Çevreciler Lützerath’ı savunuyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Lützerath Direnişi

Lützerath Direnişi

  • 35 bin kişi linyit kömürü için yok edilmek istenen Lützerath’ı savunmak için bölgeye akın etti. Polis eylemcilere saldırdı, çok sayıda kişi yaralandı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, "Kömür hala toprakta olduğu sürece mücadelemiz devam edecek. Vazgeçmek gibi bir planımız yok’’ dedi.

Almanya‘nın batısında yer alan Lützerath köyünün genişletilmek istenen dev kömür madeni nedeniyle yıkılmaması için haftalardır mücadele veren iklim aktivistlerine yönelik binden fazla polisin katıldığı bir operasyon gerçekleştirildi.

Lützerath Direnişi, yaklaşık 200 gündür süren bir direniş. Direniş boyunca civar bölgeye betonlarla örülen 700 barikat var. Yıllardır maden sahasında ağaçların tepelerine kurdukları barakalarda yaşayan çevreciler, kömür ocaklarının genişletilmesine karşı çıkıyor.

Enerji kriziyle boğuşan Almanya’da ülkede faaliyet gösteren enerji devi RWE’nin  Lützerath köy yakınındaki linyit ocağını genişletmek amacıyla köyün büyük bir kısmını satın alması üzerine iklim aktivistleri aylardır köyü işgal etmiş durumdaydı. Hükümetin ocağın genişletilmesine onay vermesi üzerine polisin girdiği köyde direniş devam ediyor.

RWE köyü satın aldı

Almanya, daha önce 2038 olarak açıkladığı kömüre dayalı elektrik kullanımına son verme sözünü 2030’e çekmişti. Lützerath’ın Garzweiler açık ocak madeni tarafından yutulacak son köy olması bekleniyor. Köyü ‘satın alan’ RWE, bölgedeki kömüre bu kış ihtiyaç duyulacağını savunuyor. 

Alman halkının yüzde 59’u ise linyit madeninin genişletilmesine karşı çıkıyor.

Yetkililerin ocak ayının ortasına kadar aktivistleri köyden çıkarma talimatına karşılık, 14 Ocak’ta binlerce aktivistin köye gelerek burada bulunan aktivistlere katılacağı günler önce duyurulmuştu.

İklim adaleti için

"Tahliyeyi önleyin. İklim adaleti için" sloganıyla bir araya gelen çevreciler, doğal yaşamın bozulmasına ve karbondioksitin çevreye verdiği zarara dikkati çekerek, linyit madenleri için ormanların yok edildiğini dile getirdi ve enerji şirketlerini eleştirdi.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’ın de aralarında bulunduğu binlerce aktivist, köyün yok edilerek kömür madenine dönüştürülmesine karşı çıkmak üzere bölgeye akın etti.

Eylemcilerin direnişi sürüyor

Thunberg’in katılımıyla öğle saatlerinde büyük bir gösteri için toplandı. Burada yapılan açıklamada polisin köyün büyük bölümünde “yer üstündeki” eylemcileri zorla çıkarttığını, ancak birçok kişinin hala hem yer altındaki tünellerde hem de inşa ettikleri yüksek ağaç evlerde 15 yapıyı işgal ettiğini belirtti.

Toplamda 470 eylemcinin köyden çıkarıldığını açıklayan polis ise yıkıma devam edilebilmesi için daha birçok yapıdan eylemcilerin çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Yürüyüş boyunca, ”Hiç bir köyün boşaltılmasına izin vermeyeceğiz!”, ”Çocuklarımızın geleceğini sahiplenmek için buradayız” sloganları atıldı.

Thunberg ateş püskürdü

Cuma günü köye giden Thunberg, kasabadaki aktivistlere katılmasının ardından Alman Yeşiller Partisi‘ni Lützerath’ın yıkımına verdiği destek nedeniyle eleştirdi. Thunberg, partinin RWE gibi fosil yakıt şirketleriyle anlaşma yapmasının önceliklerinin neler olduğunu gösterdiğini söyleyerek şöyle dedi: “Şu anda burada, 35.000 kişi var. Değişim sizsiniz, umut sizsiniz. Lützerath’ta olan Lützerath’ta kalmaz. Kömür hala toprakta olduğu sürece mücadelemiz devam edecek. Vazgeçmek gibi bir planımız yok. Burada yerin altında olan kömür, fiyatları hemen düşürmez. Böyle düşünen biri gerçekle bağını koparmıştır.”  LÜTZERATH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.