Demirtaş: Heyet çekilsin

  • Kobanê Davası’nda mahkeme heyetinin AİHM kararını aleyhe kullanabilmek için çeviride sahtecilik yapıldığını söyleyen HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Hakim koltuğunda Erdoğan, Bahçeli, Soylu; savcı koltuğunda ise yandaş medya ve trol ordusu oturmaktadır. Böyle bir yargılamada böyle bir heyet bizi yargılayamaz. Çekilmenizi istiyorum ama davayı başka bir heyete teslim etmeniz de istemiyorum. Temmuz 2023’e ertelenmesini talep ediyorum, o güne kadar da tutuklu kalmayı kabul ediyorum” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 siyasetçisinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 2. duruşması başladı. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülecek duruşma öncesi kampüs içi ve dışında yoğun güvenlik önlemi alındı. Duruşmanın başlama saatine yakın avukatlar, milletvekilleri ve izleyiciler, “bomba araması var” gerekçesiyle uzun süre kampüs girişinde bekletildi. Yapılan tartışmaların ardından salona alımlar başladı. Duruşma salonunda polis yoğunluğu dikkat çekerken, izleyiciler, aileler ve müştekiler için ayrı salon hazırlandı. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler, turkuaz kartı olmadığı gerekçesiyle salona alınmadı. Ayrıca duruşma salonuna bilgisayar ve telefonların alınmasına da izin verilmedi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eşbaşkanı Şahin Tümüklü ile HDP milletvekilleri ve parti yöneticilerinin katıldığı duruşmayı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delagasyonu’ndan uzmanlar da izledi. Avukatlar da duruşma öncesi salon önünde hazır bulundu.

Duruşma, gelen evrakların okunmasıyla devam etti.  İddia makamı, reddi hakim talebinin henüz karara bağlanmadığını, bu nedenle esasa ilişkin savunmanın alınmaması gerektiğini söyledi. Savcı, tutukluluk incelemesine dair talebini açıklamasıyla ilgili mahkeme heyetinden yanıt istedi. Tutukluluk incelemesinin 30 günü geçmediği için yapılmayacağını belirten mahkeme heyeti, savcılığın talebini almadı. Dosyaya gelen evrakları da okuyan mahkeme heyeti, HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobanê’ye dair yaptığı konuşmanın incelenmesi için mahkeme tarafından bilirkişi görevlendirildiğini paylaştı. 

Sözlü aktarım da tutanağa geçsin

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Demirtaş, reddi hakim talebine ilişkin, “Usule ilişkin söyleyeceklerimiz var. Daha önce reddi hakim talebimizi yazılı olarak iletmiştik bugün sözlü olarak kayda geçmek istiyorum. Çünkü bizim reddi hakim talebimiz duruşmada cereyan eden herhangi bir hadiseye dair reddi hakim talebi değildir. O nedenle her ceza yargılamasının ilkeleri gereği bütün taleplerimizi sözlü olarak mahkemenize iletmek ve mahkemenizden de çeşitli ara kararların tesis edilmesini talep edeceğiz. Dolayısıyla bana verilen sözü bu şekilde kullanmak istiyorum” dedi. 

Önceki celse mahkeme heyetinin muhakeme yürütme tavrına ilişkin avukatlarının itirazı olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Bizim itirazlarımız buna dair değil. 30 Aralık tarihinden itibaren mahkemenizin teslim aldığı müzakere tutanağında yaptığı usule ilişkin işlemlere dair itirazlardır. Dolayısıyla şimdiden sırasıyla onları kayda geçirip taleplerimizi tek tek maddeler halinde belirtmek istiyorum. Siyasetin bu kadar kirlendiği yozlaştığı, yolsuzlukların, ahlaksızlıkların ayyuka çıktığı bir dönemde ben arkadaşlarımın burada böylesine suçlamalarla suçlanmasını politik yargılamanın en bariz göstergesi olarak belirtiyorum” diye konuştu.

Sanık sandalyesinde olmayacağız

 Demirtaş, tutanakta adlandırıldığı şekliyle bu davanın ‘Kobanê davası’ olmadığını, adı, içeriği ve esasının da HDP’ye yönelik kumpas davası olduğunu belirterek, ”HDP’ye yönelik siyasi intikam davasıdır. Günün birinde Kobanê Davası açılacak ve gerçek sorumlular, sokakları provoke eden devlet ve hükümet yetkilileri, vali, kaymakam, emniyet müdürleri katliamı yapan yaptıran gerçek sorumlular ortaya çıkarılacaktır mutlaka. Ama herkes emin olsun zaman sanık sandalyesinde biz olmayacağız” dedi.

Demirtaş, bunun ardından madde madde usul itirazlarını, gerekçeleri ile paylaştı. Demirtaş, ”Bu davada gerçekte hakim ve savcı yoktur. Hakim koltuğunda Erdoğan, Bahçeli Soylu; savcı koltuğunda ise yandaş medya ve trol ordusu oturmaktadır. Bu dava boyunca kimin kimi yargıladığını göreceğiz. Biz halkın iradesini bu kumpas yargılamalarla asla ezdirmeyeceğiz. AKP-MHP faşizmine de halk sandıkta gerekli cevabı verince esas sorumluların, gerçek suçluların bağımsız yargı önüne çıkması, kumpasların parçası olan herkesi hukuk önünde hesap vermesi için elimizden geleni mutlaka yapıp hukuki ve siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Mahkeme heyetine seslendi

Demirtaş, tüm gerekçeleri sıraladıktan sonra heyete şöyle seslendi: ”Kendi onurunuzu kurtarın bu bir siyasi saldırıdır ortak olmayın bu dava tarihe kötü bir dava olarak geçecektir. AİHM kararını uygulayacak bağımsız bir mahkeme bulunana kadar biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Sedat Peker diye bir kişinin bile yargıya güvenmediği ortamda biz nasıl yargıya güvenebiliriz. Bunun imkanı yok, sizden çekilmenizi talep ediyorum. Dosyada yapacağınız her işlem şaibeli hale gelmiştir. Bize soracağınız her soru siyasetçiler adına sormuş olacaksınız. Ortaya koyduğum delilere az buz değildir. Dosyadaki iddialardan bahsetmiyorum tek tek anlattık. Böyle bir yargılamada böyle bir heyet bizi yargılayamaz ben bütün arkadaşlarımızın masum olduğuna zaten inanıyorum yargılama sonunda masumiyetimizin kanıtlanacağını da biliyorum. Çekilmenizi istiyorum ama davayı başka bir heyete teslim etmeniz de istemiyorum. Bu aşamada hiçbir heyet bizi savunmasın. 

Tutuklu kalmayı kabul ediyorum

 Temmuz 2023’e ertelenmesini talep ediyorum, o güne kadar da tutuklu kalmayı kabul ediyorum. Seçimden sonra oluşacak demokrasi ortamında yargılamanın yapılmasını istiyorum. Bugünkü Türkiye koşullarında siyasi otoritenin baskısı olmaksızın tarafsız yargı yapmanı imkanı kalmadığında heyetin tarafsız olmadığı da kesinleşmiş ile bu nedenle duruşmanın Temmuz 2023’e bırakılmasına Demirtaş hariç herkesin tahliyesine karar verin. Yargılamanın esasın iddianamenin içeriği bom boş olduğu için sırası geldiğinde yapacağız ama bir şey yok.”

Duruşma HDP eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın savunmasıyla devam etti.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.