Casus yazılımlar hak ihlalidir, yasaklanmalı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Pegasus yazılımı ile yüzlerce muhalif, gazeteci ve aktivistin izlendiğinin deşifre olması ardından Birleşmiş Milletler (BM) harekete geçti: “Casus yazılımlar insan haklarını ihlal ediyor, dünya çapında yasaklanmalı.”

 

On faklı ülkeden 15 yazı işleri ile Alman Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR yayın kuruluşlarının ortak araştırmaları sonucu, İsrailli NSO Grup'a ait Pegasus adlı casus yazılım aracılığıyla bazı devletlerin dünya genelinde yüzlerce muhalif, gazeteci ve aktivistin cep telefonlarına sızdığına dair skandalın ardından BM insan hakları uzmanları harekete geçti. Uzmanlar, “Bu tür uygulama ve yazılımların dünya genelinde yasaklanması” çağrısında bulundu.

Pegasus tarzı casus yazılımların insan haklarını ihlal ettiğini, birçok kişinin yaşamını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, böylesi teknolojilerin denetlenmesi gerektiğini savundu.

VOA’nın haberine göre BM uzmanları, "İnsan hakları savunucularını, gazetecileri ve siyasi muhalifleri izlemek, sindirmek ve susturmak için son derece karmaşık casus uygulamalarının kullanılmasından derin endişe duyuyoruz. Bu tür casus uygulamalar ifade özgürlüğünü, insanların kişisel mahremiyetini ve özgürlük haklarını ihlal ediyor; muhtemelen yüzlerce kişinin hayatını tehlikeye atıyor, medya özgürlüğünü tehlikeye atıyor” diye belirtti.

Casus yazılımlara yasak getirilmesini isteyen BM uzmanları, “Bu tür casus yazılımların hem insan hakları hem de kişisel mahremiyete karşı büyük bir saygısızlık olduğunu” kaydederek, hükümetleri gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya çağırdı.

Pegusus skandalı

Geçtiğimiz ay bazı devletlerin, İsrailli NSO Grup'a ait Pegasus adlı casus yazılım aracılığıyla yüzlerce muhalif, gazeteci ve aktivistin cep telefonlarına sızdığı, takibe aldığı, sohbet uygulamalarındaki şifreleri kırarak içeriğe erişim sağladığı ortaya çıkmıştı.

Pegasus casus yazılımı telefonlara herhangi bir uygulama ya da mesaj içinden gönderilen link üzerinden yüklenebiliyor. Böylece artık her şeyiniz izlenebiliyor. Fotoğraflara, mesajlara ve hatta takviminize dahi erişebiliyor. Hem sesli hem de görüntülü mesajlarınızı izleyebiliyor ve konumunuzu da tespit edebiliyor.

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.