Ceza, yaşamak isteyen kadınlara

Kadın Haberleri —

.

.

  • Çilem Doğan’a verilen 15 yıl hapis cezasına kadınlardan tepki gelmeye devam ediyor. Dün İzmir’de basın açıklaması yapan kadınlar kararı protesto ederken, İstanbul’da kadın kurumları da yaptıkları açıklamayla cezanın yaşamak isteyen kadınlar verildiğini söyledi.

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü platformu Çilem Doğan’a verilen 15 yıllık hapis cezasını protesto etti. Karşıyaka İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar, “Özsavunma haktır yargılanamaz. Çilem Doğan'a özgürlük” pankartını açtı. 

Çilem Doğan yalnız değildir

Platform adına Fatmanur Güçlü basın açıklamasını okudu. Açıklamada; devletin, kadınları şiddet ve istismar karşısında yalnızlaştıran, her yeni gün kadına yönelik şiddeti artıran ve teşvik eden bir politika ile karşılarına çıktığı belirtildi.

Verilen cezanın yaşamak isteyen tüm kadınlara verildiği belirtilen açıklamada, “Yaşamak ve yaşatmak için kendimizi savunmaktan, örgütlü kötülüğe ve erkek egemenliğine karşı örgütlü kadın mücadelesi vermekten vazgeçmeyeceğiz. Özsavunma haktır, Çilem Doğan yalnız değildir” denildi.

Ölmemek için hayatımızı savunmak zorundayız

İstanbul’da da kadınlar Çilem Doğan’a verilen cezaya tepki gösterdi. Çilem Doğan’a verilen 15 yıl hapis cezasıyla erkeklerin sırtlarının sıvazlandığını ifade eden Kırkyama Kadın Dayanışma Derneği üyesi Tülay Korkutan, Çilem’in gördüğü şiddete karşı devletin çeşitli kurumlarına başvurmasına rağmen bir dönüş yapılmadığını hatırlattı.

.
Tülay Korkutan

Korkutan, “Çilem kendi hayatını kurtarmak için birini öldürdü. Hayatını savunan kadınlar cezalandırılıyor. Nevin Yıldırım müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve yıllardır hapishanede. O yüzden Çilem’e, Nevin’e ya da Ayşe Gökkan’a verilen cezalar demek, aslında kadınlara ‘Erkekler ne derse yapın, ses çıkartmayın, sokaklarda mücadele etmeyin’ demektir. Çilem’de, Hülya Halaçkay’da, Yasemin Çakal’da olduğu gibi kadınlar hayatlarını savunuyorlar. Ölmemek için hayatlarımızı savunmak zorundayız” diye konuştu.

.
Esril Bayrak

Bizi ne yasalar ne de devlet koruyor

Çilem, özsavunma gerçekleştirmeseydi onu katledecek olan erkeğin “iyi hal” ve “tahrik” indirimleri ile serbest bırakılacağını belirten bağımsız feminist Esril Bayrak ise, kararın, bir kadının kendini savunmasına verilen bir ceza olduğunu dile getirdi. “Bu devirde kadınların hayatta kalmasını sağlayan en önemli şey özsavunmadır” diyen Bayrak, “Biz ne yasalar ne de devlet tarafından korunuyoruz. Haksız şekilde devlet eliyle verilen bir ceza. Bu cezaları kabul etmiyoruz” dedi.

.
Ayten Yazıcı

Kadın mücadelesine bir darbe

Kadınlar olarak Çilem’e verilen cezayı kabul etmediklerinin altını çizen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) delegesi Ayten Yazıcı da, “Adli ve hukuksal olarak gerekli yerlere başvurmasına rağmen bir cevap alamamasından kaynaklı özsavunmasını gerçekleştirdi” diyerek, verilen kararın kadın mücadelesine yapılmış bir darbe olduğunu söyledi.

.
Şevval Barin

Sokaklardan ayrılmamalıyız

Kadınların özsavunma haklarının olduğunu bilmeleri gerektiğini vurgulayan Mor Dayanışma üyesi Şevval Barin, “Bu kararla hiçbir zaman sokaklardan geri adım atmamamız gerektiğini öğrendik. Kadınlar bu ceza karşısında seslerini çıkartmaya devam etmeli ve sokaklardan ayrılmamalılar” dedi. 

JINNEWS

 

 

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.