Çatışma çözümüne ihtiyaç var

  • İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri,  barışın sağlanamamasının eşitsizliklere, savaşa ve özgürlüklerin kısıtlanmasına sebep olduğunu belirterek, “Yeni barış sürecine ihtiyaç var” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin Beşiktaş Barbaros Meydan’ında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Mİlletvekili Turan Aydoğan  ve İHD eski Genel Başkanı  Akın Birdal da katıldı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, barışın sağlanmamasının eşitsizliklerin, özgürlüklerin kısıtlanmasının ve savaşın temel sebebi olduğunu belirterek, “O nedenledir ki, İHD Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkası da Kürt sorunudur.  Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır. Türkiye, Kürt sorunu gibi temel sorunlarını diyalog ve müzakereye dayalı çatışma çözüm yöntemleri kullanarak çözememiş bir ülkedir. Bu nedenle silahlı çatışmalar ülke içi ve ülke dışında devam etmektedir” diye konuştu.

Kürt sorununun inkarından vazgeçilerek bu sorunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Yoleri, “Kürt sorununun inkarından vazgeçilecek ve bu sorun kabul edilecektir. Kalıcı bir çatışmasızlık için çatışmanın tarafları sorumluluk alacaklardır. İmralı’da tutulan Abdullah Öcalan ve arkadaşları üzerindeki tecrit ve izolasyona son verilecek, aileler ve avukatları ile görüşmeleri sağlanacaktır. Hapishanelerdeki tüm siyasi mahpuslar serbest bırakılacaktır. Siyasi ve toplumsal muhalefet üzerindeki her türden baskı ortadan kaldırılacak, İfade, örgütlenme ve toplanma hakkının önündeki engeller kaldırılacaktır. Sonra sorunun tarafları diyalog kuracak ve tartışacaklar. Nasıl bir barış istiyoruz? Nasıl bir çözüm istiyoruz? Sonra da müzakere ile uzlaşı yolu bulacaklar” dedi.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.