesin kendi inancını, kimliğini özgürce ifade edebildiği, konuşabildiği, yaşayabildiği bir ülke mi olacak? Çoğulcu bir demokrasi ve demokratik bir cumhuriyet mi olacak? Bu ikisi arasında bir seçim yapılacak” dedi. 

Tarih tekerrür etmemeli
Cumhuriyetin 100. yılı olduğunu hatırlatarak, “100 yıldır biz Aleviler haksızlığa uğruyoruz” diyen Mat şöyle konuştu: “Koçgiri, Dersim, Sivas, Çorum ve Gazi gibi katliamlar yaşandı. Alevilere uygulanan politik baskı, Alevi köylerine yapılan camiler, Alevilerin cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmemesi gibi bir çok haksızlık yaşandı. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girdiğimiz şu günlerde, bu yüzyıl boyunca yaşadıklarımızı bir daha yaşamak istemiyoruz.”

Nasıl bir Türkiye istiyorsunuz?
“Başta Anayasa’da yazılı olan eşit yurttaşlık hakkımızı istiyoruz” diyen Mat, “Bu bir lütuf değil anayasal bir taleptir. Biz eşit yurttaşlık talebini sadece Aleviler için istemiyoruz.Türkiye’de mazlum olan herkesin Ermenilerin, Arapların, Süryanilerin, Êzîdîlerin, Hıristiyanların, inanan ve inanmayan her kesimin bir arada, çoğulcu, demokratik, laik bir ülkede yaşamasını istiyoruz. Bu seçimde verilecek her oy ile nasıl bir Türkiye olacağına karar vermiş olacağız. Birinci yüzyıldaki haksızlıklar devam edecek mi yoksa her kesimi anayasal bir güvenceye kavuşturan çoğulcu bir cumhuriyet mi olacak?” dedi.

Bağımsızız ama tarafsız değiliz
Avrupadaki Alevi örgütlenmesi içinde çok farklı düşünceden insanların olduğuna, çoğulcu bir anlayışa sahip olduklarına işaret eden Mat, “Biz bir Alevi kurumuyuz, bağımsızız. Ancak bağımsız olmamız, tarafsız olacağımız anlamına gelmiyor. Neye tarafız? Demokrasiden, çoğulculuktan, bir arada yaşamaktan, herkesin hak ve hukukunu korunduğu, laik, demokratik bir cumhuriyet ve onurlu bir barıştan yanayız” diye konuştu. 

Bir oy Yeşil Sol’a 
bir oy  Kılıçdaroğlu’na
Türkiyede kangrenleşen sorunların başında Kürt ve Alevi sorunları geldiğinin altını çizen Mat, “Onurlu bir barış istiyoruz. Herkesin birbiriyle barışmasını istiyoruz. Kürt sorunu, Alevi sorunu ve kangrene çevrilmiş bütün sorunların çözülebileceğine inanıyorum. Bizim tarafımız, demokrasinin tarafıdır. Bundan dolayı da vicdan sahibi bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Sol, sosyalist ve Kürt halkının da iradesini temsil eden partiler bir araya gelip ittifak yaptı. Cumhurbaşkanı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’na, milletvekili seçiminde ise güçlü bir şekilde meclise girmesi için Emek ve Özgürlük İttifakı’na destek vereceğiz” dedi. 

Kurumsal olarak destekliyoruz
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın başta Kürtler ve Aleviler olmak üzere bütün ezilenlerin iradesini temsil ettiğine inandıklarını kaydeden Mat, “Yeşil Sol Parti’yi kurumsal olarak aktif bir biçimde destekleyeceğiz. Bu kararı ilk defa almıyoruz. 2018 seçimlerinde de bu tarzda bir karar almıştık. 7 Haziran’dan bu yana yapılan bütün seçimlerde bizim tutumumuz demokrasiden ve eşitlikten yana olmuştur. Dünden bugüne kararımız aynı yöndedir” diye konuştu. 

En güçlü haliyle Meclis’te olmalı
“Kürt sorununun çözülmesi için Yeşil Sol Parti’nin güçlü bir şekilde meclise girmesine destek vermiyorsanız, siz barıştan yana olamazsınız. Siz o zaman savaşı tercih edersiniz” ifadelerini kullanan Mat ekledi: “Onurlu bir barış olsun istiyoruz. Onurlu bir barış için masanın diğer tarafında muhatapların olması gerekir. Bunun için Yeşil Sol Parti’nin, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın güçlü bir şekilde mecliste olması için her çabayı göstereceğiz.”

Aleviler de doğru tercih yapacak
Örgütlü oldukları bütün alanlarda seçim çalışmalarına dahil olduklarını belirten Mat, “Avrupa Alevi Birlikleri olarak bütün canlarımız nasıl tavır takınacağını biliyor. Bu konuda oldukça da örgütlüyüz. Nasıl ki Kürtler doğru tercih yapıyorsa, Alevi toplumu da doğru tercih yapacaktır. Toplumumuzun eşitlik, özgürlük, barış ve demokrasiden yana tutum alacağından eminiz” diye ekledi. 

600-700 bin Alevi var
Mat, Avrupa’da 1,5 milyona yakın Alevi yaşadığını, büyük bir bölümünün ise  Almanya’da bulunduğunu dile getirdi: “Ciddi bir Alevi nüfusu yurt dışında yaşıyor. Bunların büyük bir bölümü ise Almanya’da. Elimizde somut bir veri yok. Ancak Avrupa’nın 14 farklı ülkesinde birliğimize bağlı 300’e yakın cemevi var. Bunların üyelerinin toplamına bakınca sadece Almanya’da 600-700 bin civarında bir Alevi nüfusu olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Konfederasyona Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Norveç, İtalya, Romanya gibi 14 Avrupa ülkesinin yanı sıra Türkiye’den de Alevi dernekleri de bağlı. 

Cemevleri aktif
Cemevlerinin bir seçim bürosu gibi çalıştığını kaydeden Mat, “Konfederasyon olarak bir karar aldık ve bütün cemevlerimizin bir genelge gönderdik. Seçim sürecinde yapılan panellerde, seçmenlerin sandığa götürülüp oy kullanması organizasyonlarında, cemevlerimizin bulunduğu şehirlerde diğer kurumlarla da birlikte ortak örgütlenme yapmasını istedik. Sahada bu ortaklaşmayı görmek bizi sevindiriyor” dedi. 

Kızmak yetmez oy kullanalım
Avrupa’da seçime katılımın geçmiş seçimlerde düşük olduğunun da altını çizen Mat, bu sistemden rahatsız olan herkesin mutlaka gidip oyunu kullanması gerektiğini belirtti. Mat, “Tekçi, ırkçı faşist yönetimde rahatsız olan herkes sandığa gitmelidir. Sadece televizyon karşısında Erdoğan’a kızmak yetmiyor. Gerçek anlamda bir değişim istiyorsak, AKP-MHP yönetimini tarihin çöplüğüne atmak istiyorsak gidip oyumuzu kullanmamız gerekiyor” dedi. 
Kendisi gibi Alman vatandaşı olduğu için oy kullanamayan geniş bir Alevi kesim olduğuna da işaret eden Mat, “Oy verme hakkına sahip her canımız mutlaka sandığa gitmeli, oyunu kullanmalıdır. Hep birlikte kazanmak istiyorsak bunu yapmamız gerekir” mesajı verdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.