Cerrahi hiyerarşisi cinsel saldırının önünü açıyor

Kadın Haberleri —

Kadın Cerrah

Kadın Cerrah

  • İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) personeli hakkında yapılan önemli bir araştırma kadın cerrahların meslektaşları tarafından cinsel tacize, cinsel saldırıya ve bazı durumlarda tecavüze uğradıklarını söylediğini ortaya koydu.

Exeter Üniversitesi, Surrey Üniversitesi ve Cerrahide Cinsel Suistimal Çalışma Grubu tarafından yapılan araştırma BBC ile özel olarak paylaşıldı. BBC, ameliyat sırasında ameliyathanede cinsel saldırıya uğrayan kadınlarla da konuştu. Çalışmanın yazarları, kadın stajyerlerin kıdemli erkek cerrahlar tarafından tacize uğradığı bir model olduğunu ve bunun NHS hastanelerinde şu anda yaşandığını söylüyor.

‘Cerrahlık için utanç verici’

İngiltere Kraliyet Cerrahlar Koleji Başkanı Tim Mitchell BBC'ye yaptığı açıklamada araştırma bulgularının "son derece şok edici olduğunu ve cerrahlık mesleği için büyük bir utanç kaynağı olacağını" söyledi. Bunun "yaygın bir sorun olduğunun açık olduğunu" ve ele alınmadığını kabul eden Mitchell" Sıfır tolerans kültürünü uygulamaya koyarak, bu durumdan etkilenen kişilerin öne çıkıp bu olayları bildirebileceklerinden ve ciddiye alınacaklarından emin olmalarını sağlayacak mekanizmalar oluşturmalıyız" dedi.

Üçte biri cinsel saldırıya uğradı

Araştırmaya katılan kadın cerrahların yaklaşık üçte ikisi son beş yıl içinde cinsel tacizin hedefi olduklarını ve üçte biri de meslektaşları tarafından cinsel saldırıya uğradıklarını söyledi. Kadınlar, olayları bildirmenin kariyerlerine zarar vereceğinden korktuklarını ve NHS'nin harekete geçeceğine güvenmediklerini söylüyor.

British Journal of Surgery'de yayınlanan raporda kadın ve erkek kayıtlı cerrahlar tamamen anonim olarak çalışmaya katılmaya davet edildi ve 1.434 kişi yanıt verdi. Bunların yarısı kadındı. Rapora göre,

-Kadınların yüzde 63'ü meslektaşları tarafından cinsel tacize uğradı

-Kadınların yüzde 30'u bir iş arkadaşı tarafından cinsel saldırıya uğradı

-Kadınların yüzde 11'i kariyer fırsatlarıyla ilgili olarak fiziksel temasa zorlandığını bildirdi

-En az 11 tecavüz vakası rapor edildi

-Kadınların yüzde 90'ı ve erkeklerin yüzde 81'i bir tür cinsel suistimale tanık oldu.

Rapor, erkeklerin de bu davranışların bir kısmına maruz kaldığını gösterse de (yüzde 24'ü cinsel tacize uğramış), kadın ve erkek cerrahların "farklı gerçeklikler yaşadıkları" sonucuna varmakta. Exeter Üniversitesi'nden Dr. Christopher Begeny, "Bulgularımızın halkın cerrahlık mesleğine olan güvenini sarsması muhtemel" dedi.

Hiyerarşik yapı suçun önünü açıyor

Öte yandan, "Sessizliği Bozmak: Sağlık Hizmetlerinde Cinsel Suiistimalin Ele Alınması" başlıklı ikinci rapor da yayınlandı. Rapor nelerin değişmesi gerektiğine dair tavsiyelerde bulunuyor. Her iki rapor da kadın cerrahların oranının nispeten düşük olmasının (yaklaşık yüzde 28), cerrahinin son derece hiyerarşik bir yapıya sahip olmasıyla birleştiğinde, bazı erkeklere önemli bir güç verdiğini ve bunun cerrahinin yüksek basınçlı ortamıyla kötü bir şekilde birleştiğini öne sürüyor.

Surrey Üniversitesi'nden danışman cerrah Prof Carrie Newlands, "Bu durum insanların cezasız kalmasına yol açıyor ve bunların çoğu kontrol edilmiyor" dedi. BBC'ye konuşan Newlands, "En yaygın senaryo, kıdemsiz bir kadın stajyerin, genellikle amiri olan kıdemli bir erkek fail tarafından istismar edilmesidir. Bu da insanların konuştukları takdirde geleceklerinden ve kariyerlerinden gerçekten korktukları bir sessizlik kültürüne yol açıyor" dedi. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.