Cezaevine içim rahat giderim

  •  “Toplumun farklı her kesimi haksızlığa, hukuksuzluğa karşı bir araya gelebiliyorsa, ben bu noktada içim rahat olarak giderim cezaevine. Çok umutsuz ve karamsar değilim. Önemli gelişmeler var.”
  •  “Hepimiz birlikte bu sorunu çözmek zorundayız. Hepimizin çocukları ölüyor. Bu konuyu bu ciddiyetle ele almamız lazım. Beni cezaevine atabilirsiniz, birçok arkadaşımız rehine olarak orada tutuluyor, hiçbir sorunu çözemezsiniz.”

Adalet Nöbeti'ni sürdürdüğü partisinde açıklama yapan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Direnişimize devam ettik, çok haklıydık ve bundan dolayı çok güçlüydük. Kazanacağımızı biliyorduk" dedi.

Milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Nöbeti’ni sürdürdüğü partisinin Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya HDP milletvekilleri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Necla Kurul, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun da katıldı. Gergerlioğlu, Adalet Nöbeti’nin 15’inci gününde olduklarını belirterek sürece dair bilgi verdi. Gergerlioğlu, “Malum Meclis’te hukuksuz bir şekilde vekilliğimizin düşürülmesinden sonra bir adalet nöbeti başlattık. Bir sivil direniş sergiledik” dedi.

'Haklılığımızı herkes gördü'

Başarılı bir sivil direniş gerçekleştirdiklerini belirten Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Türkiye ve dünya kamuoyuna güçlü bir mesaj veren bir sivil direniş gerçekleştirdik. Türkçe ve Kürtçe tüm dünya kamuoyunun düşüncelerini veren bir mesaj verdik. Ciddi karşılık gören bir mesajdı. Çünkü bu yapılması gereken bir eylemdi. Halkın iradesinin haramilikle gasp edilmesine yönelik bir hukuksuzluk işlemine karşılık ben ve partimin sivil ve pasif direnişiydi. Sivil ve pasif bir direnişti ama çok güçlü bir etkisi oldu. Bunu tüm kamuoyu gördü. Biz direnişimize devam ettik, çok haklıydık ve bundan dolayı çok güçlüydük. Kazanacağımızı biliyorduk. Hakkımızda haksız kararlar verebilirler ama biz haklı olduğumuzu herkese gösterdik. Ardından Meclis’te HDP Grubu'nun toplantı odasında gece gündüz 24 saat arkadaşlarımız ile birlikte direniş sergiledik.”

'158 polis yolladılar'

Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Direnişimiz kamuoyunda çok güçlü bir karşılık buldu ve bunu hazmedemeyenler iftira ve yalan dolu bir kurguyla 5 yıl önce beraat etmiş bir videoyu kullanarak hakkımızda algı oluşturmaya çalıştılar. Meclis Başkanı ve savcının işbirliği ve 10 polisin imzasıyla bir utanç belgesine imza attılar. Meclis Başkanı’nın göndermesiyle de utanç belgesi, utanç tutanağı savcılığa gitti, hakkımızda yakalama kararı çıkarıldı. Güya sloganlarla HDP Grubu katına çıkmışız. Bunun yalan olduğu belgelerle ortaya çıktı ama işin üzücü tarafı, koca Meclis Başkanlığının bu iftira dolu kurguya imza atması ve bunu savcının onaması, böylece partimize yönelik bir saldırı gerçekleştirilmeseydi. Ardından da hepiniz biliyorsunuz, çok üzücü ve vicdanları kanatıcı bir şekilde, Pazar sabahı 158 polis gönderilmiş, bunu da kendileri ifade etti. Utanç verici görüntülerdi bunlar. Oradaki danışmanlarımızı odalara kilitleyerek bu utanç verici görüntülerin açığa çıkmasını engellemeye çalıştılar. Vekillerimizin kollarını sıkarak, önlerine geçerek görüntü almalarını engellemeye çalıştılar.”

 'Hala bu halkın vekiliyim'

Meclisin bir utanç yaşadığını ifade eden Gergerlioğlu, yargı darbesi yapıldığını ifade ederek, “1994 ve 1999’dan sonra Meclis’te vekil kovalanması gibi utanç yaşattılar. Benim kağıt üstünde vekilliğim düşürülse de hala bu halkın vekili olduğumu düşünüyorum. Çünkü gasp ile bu vekillik düşürüldü. AYM'nin esastan olan kararını bekliyoruz. Anayasa Mahkemesi sonucu beklenebilirdi. Tercih etmediler ve hemen okutuldu. Bu da Meclis Başkanı ile bir darbeydi. Meclis’te milletin bir ferdini darp ederek çıkarmaları da millete bir darbeydi. Türkiye siyasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. HDP’li olsun olmasın, tüm kamuoyu buna karşı tek vücut oldu ve çok güçlü bir destek gördük” şeklinde konuştu.

'AİHM'e gidiyoruz'

Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuruya dair bilgi veren Gergerlioğlu, esasa dair başvuruyla ilgili halen karar verilmediğini söyledi ve ekledi: "3 Mart'ta yaptığımız ceza başvurusu ile ilgili henüz karar verilmiş değil. Beklentimiz yüksek. Vekilliğin düşürülmesiyle ilgili başvurumuz bugün reddedildi. Bununla ilgili AİHM'e gidiyoruz." 

'Cezaevine rahat giderim'

Bu süreçte toplumun ve siyasetin çok farklı kesimlerinden destek gördüklerini de belirten Gergerlioğlu, "Toplumun farklı her kesimi haksızlığa, hukuksuzluğa karşı bir araya gelebiliyorsa, ben bu noktada içim rahat olarak giderim cezaevine. Çok umutsuz ve karamsar değilim. Önemli gelişmeler var. Cezaevine girersek tüm hak savunucularına bu bayrağı vermiş olurum ve daha iyi bir yere getirirler. Bu toplum için cezaevine girersem, gözü açık gitmem" dedi.

Türk halkına çağrı

İktidarın yaptığı her darbe girişimiyle toplumun vicdanını sızlattığını kaydeden Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birçok arkadaşımız cezaevinde, Musa Farisoğlulları ve Leyla Güven’in vekillikleri düşürüldü. Bunlar Kürt meselesini halletmedi. Devlet eliyle oluşturulmuş büyük insan hakları ihlalleri var. Şunu da Türk halkına söylemek isterim: Kürt meselesi vardır, bunu Kürt halkı çıkarmadı. Bunu devletin dayatmaları çıkardı. Kürt meselesini çözecek olan Kürtler dışındaki halklardır. Tüm Türkiye toplumuna sesleniyorum: Irk olarak bir Kürt değilim, Kürt meselesinin çözümünü savunduğum için işimden oldum. Böyle çözüm olmaz. Sorunu çıkaran Kürt halkı değil ki illa onlar çözsün. Hepimiz birlikte bu sorunu çözmek zorundayız. Hepimizin çocukları ölüyor. Bu konuyu bu ciddiyetle ele almamız lazım. Beni cezaevine atabilirsiniz, birçok arkadaşımız rehine olarak orada tutuluyor, hiçbir sorunu çözemezsiniz."

Gergerlioğlu, konuşmasını şu çağrıyla sonlandırdı: "Benim topluma son sözlerim: Gelin insan hakları ortak paydasını koruyalım. Bu çok değerlidir. Bu şansı kaybetmeyin. Biz tüm vekil arkadaşlarımızla bunu söylüyoruz. Bu parti bunun için gayret sarf ediyor. Bunu gerçekleştirdiğimiz oranda başarılı olacağız. Gerçekleştiremediğimiz zaman bu ülke için üzücü günler devam edecek.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.