Çîrok Mîrok hem eğlendirecek hem öğretecek

Toplum/Yaşam Haberleri —

CIROK MIROK

CIROK MIROK

  • "Çîrok Mîrok ile sanatın her alanında Kürtçe ile daha güzel, daha zengin ve değerli eserler yaratabileceğini anlatmak istiyoruz; Kürtçeyi sevdirmek ve kültürel saldırılara karşı korumak istiyoruz"

DÎLAN KARACADAĞ

 

Gölge Kültür ve Sanat Merkezi Youtube kanalında Çîrok Mîrok adlı bir masal programı başlattı. Oyuncular Rabia Keskin ve Kaddafi Ünal’ın anlattıkları masallar, genellikle halk arasında bilinen masallar. Masalların özünü bozmadan, cinsiyetçi ve şiddet içerikli olanları revize ettiklerini belirten programın yönetmeni Rewşen Apaydın, "Çîrok Mîrok ile sanatın her alanında Kürtçe ile daha güzel, daha zengin ve değerli eserler yaratabileceğini anlatmak istiyoruz; Kürtçeyi sevdirmek ve kültürel saldırılara karşı korumak istiyoruz" dedi. Apaydın ile programın amacı, Kürtçe masal ve diğer kültürel çalışmalarının önemi üzerinde konuştuk.

 

Çocuklar için binlerce Türkçe program, kitap ve masal materyali var. Siz çocuklara nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

Gölge Kültür ve Sanat Merkezi (Navenda Çand û Hunerê ya Sî) olarak Çîrok Mîrok'un yanı sıra Kürt tiyatrosu üzerine çalışıyor ve Kürtçe oyun hazırlamak istiyoruz; uzun süredir de bir oyun üzerinde çalışıyoruz. Ancak pandemi nedeniyle biraz ağır ilerledi. Müzik alanında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çîrok Mîrok ve diğer Kürtçe eserlerimiz ile sanatın her alanında Kürtçe ile daha güzel, daha zengin ve değerli eserler yaratabileceğini anlatmak istiyoruz. Kürtçeyi sevdirmek ve kültürel saldırılara karşı korumak istiyoruz.

 

Çocukların bir dil öğrenmesi için ebeveynlerin duruşu önemlidir; ebeveynlere nasıl ulaşmayı düşünüyorsunuz? Onların tutumlarını nasıl değiştirecek ve çocuklarına hikayelerinizi ve masallarınızı nasıl duyuracaksınız?

Dil ve kültür alanında izlenen politikalarının karşısında anadil çalışmaları oldukça kıymetli ve değerlidir. Dolayısıyla ebeveynler bu çalışmalarla çocuklarını yetiştirirlerse onların yardımıyla hem dillerini öğrenirler hem de ve kültürlerini unutmazlar.

Tabii ki tek başına masal ile ebeveynlerin zihniyetini ve duruşunu değiştiremeyeceğini de biliyoruz. Bunun yanı sıra çeşitli işler ve eylemler yapılmalı. Çîrok Mîrok ile hem çocukların hem de halkın kendi dillerinin varlığını görmelerini istiyoruz. Kültür ve sanat çalışmalarımızı yürüttüğümüz alanlar daha çok memleketlerinden/yerinden, yurdundan gelenlerdir. Asimilasyon politikaları ve günlük hayatta daha az Kürtçe kullandıkları nedeniyle Kürtçe ile ilişkileri yıllar içerisinde zayıflamıştır. Kürtçe sanatın, eğitimin ve tanıtılmasının eksikliği de bunda bir etkisi var.

Masallarınızı neye göre seçiyorsunuz? Kriterleriniz neler?

Masallarımızı daha çok halk arasında en çok anlatılanların arasından seçtik. Bazı masallar şiddet ve cinsiyetçi içerikli, olanları ayıkladık ve çocuklar için yeni bir yaşam bilinci ile pedagojiye uygun olmasını sağladık. Tabii bunu yaparken masalın özünü kaybetmemesi ve içeriğinin boşalmamasına dikkat ettik.

 

Masalların "eğlenceli" olması teşvik edici olabilir. Bu sizin için bir kıstas oldu mu?

Evet, Çîrok Mîrok'un hem dile katkı sağlamasını hem de çocuklar için eğlenceli olmasını istedik. Çocukların Kürtçeyi sevip öğrenirken keyif almalarını istiyoruz.

 

Çalışmalarınıza ne zaman başladınız?

Kürt Dili Bayramı’nın yaklaştığını görünce çalışmalarımızı hızlandırdık ve o güne yetiştirmeyi hedefledik. Bundan böyle haftada bir masal programı yayınlamayı hedefledik.

 

Kaç kişilik bir ekipsiniz ve kimler var?

Oyuncularımız Rabia Keskin ve Kaddafi Ünal, montaj/teknik işi Ronî Ekinci ve Sinan Gökçe, Kamera Hasan Yavuz ve Umut Şahin, logomuzu Emre Karacoşkun üstleniyor. Ben de yönetmenlik görevini üstlendim.

 

Bu program ile ne gibi bir amaç ve hedefiniz var?

Çîrok Mîrok ile çocuklara ulaşabilirsek, bunlar sosyal medyada paylaşılırsa bir sonraki bölümleri çekmemizde yardımcı olur.

 

Kısıtlı imkanlarla çalıştığınızı biliyorum; sizinle dayanışmak isteyenler, nasıl destek verebilir?

Çîrok Mirok ile başladığımız çocuklar için anadilinde masallar programımız sizler tarafından güzel ilgiyle karşılanması bizleri çok mutlu ediyor. Ailelerin Çirok Mirok’u çocuklarına bir alternatif olarak izletmesi çok kıymetli bizler için. Gelen yorumlarda bazı teknik eksikliklerin olduğunu dile getiren seyircilerimiz var ne yazık ki bizlerde bu eksikliklerin farkındayız ve elimizdeki telefon, tablet gibi malzemelerle sınırlı imkanlarla çekiyoruz. Daha nitelikli olması için Çirok Mirok’un bizlerde bazı yenilikler yapmak istiyoruz özellikle teknik açıdan.

Yardımcı olmak isteyen seyirciler ve dostlarımız şu mail adresimizden bizlere ulaşabilirler: golgett@gmail.com

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.