Çavuş’a sadakat operasyonları

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Berlin ziyareti ardından Alman devleti bu kez de Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan ve Kürdistanlı sanatçı Mazlum Dora’yı gözaltına aldı.

 

Almanya ve Türkiye arasında gerçekleşen görüşmeler sonrası Kürt kurum ve siyasetçilerine yönelik baskı ve gözaltılar sürüyor. PKK yasağında ısrar eden, Türk devletiyle siyasi, ekonomik, askeri işbirliğini sürdüren Almanya, Kürtleri kriminalize etmeye devam ediyor. Almanya’nın Heilbronn kentinde dün Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan, Esslingen kentinde ise sanatçı Mazlum Dora gözaltına alındı.

 

Öcalan hakkında tutuklama kararı

Heilbronn’da Kürdistan Topluluklar Federasyonu (FCK-BW-BAYERN) Eşbaşkanı Sait Öztürk’ün evi sabah saatlerinde çok sayıda polis tarafından basıldı. Evden çıkmak üzere olan Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan polisler tarafından yere yatırıldı, kelepçelenerek gözaltına alındı. Öcalan hakkında Kürtleri kriminalize eden Alman Ceza Kanunu’nun 129 a/b maddesinden tutuklama kararı olduğu bildirildi.

Alman polisi, Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan’ı yere yatırdı, kelepçeleyerek gözaltına aldı.

Rojava parçası da suç oldu!

Kürdistanlı sanatçı Mazlum Dora ise Esslingen’de resmi işlemler için gittiği belediye binası çıkışında gözaltına alındı. Dora da Öcalan gibi polislerin şiddetine maruz kaldı, yere yatırıldı ve kelepçelendi. Elimize ulaşan arama tutanağında şehit anması, 15 Ağustos kutlaması gibi etkinliklere katılmak ‘suç’ unsurları olarak yer aldı. Sanatçı Dora’nın söz ve bestesi kendisine ait "Cenga Rojava" parçası da suç olarak gösterildi. Rojava’da Türk işgaline karşı direnişin konu edildiği parça, Koroya Newa Heilbronn tarafından seslendirilmişti.

Mazlum Dora,’nın Koroya Newa Heilbronn ile birlikte seslendirdiği "Cenga Rojava" parçası da suç unsuru sayıldı.

Kriminalizasyona son verin

Almanya Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) ve FCK-BW-BAYERN yaptıkları yazılı açıklamalarla gözaltıları kınadı. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz hafta Berlin’e yaptığı ziyarete atıfta bulunulan açıklamalarda, Nürnberg’de Medya Halk Evi’nin basıldığı ve bir Kürdistanlının gözaltına alındığı hatırlatılarak, "Kürtleri kriminalizasyondan vazgeçin" denildi.

Çıkar ilişkilerine son verin

FCK-BW-BAYERN, "Yapılan baskın ve gözaltılar kriminalize politikasının bir parçasıdır. Alman hükümeti şunu iyi bilsin ki; Kürt halkının kültürlerini korumak, özgürlük ve adalet mücadelesi vermekten başka bir suçu yoktur. Alman hükümeti Türk devleti ile olan çıkar ilişkileri için Kürtler üzerinde uyguladığı baskılara son vermelidir" çağrısında bulundu.

Uygulama kabul edilemez

"Ciddi sağlık sorunları olan Abdullah Öcalan’ın işkence edilerek gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz" diyen FCK-BW BAYERN Federasyonu, eşbaşkanları Sait Öztürk’ün evinin basılmasını da kınadı. "Polisler evi dağıtmış, çocukların korkmasına neden olmuştur" denilen açıklamada hukuki sürecin işletileceği kaydedildi.

Türkiye gibi davranmaktan vazgeçin

KON-MED de gözaltılara karşı yasal ve politik girişimlerde bulunacaklarını vurgulayarak "Polisin korsanvari şekilde evleri basması kabul edilemez" dedi. "Kürt halkı bu kriminalize politikalarına hiçbir zaman boyun eğmemiştir" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Artık Kürtlere yönelik bu baskıcı ve dışlayıcı politikalarından vazgeçilmeli. Alman devletinin artık yapacağı en doğru iş, Kürt sorununda insiyatif alıp diyalog yollarını oluşturmak için Kürt siyasetini geliştirmesi ve çözüm üretmesidir.”

Ziyaret ardından ikinci operasyon

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mayıs ayının ilk haftası Berlin’e gelmiş ve Dışişleri Bakanı ile görüşmüştü. Görüşmenin detaylarına ilişkin ise "PKK ve FETÖ örgütleriyle mücadelede etkin işbirliğinin önemini vurguladık" demişti. Çavuşoğlu’nun ziyaretinden bir gün sonra Nürnberg’de Medya Halk Evi’ne baskın düzenlenmiş, kapısı kırılarak içeri girilmişti. Eş zamanlı olarak Makbule Kartal’ın da evi basılmış, misafiri gözaltına alınmıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.