Cinayet ortağı ATK'ye tepki

  • Polis engeline rağmen “Ölümlere izin vermeyeceğiz” şiarıyla ATK önünde nöbet eylemi başlatan tutsak aileleri, “Biz anneyiz, çocuklarımızın ölmesini, cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Korkmuyoruz, yarın da buradayız, em natirsin” sözleriyle iktidara seslendi.

 

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), tutsak aileleri ile birlikte “Ölümlere izin vermeyeceğiz” şiarıyla İstanbul Yenibosna’da bulunan Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde, cezaevlerinde tutsakların intihara sürüklenmesi ve ATK’nin hasta tutsaklar için verdiği “Cezaevinde kalabilir” raporlarına tepki göstermek amacıyla nöbet eylemi başlattı. Çok sayıda tutsak ailesinin katıldığı nöbet eyleminde, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şube Eşbaşkanı Ferat Boğatekin ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da dayanışma gösterdi. Eylemden önce ATK önü ve bulunduğu cadde çok sayıda polis, zırhlı araç ve gözaltı aracıyla ablukaya alındı.

Aileler ablukaya alındı, gazeteciler darp edildi

 “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, “Hasta tutsaklara özgürlük” dövizlerinin açıldığı açıklamaya valilik kararıyla yasak getirildiğini söyleyen polisler, açıklama yapılmasını engellemek istedi. HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu polislerle müzakere yaparken, çok sayıda polis kitleyi ablukaya aldı. Çekim yapması engellenen gazeteciler ise darp edilerek alanın dışına çıkarıldı.

Cenazelerin çıkmasını istemiyoruz

 Polis engeline rağmen açıklama yapan Barış Anneleri İnisiyatifi Üyesi Perihan Akbulut, “Biz anneyiz, çocuklarımızın ölmesini, cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz, bunun için buradayız” dedi. ATK’nin hasta tutsaklara “Cezaevinde kalabilir” raporları vermesine tepki gösteren Perihan, “Çocuklarımız hakkında hastane ‘Cezaevinde kalamaz’ raporu veriyor, ancak ATK tersi yönde rapor veriyor. ATK’ye tepki göstermek, açıklama ve oturma eylemi yapmak için buradayız, yabancı değiliz biz, anneyiz anne” ifadelerini kullandı.

Uzun bir süre abluka altında tutulan kitle, dağılmak üzereyken tekrar ablukaya alındı. Bu esnada tutsak aileleri, Kürtçe ve Türkçe, “Biz korkmuyoruz, yarın da buradayız”, “Em natirsin” sözleriyle baskılara karşılık verdi. Zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde metrobüse doğru ilerleyen kitle, bir kez daha ablukaya alınarak polisler tarafından zorla alandan çıkarıldı. Polisin, metrobüs ve otobüs duraklarını dahi kalkanlarla ablukaya alması dikkat çekti. Aileler, alkışlar eşliğinde eylemlerine son verdi.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.