Çifte ajana Fransız güvencesi

Yurt Dışı Haberleri —

Fransa Türk ajanların suçlarını örtbas mı ediyor?

  • Fransız Le Point dergisi, Kürt siyasetçiler Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’a suikast davasından 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Zekeriya Çelikbilek’in Fransa’nın Reims kentinde elini kolunu sallayarak gezdiğini, hiç bir kaygı yaşamadığını yazdı.
  • Le Point’in özel haberinde sorgu sürecinde, Fransız polisine Türk toplumu hakkında bilgi verme karşılığı oturum aldığını söyleyen Çelikbilek için gazete, Fransız gizli servisi tarafından mı korunuyor sorusuna dikkat çekiyor.
  • Saray ve Erdoğan rejimi ile bağlantıları hapis cezası aldığı suikast davası sürecinde açığa çıkan, Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile fotoğrafları da basına yansıyan  Çelikbilek için Belçika, ne tutuklama ne de arama kararı çıkartmadı.

Türk devletinin Avrupa’da “Bozkurt ve Ülkücü” adı altında yapılandırdığı suç çetelerine üye çok sayıda MİT elemanı hem Erdoğan rejimine hem de bulundukları ülkelere ajanlık yapıyor. Belçika mahkemelerinin KNK Eşbaşkanı Remzi Kartal ile KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar’a dönük suikast davasında gıyabında 5 yıl hapis cezasına çarptırılarak suçlu bulduğu Zekeriya Çelikbilek’in Fransa’nın Marne bölgesinde aranma kaygısı olmadan yaşıyor. Fransız Le Point’te, Guillaume Perrier ve Laure Marchand imzasıyla yayınlanan özel haberde Çeklikbilek için Fransa’nın Belçika’ya baskı mı yaptığı sorgulanıyor?  

Sakinelerin katil zanlılarından

Belçika'da beş yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2013 yılında Paris'te üç Kürt'ün öldürülmesi olayına karıştığından şüphelenilen bir Ankara ajanı Reims'te huzur içinde yaşamaya devam ediyor. Türkiye doğumlu 55 yaşındaki adam hâlâ Reims’ın (Marne) yoksul bir bölgesi olan Wilson semtinde ikamet ediyor. Hiç saklanmak gibi bir derdi yok, her zamanki günlük yaşamına devam ediyor.

Yerel bahis dükkanı PMU'nun müdavimi ve burada iddia oynuyor. Türkiye Diyanet'i tarafından inşa edilmekte olan "Osmanlı Camisi"nin karşısında yaşıyor. Son zamanlarda komşuları onu tekrar etrafta görmeye başlamış. "Karadenizli Çelikbilek ailesi burada, Reims'de oldukça tanınıyor; kardeşi inşaat işinde. Mahallede sık sık görülüyorlar" diyor ismini vermek istemeyen Türk kökenli bir Reimsli. Zekeriya Çelikbilek, Belçika'daki mahkumiyetine rağmen Reims'te serbestçe geziyor. Hiç istifini bozmuyor.

 

Zekeriya Çelikbilek (solda) Paris'teki Türk Büyükelçiliği'nde, bir zamanlar Türk gizli servisinin iki numaralı adamı olan Büyükelçi İsmail Hakkı Musa ile birlikte.

 

5 yıl hapis cezası var

Çelikbilek, kısa bir süre önce Brüksel'de Kürt politikacılara yönelik suikastlar düzenlemeyi planlayan bir suç örgütüne mensup olduğu gerekçesiyle Belçika mahkemeleri tarafından beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Türk devletiyle bağlantıları ortaya çıktı ve 2017'de bu yönde bir eyleme niyetlendiği kesin olarak teyit edildi.

Bu süreçte elde edilen kanıtlar oldukça önemli. 14 Haziran 2017'de Yakup Koç ve Hacı Akkulak adlı iki Türk vatandaşıyla birlikte, Brüksel'in Saint-Gilles bölgesinde, Kürt Ulusal Kongresi’nin (KNK) merkezine yakın bir yerde, Fransa plakalı bir araçla gözetleme yaparken gözaltına alındı.

Türk polis kimliği ile yakalandı 

Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine'deki Türk konsolosluğunda eski bir güvenlik görevlisi olan ve "albay" olarak anılan Koç, Belçika polisine süresi dolmuş bir Türk terörle mücadele polisi kimliği gösterdi. Akkulak'ın telefonunda, KNK merkezinin yer aldığı binanın iç kısmının görüntüleri vardı, yani orada kapsamlı bir keşif yapmışlardı. Suikast ekibi, zehirleme ve otomatik silahla tarama da dahil olmak üzere, çeşitli saldırı stratejileri üzerinde çalışmıştı.

Katliamdan sonra kaçış planı

Fransız telefon hattı kullanan Çelikbilek ve Akkulak arasındaki konuşmalar incelendiğinde, Akkulak'ın "katliamdan" sonra nasıl kaçabileceklerini dert ettiği ortaya çıkıyor. Müfettişler, Koç'un bir GPS takip cihazı ve motosiklet yerleştireceği bir minibüs, Çelikbilek'in ise iki kişilik bir motosiklet almayı planladığını kesin şekilde tespit etti.

Davacı avukatlarına göre, bu ayrıntılı plan, karşımızda profesyonel bir suikast timi olduğunu gösteriyor. Zaten Temyiz Mahkemesi de 2 Nisan'da açıklanan 1 Şubat tarihli kararında “Kanıtlar, iki sanığın niyetlerini kesin bir şekilde ortaya koyuyor” diyor. Belçika'daki bir mahkeme belgesinde, Türk ajanların amacının gerçekten de ‘söz konusu kişileri ortadan kaldırmak’ olduğu ifade ediliyor. Temyiz Mahkemesi, sanıkların “son derece tehlikeli bir tavır” sergilediğini belirtiyor.

Kartal ve Aydar hedefti

Brüksel'de hedef alınan kişiler, Kürt mücadelesinin önde gelen isimleri ve otuz yıldır Belçika'da siyasi mülteci olarak yaşayan eski TBMM milletvekilleri. 76 yaşındaki Remzi Kartal, PKK'nin siyasi kolu Kongra-Gel'in eşbaşkanı; Zübeyir Aydar ise KNK'nın lideri. Kartal daha önce de 2016 yılında Ukrayna'da kayıtlı bir numaradan SMS yoluyla ölüm tehditleri aldığını bildirmişti.

Kartal 2012'de ve Ocak 2013'te Türk suikast timlerinin hedefi olmuş, bu olay Türk istihbaratıyla yakından bağlantılı Ömer Güney'in Rue La Fayette'de üç Kürt aktivisti öldürmesiyle aynı zamana denk gelmişti. Bir tehditte "Sakine'nin (Cansız) öldürülmesi ama senin kaçman sadece tesadüf" yazıyordu.

Suikast timinin saray bağlantısı

2014 yılında internete sızan bir telefon görüşmesinde, Fransız adli polisi tarafından Ömer Güney'in sesiyle eşleştiği tespit edilen Ömer isimli bir kişinin iki amiriyle suikast hedefleri hakkında konuştuğu görülüyor.

“ÖMER GÜNEY: Dördüncü sıraya şey Remzi Kartal

BİRİNCİ ŞAHIS: Remzi gelecek mi…

ÖMER GÜNEY: Remzi geliyor ama pek nadir geliyor

BİRİNCİ ŞAHIS: Remzi geldi mi yalnız hiç affı olmaması lazım.

ÖMER GÜNEY: Evet. O zaten koruma aracıyla geliyor. Koruma aracından çıkıyor. Onu fırsatını bulduğum…”

Belçika'daki davacıları temsil eden Jan Fermon, Reims'de yaşayan Türk elektrikçi Çelikbilek'in bu olayda bir rolü olabileceğini, işe almaya çalıştığı bir Belçikalıya, Ocak 2013'teki üçlü suikasta karıştığını övünerek anlattığını söylüyor. Fermon, “Çelikbilek'in Türk devletiyle olan bağlantıları apaçık ortada” diyor.

Sosyal medya gönderileri, Çelikbilek'in özellikle Türkiye'nin eski Paris Büyükelçisi ve Türk istihbaratı MİT'in eski başkan yardımcısı İsmail Hakkı Musa ile olan bağlarını zaten ortaya sermişti. Çelikbilek'in Ankara'daki cumhurbaşkanlığı sarayına da erişimi vardı. 2018 yılında Erdoğan'ın Paris ziyareti sırasında Erdoğan'ın özel askeri danışmanı ve Sadat paralı askerlik şirketinin kurucusu Adnan Tanrıverdi'ye Champs-Élysées'de rehberlik etmekle görevlendirilmişti.

Fransa baskı mı yaptı?

Belçika'da iki aydan uzun bir süre önce hüküm giymiş olmasına rağmen, Çelikbilek Reims'deki sığınağında herhangi bir rahatsızlıkla karşılaşmadı. Belçika savcılığı ne bir tutuklama emri çıkardı ne de Çelikbilek'in derhal tutuklanmasını talep etti, ki alışılagelmiş uygulamadan çok farklı bir durum bu. Brükselli avukat, “Bu konuda çok yakın bir ülkeden (Fransa) baskı mı geldi?” diye merak ediyor.

 

Zekeriya Çelikbilek, Paris'teki Türk büyükelçiliğinde rahat bir şekilde poz veriyor

 

Fransa sorgulayıp bıraktı

Ona göre “bu dava çok özel” ve “bu davanın anahtarı Fransa'da.” 2013'teki davada Kürt davacıların Fransız avukatı Antoine Comte, tutuklama emrinin gecikmeden verilmesi gerektiğine inanıyor. Comte, “Fransa, Belçika, Almanya ve Avusturya'daki yargıçlar Avrupa'da MİT konusunda önemli çalışmalar yaptı" diyor, ancak "siyasetçiler hiçbir şey yapmadı.”

Fransız polisinin yakından tanıdığı Çelikbilek son dönemde birçok kez sorgulandı. Belçika'daki ifşaatların ardından Rue La Fayette'deki üçlü suikast davasını yeniden açan soruşturma yargıcı Régis Pierre'in direktifiyle Aralık 2022'de gözaltına alındıktan sonra Fransa Terörle Mücadele Alt Müdürlüğü (Sdat) tarafından tanık olarak sorgulandı.

 

Zekeriya Çelikbilek'in ismi, büyük harflerle, bu yüksek blokta yaşayan farklı geçmişlere sahip pek çok kişinin ismiyle birlikte, posta kutusuna yapıştırılmış.

 

Çift taraflı ajan

"Bozkurtların ne olduğunu biliyor musunuz?" diye sordular. "Hayır" cevabını veren Çelikbilek'in sahte cehaleti, aşırı milliyetçi Türk militanlarının simgesi haline gelen sarkık bıyığıyla Facebook'ta paylaştığı fotosuyla tezat oluşturuyor.

Sorguda, Türk gizli servisiyle bağlantılı elektrikçi, 2013'teki suikasta karıştığını inkar etti ancak adını vermediği kurumlarla işbirliği yaptığını ve oturma izni karşılığında onlara Fransa'daki Türk toplumu hakkında bilgi verdiğini kabul etti. "Minik Kuş" olarak bilinen bir başka Türk şebeke figürü, bir Sdat sorgusu sırasında Çelikbilek'in Fransız servisleriyle işbirliğini doğruladı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.