Depremin enkazı duruyor

Semsûr

Semsûr

  • Semsûr'da depremin birinci yılında enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmadı, depremzedelerin barınma sorunu sürüyor. 

Semsûr’de (Adıyaman) hükümetin açıklamasına göre; 11 binden fazla insan yaşamını yitirdi, 5 bin 953 bina enkaza döndü. Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 20 bin bina hakkında “ağır hasarlı acil yıkım” kararı verildi. Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Semsûr’de enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanamadı, ağır hasarlı birçok yapının yıkım işlemlerine başlanmadı, barınma sorunu çözülemedi. 

Ağır yıkımın yaşandığı Semsûr’de köy evleri ile birlikte toplamda 41 bin yeni konut yapımı devam ediyor; depremzedelerin ne zaman yeni konutlara taşınacağı belirsizliğini koruyor. Hak sahipliği başvurusu yapan depremzedelere bir konut için 750 bin hibe, 750 bin TL kredi verilecek. Karara göre depremzedeler 20 yıl boyunca yeni yapılan konutların borcunu ödeyecek. Bu kışa da evsiz giren depremzedeler, bir yıldır yeni konutlara yerleşmeyi bekliyor.

Semsûr kent merkezinde 20 ayrı noktada 13 bin 726 konteynerin yer aldığı konteyner kentler kurulmuş. Karapinar Mahallesi'nde kurulan konteyner kentte konuştuğumuz depremzedelerden Nazlı Güler (62), depremde evlerinin yıkıldığını belirterek, 8 aydır gelini, torunu ve çocuğuyla birlikte konteynerde kaldığını belirterek, “Tek talebimiz bir an önce evimize yerleşmek” dedi.

 

 

Bakırhan'dan ziyaret

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, dün Semsûr’u ziyaret etti. Sabah saatlerinde havayoluyla kente gelen Bakırhan’a, milletvekilleri Ferit Şenyaşar ve Gülistan Kılıç Koçyiğit eşlik etti. Önce Kommîr beldesine gelen Bakırhan’ı, Belediye Eşbaşkanı Erkan Karakaş ve belediye meclis üyeleri ile yurttaşlar karşıladı. Burada konuşan Bakırhan, "Depremde de ayrımcı bir politika izleniyor. Sanki bir yıl geçmemiş gibi Cumhurbaşkanı başta olmak üzere devlet yetkilileri vaatler vermeye devam ediyor, ancak hiçbir vatandaşımızın sorunu giderilmedi. Depremin yaşandığı diğer kentlerde de sorunlar ilk günkü gibi devam ediyor. Soruyoruz; deprem yaraları ne zaman sarılacak? Hani insanlara konut yapılacaktı? Hani insanların sağlık, yol, ulaşım, eğitim sorunları giderilecekti? Verilen sözler havada kaldı, biz de kayıplarımız ve acılarımızla kaldık. Yaşamını yitiren binlerce canımızı getirip kadere bağlayanların ikiyüzlü politikalarını unutmayacağız. Önlem alsaydınız, yapıları denetleseydiniz, dere yataklarına konut yapmasaydınızbunlar yaşanmazdı” dedi. 

 

 

Erdoğan'a şantaj tepkisi

Bakırhan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay’da katıldığı aday tanıtım toplantısında sarf ettiği "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Bakırhan, “Gerçekten hayretler içerisinde izledik. Öz eleştiri vereceğine, yaraları saracağına, Hatay halkının acılarını görmek yerine seçim propagandası yaptı. Eğer oy vermezseniz size hizmet gelmez, dedi. Bunu kınıyoruz” şeklinde konuştu.

 Karapınar Mezarlığını ziyaret eden Bakırhan, konteyner kentte depremzedelerle bir araya geldi. SEMSÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.