Cinsiyetçi iş bölümünü kıracağız

Kültür/Sanat Haberleri —

Güliz Sağlam

Güliz Sağlam

  • Yönetmen Güliz Sağlam, sinema sektöründe kadınları görmezden gelen anlayışa karşı mücadele ettiklerini belirterek, “Cinsiyetçi iş bölümüne karşı bir platformda birleştik. Mücadelemizin ilk adımlarını da atıyoruz" dedi. 

EYLEM AKDAĞ-MA/AMED

Rosa Kadın Derneği, Ovni Barselona ve Streemthings şirketi ortaklığında hazırlanan ve Eurimages tarafından desteklenen “Mor Meridyenler” projesi kapsamında, çok sayıda kadın yönetmen 15-16 Ocak tarihlerinde Amed’de bir araya geldi. Etkinlikte, 18 film gösterilirken, kadınların sinemadaki temsiliyeti ve yaşadıkları sorunlar da tartışıldı. Etkinliğe katılan yönetmenlerden Güliz Sağlam, Mor Meridyenler’in bir ağ olduğunu, farklı ülkelerden kadın sinemacıları bir araya getirdiğini belirterek, “Patriarkal kapitalist sistemde yaşıyoruz ve bir kadın olarak bu sistem içerisinde mücadele veriyoruz. Ben de bir özne ve kadın olarak bu sistemin değişmesi için, daha eşitlikçi, cinsiyetçi olmayan, antimilitarist bir sistemde yaşayabilmek için mücadele veriyorum” dedi. “Farklı türlerde ürün veren, emek veren sinemacılar olarak bir araya geldiklerini, patriarkal kapitalist sistemden kaynaklanan sorunlara ve cinsiyetçi iş bölümüne karşılık bir platformda birleştiklerini ifade eden Sağlam, “Mücadelemizin ilk adımlarını da atıyoruz" diye konuştu. 

Taciz ve şiddet çok

Sinema sektöründe kadınların başta şiddet olmak üzere birçok sorun yaşadığını aktaran Sağlam, “Uğradığımız ayrımcılık, pek çok alanda olduğu gibi sinemada da kendini gösteriyor. Cinsel taciz ve şiddet çok var. Sinema emekçisi kadınlar olarak kadına yönelik erkek şiddetinin erkek egemen sistemle alakalı olduğunu ve ‘hayır’ deyip sesimizi çıkarabileceğimizi göstermeyi hedefliyoruz” diye belirtti.

Kendi tarihimizi kendimiz yazacağız

Sağlam, kadınların sinema sektöründe görmezden gelindiğinin altını çizerek, “İşte o yüzden diyoruz; Kendi tarihimizi kendimiz tekrar yazacağız. Çünkü kadınlar her zaman vardı" diye kaydetti. Toplumsal olarak büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığına işaret ederek, “Bu değişim ve dönüşüm muhakkak sinemaya da yansıyacak. Baktığımızda daha çok kadın yönetmen var. Daha gerçek, güzel ve kadınları ilgilendiren hikayeler ele alınıyor. Kadın karakterler de değişip dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Diğer sektörlere de yansıyacak

Kadın örgütlenmesinin önemine vurgu yapan Sağlam, “Sadece sayısal olarak da değil, karar verici mekanizmalarda da olmamız önemli. Kendi bakış açımızı istediğimiz şekilde yansıtabilmemiz de önemli. Özneleşme süreci bu şekilde olacak ve bu da tabi ki feminist hareketin katkısıyla gerçekleşecek. Birbirimizden güç alıyoruz. Bu güç diğer sektörlere de yansıyor. Bu cinsiyetçi iş bölümü çok hızlı bir şekilde kırılıyor” dedi. 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.