Çiçek bile lüks oldu!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Burhan Savcı

Burhan Savcı

  • Amed sokaklarında gezerek saksıda çiçek satan Burhan Savcı, aşanan ekonomik kriz nedeniyle insanların eskisi gibi çiçek dahi alamadığını söylüyor.

MEDİNE MAMEDOĞLU/AMED

Amed’in sokaklarını gezerek saksıda çiçek satan Burhan Savcı, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle insanların eskisi gibi çiçek dahi alamadığını söylüyor. Günde 10 saatten fazla çalışmasına rağmen kimi zaman evine ekmek götürecek parayı dahi kazanamıyor.

Burhan Savcı yaklaşık 10 yıldır Amed sokaklarında el arabasında çiçek satarak geçimini sağlıyor. Saksıdaki çiçeklerini el arabasına yükleyerek sokak sokak dolaşan Savcı, saatlerce çalışmasına rağmen istediği kazancı elde edemiyor. Savcı, insanların yaşam ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı bir dönemde çiçek almanın bile lüks hale geldiğini vurguluyor.

 

 

Evimize ekmek götüremez olduk

İşini çok severek yaptığını anlatan Savcı, “Benim Sur’da küçük bir depom var. Her türlü çiçek bende bulunur. Yarısını kendim dikiyorum, yarısını da dışarıdan getiriyorum. Özellikle kadınlar benden alışveriş yapıyor. Sabah 8’de geliyorum çiçeklerimi el arabama atıyorum sonra sokaklara çıkıyorum akşam 9’a kadar çalışıyorum. Buradaki insanların hepsi artık beni tanıyor, beni gördüklerinde ‘Çîçekê Amedê’ diye sesleniyorlar. Yılın her ayı bu işi yapıyorum ama özellikle son yıllarda evime ekmek götüremez oldum. İnsanların hepsi şu anda o durumda” diyor.

 

 

Sıra bana gelene kadar para bitiyor

Ekmeğe her gün zam geldiğini, sobalı evlerin de odunu bile almakta güçlük çektiğini anlatan Savcı, “Sadece ben değil, küçük esnafın hepsi bu durumda. İnsanlar artık evlerine ekmek dahi götüremiyor. Ben eskiden çok iyi iş yapardım. Hiç olmasa da elimde ekmeğimle evime giderdim. Şimdi insanlar eskisi gibi çiçek almıyor. Zamlardan dolayı herkesin önceliği gıda ve çocuklarının ihtiyacı oldu. Sıra bana gelene kadar insanlarda para kalmıyor” diye anlatıyor. Böyle nereye kadar gider bilmediğini söyleyen Savcı, “Başka yapacağım bir iş de yok. Bir elektrik faturası geliyor bakakalıyorsun. Bu pahalılıkta pazara dahi gidemiyorsun. Böyle olunca benim de 15-20 TL olan çiçeklerim arabamda kalıyor” diye ekliyor.

 

 

İki kışı düşünerek geçirdik

İnsanların alım gücü olmadığına, onlara da hak verdiğini söyleyen Savcı, zamlara karşı direndiğini ve saksı fiyatlarını yükseltmediğini belirtiyor. Buna rağmen işinin bitme noktasına geldiğini ifade eden Burhan, bu zorlu günlerin biteceği umuduyla çiçeklerine bakmaya devam ettiğini söylüyor. “Bazı günler bırakıp gidesim geliyor ama o zamanda evde oturacağım. Şimdi en azından elimde arabam, yanımda çiçeklerim bir umudum oluyor” diyen Savcı, “Bu kriz böyle devam ederse ne ben ne de diğer esnaflar asla iş yapamayız. Son iki kışımız evde oturup kara kara düşünmekle geçiyor. Zenginler hala zengin, fakirler daha da fakirleşti” diye ekliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.