Çiçek demeti değil pratik adım

Dünya Haberleri —

.

.

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırı ardından kurulan 19 Şubat İnisiyatifi, yaptığı açıklamayla hem taleplerini dile getirdi hem de saldırıdan altı ay sonra, 22 Ağustos’ta Hanau’da düzenlenecek “Anma ve Eylem Günü”ne çağrı yaptı.

Açıklama, Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky, milletvekilleri, Demokratik Kürt Toplum Merkezi gibi kitle örgütleri, siyasi partiler, sendikalar, meslek grupları ve kiliselerin de aralarında olduğu çok sayıda kurum ve kişi tarafından imzalandı.

Talepler

İnisiyatif, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerinin ve yaralı kurtulanların taleplerini şöyle sıraladı:

* Kamusal alanda göçmenler tarafından biçim verilen onurlu bir anma ve hafıza çalışması

* Adalet ve tazminat

* Olayın ve devlet kurumlarının saldırıdaki sorumluluğunun hiçbir şüpheye yer bırakmayacak biçimde açıklığa kavuşturulması

* Hessen Eyaletinde ve Almanya’nın her yerinde acil gereksinim duyulan politik önlemlerin bir an önce alınması.

‘Sorular yanıtsız bırakılıyor’

Açıklamayı imzalayan kurum ve kişiler, Hanau’da 22 Ağustos’ta düzenlenecek “Anma ve Eylem Günü”ne verdikleri desteğin gerekçesini şöyle açıkladı: “Kayıp yakınlarının olay sırası ve sonrasındaki polis soruşturmasına ve diğer devlet kurumlarının tavrına ilişkin soruları yanıtsız kalıyor ve saldırının üzerinden yarım sene geçmesine rağmen hiçbir politik sonuç görünür olmuyor. Tam tersine: Hessen Emniyetinin bilgisayarlarından gönderilen NSU 2.0 imzalı ölüm tehditlerinin yarattığı son skandal gösteriyor ki, öldürme amaçlı ırkçılık, antisemitizm ve aşırı sağcılık güç kazanmaya devam ediyor. Bu durum, polisler, askerler ve devlet kurumları tarafından görmezden geliniyor ve hatta destekleniyor.”

‘Artan ırkçılık katilleri cesaretlendiriyor’

Hanau, Halle ve Kassel’de yaşanan ırkçı saldırıların “münferit vaka” olarak tanımlanamayacağının altını çizen imzacılar, ekledi: “Aksine katiller, kabaran ırkçılık eliyle cesaretleniyor ve kendilerini onaylanmış hissediyor.”

Kayıp yakınlarının ve hayatta kalanların taleplerinin duyulması çağrısı yapan imzacılar, devam etti: “Hanau’nun birçok duraktan biri değil, son durak olmasını istiyoruz. Yarım sene sonra ifade ediyoruz: Sadece bazı şeyler değil, bu ülkede nihayet çok fazla şeyin değişmesi gerekiyor. İstiyoruz ki, sadece sözlerle ve çiçek demetleriyle değil, pratik adımlarla bu saldırının, ırkçılığın ve aşırı sağcılığın bu ülkede tolere edilmediği ve kabullenilmediği gösterilsin.”

Çağrı doğrultusunda 19 Ağustos 2020’de Almanya’nın farklı kentlerinde, 22 Ağustos’ta ise Hanau’da merkezi anma etkinlikleri ve eylemler düzenlenecek.

HANAU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.