Dağlarda bir balerin

Toplum/Yaşam Haberleri —

BALERIN GERILLA

BALERIN GERILLA

  • Sara Cudi, aslen Batmanlı ama İzmir’de büyümüş. 12 yaşında baleye başlamış. Çocuk iken başladığı baleyi şimdi dağlarda sürdürüyor.

FERAŞİN DEMHAT

ANF/BEHDİNAN 

 

Sara Cudi, aslen Batmanlı ama İzmir’de büyümüş. 12 yaşında baleye başlamış. Çocuk iken başladığı baleyi şimdi dağlarda sürdürüyor.

“Evdeyken asla müziksiz bale yapamazdım” diyor Sara. Ama şimdi Kürdistan dağlarında doğanın sesinden yararlanarak, müziksiz de dans ettiğini söylüyor. Dağla bütünleştikçe duygularının daha da derinleştiğini anlatan Sara, “Dansımla kadındaki toplumsal ruhu ve ezilen kadının Önderlik felsefesi doğrultusunuda, yaşama yeniden bağlanmasını ve evrenle olan bütünlüğünü anlatıyorum’’ diyor.

Mamreşo, Aris Faris, Zendura ve Heftanin’deki Kürdistan gerillası amansız bir direniş sergilerken, Sara dansıyla direnişi anlattığını söylüyor:

“Yoldaşlarımız düşmanın tüm tekniki saldırılarına rağmen güçlü bir mücadele veriyorlar. Bu fedai ruhu nasıl yansıtabiliriz? Nasıl anlatabiliriz. Ben ise bu direnişi beden diliyle anlatmaya çalışıyorum. Ateşle güneşin bütünlüğü ile Bazên Zagrosê ve Cenga Xabûr hamlelerinde yoldaşlarımızın Önderliğe karşı olan bağlılıklarını yansıtmaya çalıştım. Ateşin içindeyken güneşe nasıl varabiliriz? İşte bu sorunun cevabı Serhat, Kamuran Sarya ve birçok şehit yoldaş kişiliğinde somutlaşmıştır. Bu amansız mücadele ile kadının dirilişi, tüm yoldaşımızın mücadelesi, beni daha çok gürleşen ateşin içinde öfkelendirdi ve daha büyük amaçlara yönlendirdi.

Heval Halil ve heval Delila yoldaşlarımız kültür ve sanat anlamında büyük bir ruh açığa çıkardılar. Bizler de bu savaşı sadece yapacağımız silahlı eylemlerle değil, kültür anlamındaki eylemlerle de sahipleneceğiz.”

 

 

Nasıl Yaşamalı’dan sonra

Sara Cudi, İzmir’de öğrenci olduğu zamanlarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Nasıl yaşamalı” kitabını okuduktan sonra arayışlarının başladığını söylüyor: “Özellikle Önderliğin kültür ve sanata ilişkin değerlendirmeleri beni çok etkilemiştir. Bir kadın olarak kendimde nasıl toplumsal bir kişilik yaratabilirim? Sorusundan yola çıkarak PKK’yi tanıdım.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.