Çökertme Planı çökünce itiraflar gelmeye başladı

Fehim IŞIK yazdı —

  • Çökertme Planı’nı, MGK yani Sedat Peker’in dokunmadığı ‘kutsal devlet’ hazırladı. Bugün bu zatların suçlarının bir kez daha ortaya saçılması ise Çökertme Planı’nın çökmesindendir. Kürtler direndi ve Çökertme Planı’nı çökertti. 

Peşpeşe yayımladığı videolardaki itiraflarla AKP-MHP iktidarının Soylu ve Ağar gibi bazı kriminal unsurlarının suçlarını ifşa eden Sedat Peker, birçok kirliliğin bir kez daha ortaya saçılmasını sağladı.

En sonda diyeceğimi en başta diyeyim. Sedat Peker’in anlattıklarını küçümsemiyorum. Elbet suçların ifşası önemli. Bu suçları itiraf eden kişinin de söz konusu devlet içinde kümelenmiş, devletin bir parçasına dönüşmüş, devletleşmiş suç örgütünün içinden belki de liderlerinden biri olması, anlatılanların önemini daha da artırıyor.

Ancak şu da çok sırıtıyor. Şimdiye kadar yayınlanan 7 videoyu da ayrıntıları ile izledim. Sedat Peker, ifşalarını, itiraflarını ince hesapla adım adım gündeme taşıyor. Arkasında biri var mı yok mu bilemem ancak ortadan kaldırılacağını, en iyimser tutumla üstünün çizildiğini görünce karşı salvolar ile teşhire başladı.

Bunu yaparken devletin kutsalını savunup özenle koruyor. Ona dokunmuyor. Hatta öyle ki Behçet Cantürk, Savaş Buldan gibi Kürt iş insanlarının devlet eliyle katledilmesini anlatırken bile devleti koruyor. Söz konusu cinayetlerin ve tabi yüzlerce diğer cinayetin Mehmet Ağar’ın kişisel hesapları üzerinden işlendiğini söylemeye getiriyor. Devlete dokunmak yerine devlet içinde daha önce birlikte çalıştığı, şimdilerde ise çatıştığı kişileri hedef alıyor.

Meselenin özüne girmeyip devletin suçlarını kişiler üzerinden teşhir etmesi, ince hesabın dik alasıdır. Bu hesap onun aklı mı, yoksa başkalarının aklı mı, onu da bilemem. Ama bilinen, karşımızda devleti teşhir eden ama bunu yaparken devleti koruyup suçları şahsileştirmeye çabalayan biri var.

Türkiye, bugünküne benzer bir tabloyu 1990'larda yaşamıştı. Sedat Peker'in itiraflarında adı en çok konuşulanlardan olan Mehmet Ağar o yılların da baş aktörüydü. Devlet adına işlenen cinayetlerin tamamının sorumlusuydu. Tüm suçları teşhir olmasına rağmen göstermelik bir hapis cezası ile korundu.

AKP-MHP rejiminin savaş tamtamlarını yeniden çalmaya başladığı 2015 yılından sonra bu zat, Erdoğan tarafından yeniden kirli işlerin başına getirildi. Ağar'ın ekibinde yer alan Süleyman Soylu da İçişleri Bakanı yapıldı.

Kürt soykırımı politikasının güncellenmesiyle Erdoğan’ın yeniden işbaşına getirdiği bu yapının Alaattin Çakıcı'dan Sedat Peker'e birçok mafya grubunu, kriminal unsuru kullandığı, iktidara, rejime muhalif olan kesimleri bunlar üzerinden tehdit ettiği, ayrıca uyuşturucu ticaretinden insan kaçakçılığına ve cinayete kadar birçok suç işlediği biliniyor.

İttihat Terakki’den, hatta Osmanlı’dan bu yana işlenen suçlar bir yana ama son 40 yılın suçlarının odağında Kürt meselesinin olduğu çok açık. Kürtlerin hak ve özgürlük mücadelesi büyüdükçe, direnenler kitleselleştikçe ırkçı ve milliyetçi hamasetten beslenen bu kesimler daha da palazlanmaya ve savaştan daha çok nemalanmaya başladı. Sedat Peker, son videosunda bu mekanizmayı kısmen itiraf ediyor. Kendisi de bu işlerden beslenenlerden olduğundan epey bilgi sahibi olduğu belli. İlerde bunların ayrıntılarına girer mi, örneğin Kürt halkına karşı işlenen suçlarla, Suriye’deki kirli ilişkilerle kimlerin ne kadar zengin olduğunu anlatır mı, şimdiden kestirmek zor. Nihayetinde alttan alta bir hazarlık da dönüyor. Ama Sedat Peker gizlese bile Suriye başta olmak üzere tüm Ortadoğu’da dönen tüm kirli işleri, Kürtlere karşı işlenen tüm suçları bugün Erdoğan ve Bahçeli yönetiminde olan devletin planladığı gizlenecek, üstü örtülecek bir durum değil.

Ağar ve ekibi, hatta güvenlikten anlamadığı halde içişleri bakanı yapıldığını söyleyen zat da dahil bugünün tüm aktörleri, 2014’te MGK’de kabul edilen Çökertme Planı’nın ürünüdürler. O planı MGK yani Sedat Peker’in dokunmadığı ‘kutsal devlet’ hazırladı. Bugün bu zatların suçlarının bir kez daha ortaya saçılması ise Çökertme Planı’nın çökmesindendir. Kürtler direndi ve Çökertme Planı’nı çökertti. Planın aktörlerinin ifşası ise en alttaki ‘neferden’ başladı.

Durum özetle bu!..

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.