Demokrasi olmadan ekmek olmaz

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

  •  Türkiye muhalefetini, "iktidarın oyun sahasına girmeyin" diye uyaran HDP Eşbaşkanı Sancar, şimdiden sandık güvenliğinden seçmen kayıt güvenliğine kadar her alanda bir seferberlik başlatma zorunluluğu olduğunu söyledi.
  •  Toplumsal muhalefetle ortaklığı büyütmeye, siyasal muhalefetle müzakere zeminini genişletmeye çalıştıklarını vurgulayan Sancar, "Demokrasi olmadan ekmek olmaz. Artık harekete geçme değil, hareketi hızlandırma dönemindeyiz" dedi.

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, tüm muhalefet kesimlerine, demokrasi ve emek güçlerine seslendi: "Bu iktidarın savaş, soygun, sömürü, talan suçlarına ortak olmayacağız, diyerek sesimizi, irademizi, mücadelemizi birleştirmenin zamanıdır. Gecikmeye, bu halkın ve tarihin tahammülü yoktur. Hiç kimsenin bahaneler üretmeye, gerekçeler yaratmaya lüksü yoktur. Gelin hep birlikte irademizi birleştirelim ve bu düzeni değiştirelim, bu iktidarı gönderelim."

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuştu. Örgütlü kötülüğe karşı esaslı demokratik duruş, cesaret, kararlılık, inanç ve başarma isteğiyle kazanıncaya kadar ilerlemeye devam edeceklerini belirten Sancar, artık çöküş aşamasında olan; bir avuç sermayedara, yandaşa, saraylaraa, savaşa kaynak aktararak, halkı enkaz altında nefessiz bırakmaya azmetmiş yönetimin varlığına dikkat çekti. "Açlık sınırı 4 bin lira, yoksulluk sınırı 13 bin lira. Böyle bir ülkede geçim değil yaşam derdi artık söz konusu" diyen Sancar, "Gündüzleri bol bol hamaset ve nutuk, geceleri ise kararname ile halkın cebine, sofrasına, hayatına ve nefesine pusu kurmak var. En nihayetinde karanlıktan beslenen bir zihniyet ile karşı karşıyayız" şeklinde konuştu. 

Kumpas düzeni, kayyum sistemi

Ekonomik tablonunda detaylarını verilerle izah ettikten sonra cezaevlerindeki duruma da dikkat çeken çeken Sancar, şunları ifade etti: "Bu düzen kumpas düzenidir. Her gün yeni kumpaslarla, hileler ve oyunlarla ayakta kalma çabası sürdürmekte ve bunlara yenilerini eklemektir. Bunların en önemlileri de kayyum sistemidir. Kayyum sistemi, sandıksız bir rejim ve halksız bir yönetim kurma hedefinin anahtarıdır. Kayyum uygulamalarını Kürt halkının iradesini gasp ederek başlatmıştır ama bu sistemi bütün ülkeye yayma çabasını sürdürmektedir ve her gün bunlara yeni örnekler eklemektir. Şimdi İstanbul ve diğer büyükşehir belediyelerini bu şekilde gasp etme yoklamalarını yapıyor; zemin ve direnç yokluyor. 

İlk kayyum atandığında gerçekten kuvvetli bir demokratik irade ortaya konamadığı, bunun bugünkü gelişmelerin önünü açtığı gerçeğiyle yüzleşebilirsek onu telafi edecek yolları bugün kolay buluruz. Kayyum operasyonu, Kürt halkının iradesini gasp etme operasyonuydu ve bunun hazırlıklarını çok önceden yapmışlardı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne 2019 yerel seçimlerinde kayyumu aday gösterdiler, öyle bir cevap aldılar ki felekleri şaştı. 2019 seçimlerinden kayyumlarını aldığı ağır darbe içlerine öyle bir oturduk ki, Selçuk Mızraklı arkadaşımız başta olmak üzere pek çok arkadaşımıza bunun bedelini özgürlük gaspıyla ödetmeye çalıştılar. Kayyum, uygulamalarını, halk iradesine saygısız yaklaşımını sürdürüyor. Diyarbakır halkını biz temsil ediyoruz, diyor, utanmazlığın dik alası. Nereden aldın bu hakkı? Diyarbakır halkı nereden sana verdi bu hakkı? Diyarbakır halkının kaynaklarını talan etmekle kalmıyorsunuz, kültürüne, kimliğine saldırılarınızı sürdürüyorsunuz. 

Halkın kimliğine, onuruna saldırı

En son efendim, bir hatıra ormanı kuracaklarmış adı da Devlet Bahçeli hatıra ormanı olacakmış. Bu artık gerçekten Diyarbakır halkına, Diyarbakır halkının kültürüne, kimliğine, onuruna saldırılarda pervasızlığın son örneğidir. Devlet Bahçeli, Diyarbakır halkına ne verdi? Her gün Kürt halkına hakaret eden, Kürt halkının siyasi temsilcileri olan bizleri onların meşru iradesini, Türkiye halklarının meşru iradesi ile birleştiren HDP'yi her gün hedef gösteren, haklar arası düşmanlığı körükleyen, söylem ve politikadan başka ne yapıyor? Diyarbakır halkına onun adıyla bir hatıra ormanı hangi gerekçeyle kuruluyor?  

Kayyumlar iktidarla gidecek

 Bakın söyleyelim, bu kayyımlar gidecek. Bu kayyumları bu iktidarla birlikte göndereceğiz, bunda kararlıyız. Nasıl 7 Haziran'da o yenilgiyi tattırdıysak, 31 Mart’ta, 23 Haziran’da ağır bir yenilgiyi tatmalarını sağladıysak, bu kararlı mücadelemizle bu iktidarı göndereceğiz, kayyumlarını da. Kayyum uygulamalarının hepsini utanç müzesi kurarak sergileyeceğiz, unutulmasın diye. Her türlü hırsızlığı ve yolsuzluğu yapıyorlar, bunun temelinde irade hırsızlığı yatıyor. Halkın iradesini çalışıyorsanız, onun her şeyini çalma hakkını kendinizde görürsünüz. İşte bu iktidar halkın iradesini çaldıktan sonra kayyum aracılığıyla halkın hem kaynaklarını hem de değerlerini gasp etme hakkını kendinde görüyor. İşte buna dur diyeceğiz, bunu durduracağız. Diyarbakır, Diyarbakır halkınındır, Amed ya me ye. 

İktidarın oyun sahasına girmeyin 

Savaş politikalarına karşı çıkmak zorundayız. Çıkmazsak bu iktidar oyunlarını devam ettirir. Siyasal muhalefete hatırlatmak istiyoruz; bu iktidarın her türlü kirli yöntemi kullanarak ayrıştırma ve düşmanlaştırma oyunlarına gelmeyin, bu iktidarın kurduğu oyun sahasına girmeyin. Yeni yalanlar, kirli kumpaslar kuran bu iktidara asla inanmayın. Asla onun politikalarına destek verecek veya yol açacak en ufak bir tutum sergilemeyin. Küçücük bir onay olursa bu oyunlarını sürdürecektir. Bu oyunları bozmanın yolu ortak demokratik irade ve birleşik demokratik mücadeledir. Bunu unutmayalım. Bu kadar seviyesizleşen ve alçalan basınıyla, pervasızlaşan uygulamalarıyla iktidara dur demek bizim sadece siyasi değil, ahlaki ve vicdani borcumuzdur. Bu halklara, tarihe karşı borcumuzdur, bu borcu mutlaka ödeyeceğiz. 

Bu iktidarın savaş suçlarına; soygun, sömürü, talan suçlarına ortak olmayacağız, diyerek sesimizi, irademizi, mücadelemizi birleştirmenin zamanıdır. Gecikmeye, bu halkın ve tarihin tahammülü yoktur. Hiç kimsenin bahaneler üretmeye, gerekçeler yaratmaya lüksü yoktur. O nedenle gelin hep birlikte irademizi birleştirelim ve bu düzeni değiştirelim bu iktidarı gönderelim.

Şimdiden sandık güvenliği

 Erken seçimi birlikte halkın gündeminde tutalım ve toplumun büyük talebi haline dönüştürelim. İşte o zaman göreceksiniz sandık gelecektir. Sandık gelecek her şey bitecek, diye rehavete kapılmayalım. Şimdiden sandık güvenliğinden, seçmen kayıt güvenliğine kadar her alanda bir seferberlik başlatma zorunluluğu vardır. Hepimizin seçim ortamında halkın tercihlerinin sandığa yansımasını sağlayacak imkanları birlikte yaratma mecburiyeti/yükümlülüğü vardır. Bu iktidar kaos planlarına başvuracaktır. Hep birlikte çok net ve açık tepki göstermek zorundayız. Bütün önemli alanlarda siyasal ve toplumsal muhalefet güçlerinin, demokrasi çevrelerinin birlikte çalışması gerekiyor. Oturup bekleyerek, sadece konuşmalar yaparak seçime hazırlanamayız. Eğer bu iktidarı bu seçimle göndermek istiyorsak daha fazla gecikmeden yapmak zorundayız. 

HDP üzerine düşeni yapacak

 HDP bu konuda üzerine düşen her türlü görevi yapmaya hazırdır. HDP her türlü demokratik imkanla geleceği barış üzerine, demokrasi içinde, eşit özgür yaşam olarak kurma konusunda üzerine ne düşerse yapmaya hazırdır. Bu ülkede barışın da demokrasinin de adaletin de güvencesiyiz. Bu güvence sözümüzü yerine getirmek için bize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Bunu herkes böyle bilsin ve iktidar bu iradeyi gördükçe korkmaya devam etsin. 

Ortaklığı büyüttükçe kazanacağız

Ekmek ve demokrasi mücadelesinde ortaklığımızı büyüttüğümüz oranda kazanacağız. Toplumsal muhalefet mücadele ortaklığını büyüteceğiz, siyasal muhalefetle müzakere zeminini genişleteceğiz. Israrcıyız. Demokratik siyasetin kurucu, sorumlu yapıcı aktörü olarak HDP geleceği aydınlıkla buluşturmanın güvencesidir. Demokrasi olmadan ekmek olmaz. Özgür olmayan toplum, onurlu bir yaşam sürme imkanına da sahip olmaz. O özgür toplumu, demokratik yaşamı hep birlikte kuracağız. Artık harekete geçme değil, hareketi hızlandırma dönemindeyiz."  ANKARA

 

Bahçeli'den HDP için talimat

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "HDP'yi Türk siyaset ve demokrasi hayatında bir saniye bile görmeye tahammül edemiyoruz" diye konuştu. HDP'ye operasyon çağrısı yapan Bahçeli, "AYM'nin görevini yapmasını bekliyoruz" dedi.

Partisinin Meclis Grup Toplatısı'nda konuşan iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, şunları söyledi: "TBMM'de terörist istemiyoruz. Terör örgütüne eleman devşiren sözde Kürdistan propagandası ile sabırlarımızı kevgire çeviren HDP'yi Türk siyaset ve demokrasi hayatında bir saniye bile görmeye tahammül edemiyoruz. AYM'nin görevini yapmasını bekliyoruz. Mehmetlerimize kurşun sıkan hainlerle düşüp kalkacaklar, terör kamplarında silah eğitimi alacaklar, karşımıza geçip demokrasi, insan hakları, barış ezberlerini utanmadan sıralayacaklar, bu ne kepazeliktir! İmha edilen 4 teröristten biri olan Volkan Bora'nın şu anda HDP Diyarbakır Milletvekili olan bir kadınla nasıl karanlık münasebet kurduğu deşifre olmuştur. Bu bölücü vekil hakkında gereken hukuki tahkikat, dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili tasarruf derhal temin edilmelidir. Terörist sevdalıları Meclis koridorlarındadır."  n ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.