Çin, işgalciye ‘işgalci’ dedi

BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang

BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang

  • Suriye’deki son durumun tartışıldığı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde, veto yetkisi bulunan Çin önemli bir çıkış yaptı. Çin, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’de işgalci olduğunu, suyun silah olarak kullanmasından diğer insanlık suçlarına kadar birçok gerçeği sıraladı.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Suriye’deki son durum tartışıldı. Güvenlik Konseyi toplantısına, 15 üye ülkenin temsilcisi dışında Suriye, Türkiye ve İran’ın da daimi temsilcileri katıldı. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Viyana’da yapılan ve herhangi bir uzlaşının sağlanamadığı 6. Suriye Anayasa Komitesi toplantısıyla ilgili bilgi verdi. Pedersen, büyük bir hayal kırıklığı yaşansa da umudunu kaybetmediğini belirtti. İnsani yardımlardan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths de insani yardımla ilgili gelinen son duruma dair bilgi verdi. Griffiths, ülkede insani yardımın yetersiz kaldığını, yaklaşan kış şartlarının Suriye halkının durumunu olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Yasa dışı işgalci güç

Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’de işgalci olduğunu söyledi. Temsilci Yardımcısı Shuang, Suriye’nin yabancı ülkelerin işgali yüzünden zor durumda olduğunu, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’yi yasadışı bir şekilde işgal ettiğini belirterek, “Türkiye, yasadışı işgal ettiği Kuzey-Doğu Suriye’deki Eluk Barajı’ndan bölgeye sağlanan suyu defalarca kesti. Yüz binlerce sivilin susuz kalmasına neden oldu. Bu durum, BM’nin bölgedeki insani yardım çalışmalarını aksatarak büyük zorluklara neden oldu. Çin, Türkiye’yi uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uymaya, sivilleri korumaya ve BM’nin insani yardım erişimini garanti etmeye çağırıyor” diye konuştu.

Güvenlik Konseyi’nde söz alan İran’ın BM Daimi Temsilcisi Majid Takht Ravanch da isim vermeden Suriye’deki Türkiye ve ABD’nin askeri varlığından duyduğu rahatsızlığı belirterek BM Güvenlik Konseyi’ni, Suriye’deki yabancı askeri unsurların işgalini sonlandırmak için göreve çağırdı. İran Temsilcisi “Öncelikle Suriye’nin bazı bölgelerinin yabancı güçler tarafından işgaline derhal son verilmelidir. İşgalci ve davetsiz tüm yabancı güçler, herhangi bir ön koşul veya daha fazla gecikme olmaksızın ülkeyi terk etmelidir” diye konuştu.

Türk işgal güçleri engelliyor

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Bassam Sabbagh, Suriye’de ABD ve Türk askerlerinin yasa dışı bir şekilde bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin işgal ettiği bölgelerde desteklediği çetelerin, ülkeye yapılan yardımları engellediğini söyledi.

Güvenlik Konseyi’nin Suriye oturumuna katılan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, klasik Türk kibrini sergileyerek, ”Bizim uluslararası insancıl hukuku ihlal edenlerden ders almaya ihtiyacımız yok” savunması yaptı.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Vekili Richard Millls ise 6. Suriye Anayasa Komisyonu toplantısıyla ilgili hayal kırıklığını paylaştı ve Suriye rejimini suçladı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy de şunları kaydetti: ”Suriye’nin birliğini, toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını yeniden tesis etmek amacıyla Suriye içi diyaloğu teşvik etmek çok önemli.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.