DEM Parti: Savaş suçudur

Rojava Kurdistan'ına saldırılar sürüyor

Rojava Kurdistan'ına saldırılar sürüyor

  • DEM Parti, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’de sivil yerleşim yerlerini bombalaması savaş suçu olduğunu belirterek, saldırılara son verilmesini istedi. 

Türk iktidarını oluşturan AKP-MHP ve etrafındaki partilere, gerilla eylemlerine karşı ortak bir bildiri yayımlamayı dayattı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türk savunma Bakanı, Meclis ve partilere gerçek bilgileri vermeden, iktidar üzerine düşeni yapmadan AKP ile aynı bildiriyi imzalamayacaklarını söyledi ve imzalamadı. CHP ve DEM Parti'nin imzalamadığı bildiri, AKP, MHP, İyi parti ve Saadet Partisi grupları tarafından imzalandı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHPG Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti'nin yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i de hedef almaya başladı, bazı devlet elemanları Manisa'daki bir asker cenazesinde Özgür Özel'in üzerine salındı. 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), başından beri demokratik siyasi çözüm ve adil barışy çizgisini korudu, dün de MYK imzasıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar belirtildi: “23 Aralık gece saatlerinde Dêrik, Qamişlo ve Tirbespiyê kentlerindeki petrol rafineleri ve buğday ambarları başta olmak üzere bölgenin yaşamsal alt yapısına yönelik ağır bir bombardıman gerçekleştirildi. Saldırılarda bölge halkına hizmet sağlayan Hesekê’deki elektrik, petrol ve gaz tesisleri de hedef alındı. 25 Aralık’ta ise Efrîn kırsalı, Qamişlo ve Kobanê kentlerinde yakıt deposu ve basım merkezi bombalandı. Çimento fabrikası, petrol kuyusu, buğday ambarı ve iş yerleri de hava saldırılarının hedefi oldu. Saldırılar sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği, aralarında inşaat işçilerinin de olduğu çok sayıda sivilin yaralandığı biliniyor. Saldırılarda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
 
Asıl hedef Kürtlerdir
Kuzey-Doğru Suriye’ye yönelik sadece bu yıl içerisinde Türk savaş uçakları tarafından 117 hava saldırısı düzenlendi, 86 kişi katledildi. Açıktır ki; saldırıların asıl hedefi Kürtlerdir, sivil yerleşim yerlerinin ve masum insanların hedef alınması bunun göstergesidir. AKP-MHP iktidarı, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51. Maddesi'ni çarpıtarak Kürtlere yönelik bu sınır tanımayan saldırıları uluslararası topluma meşru gibi gösteriyor. Bu saldırıların sonucunda Efrîn'de yaptığı gibi Kürtlerin yaşadığı bölgelerde savaş suçu niteliğinde bir demografik değişim politikası uyguluyor. Bütün bu saldırılar da Suriye'de siyasi çözüm ve istikrar zeminini tahrip ediyor, savaşın kalıcılaşmasını ve bölgesel düzeyde sürmesine sebep oluyor.
 
Derinleştirmekten öteye gitmez
Gerçekleşen son çatışmalar ve can kayıplarının hemen ardından Kürt ve bölge halklarına yönelik gerçekleştirilen bu topyekun saldırılar yaşanan acıları derinleştirmekten öteye gitmez. Türkiye halkları artık Kürt sorununun hamasi sözlerle, savaş politikalarıyla çözümsüzlüğe itilmesini değil, onurlu, demokratik bir çözümü ve barışı talep ediyor. 40 yıldır acı bir şekilde deneyimlediğimiz gibi savaş ve çatışma Türkiye toplumunun yararına değildir, aksine sadece can kayıplarına neden olmakla kalmamakta, her alanda toplumsal krizleri derinleştirmektedir. İktidarını savaşla sürdürmeye çalışan AKP-MHP iktidarı da çözümsüzlükte ısrarcı olan kendisinden önceki iktidarların akıbetinden kurtulamayacaktır.
 
Saldırıları durdurun
Her alanda yürütülen bu savaş çılgınlığına dur diyoruz. Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen bu pervasız saldırılar bir an önce durdurulmalıdır. Bunun için ulusal ve uluslararası demokratik kamuoyunu, tüm savaş karşıtlarını harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu savaşı, acıları ve ölümleri birlikte durdurabiliriz.”

 

*****

Qamışlo / Foto: Bedirxan Ehmed

Qamişlo’da şehitler için tören

Qamişlo’da binlerce kişi, Türk devletinin işgal saldırılarında şehit olan yurttaşları son yolculuğuna uğurlamak için toplandı. "Berxwedan jiyan e" ve "Şehîd namirin" sloganları atan binlerce Cizîrê Kantonu sakini, Ferhan Xelef, Berivan Mihemed, Mihemed Hisên Mihemed, Riyad Hemo, Renas Hemid ve Ferhan Temê'nin naaşlarını Şehit Delil Saroxan Şehitliği’ne doğru omuzlarında taşıdı. Şehit cenazeleri, burada düzenlenen merasimin ardından toprağa verildi. Aya El Sebawi ve Faris El Faris'in naaşları, ailelerinin isteği üzerine köylerindeki mezarlıklara defnedildi. 

 

*****

Yas ve protesto

Qamişlo, Dirbêsiyê, Kobanê ve Halep’te yüzlerce yurttaş, işgalci Türk devletinin hizmet merkezlerine yönelik üç gündür devam eden saldırılarına karşı yürüyüş ve protesto düzenledi. Bölgede ilan edilen yasta dolayı iş yerleri açılmadı.  

 

*****

Bakûr'da saldırılara tepki

Türk devletinin Rojava'ya saldırıları, Bakurê Kurdistan'ın bazı kentlerinde protesto edildi. 
DEM Parti Riha İl Örgütü önünde yapılan açıklamaya, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
Mêrdîn'de Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il örgütleri açıklama yaptı. 
Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan il binası önünde açıklama yapıldı. 
DEM Parti Mûş İl Örgütü, Rojava’ya yönelik saldırıları protesto etti. İl binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 
DEM Parti Sêrt İl Örgütü, il binası önünde basın açıklaması ile tepkilerini göstermek istedi. Açıklamaya TJA,  Barış Anneleri Meclisi, görevden alınarak yerine kayyım atanan Sêrt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, DBP ve çok sayıda yurttaş katıldı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.