Depremzedeler ölüme terk edildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi / Malatya

6 Şubat 2023 Depremi / Malatya

  • Depremlerin yıkıcı etkisini yaşayan Malatya’da moloz kaldırma ve ağır hasarlı binaların yıkım işlemi devam ediyor. Yıkım ve moloz kaldırma işlemlerinde uygulanan yöntemler, kentin üzerine toz bulutu çökmesine yol açarken, toz bulutu beraberinde hastalıkları getiriyor. Yine kurulan çadır kentlere temiz içme suyu halen sağlanmadı ve hijyen koşulları oluşturulmadı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şubesi Eşbaşkanı Veysi Apak, kentin gelecekte ciddi hastalıklarla yüz yüze kalacağını belirtti.

Beton ve demir tozu

Sağlık emekçilerinin depremzede olmasına rağmen çalışmak zorunda bırakıldıklarını dile getiren Apak, "Betonun molozu kaldırılırken oluşan toz bulutu sağlık açısından ciddi sorunlar barındırıyor. Molozlar su dökülmeden kaldırılıyor ve toz bulutu oluşuyor. Bu toz, kanser başta olmak üzere hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özelikle de çocuklar için tehdit oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Bilimsel olmayan yöntemler ile taşınan molozlarında yerleşim yerlerine döküldüğünü kaydeden Apak, "Birkaç alan seçmişler, oralara boşaltıyorlar. Bu molozlar hem insan hem doğa için tehdit. Seçilen merkez Yeşilyurt ilçesindeki mezarlık alanı kentin hemen yanı. Beton ve demir asbest taşımına yol açıyor ve hastalık oluşturuyor" diye konuştu.

Temiz su yok 

Toz salınımının yanında çadır kentlerde yaşayan depremzedelerinde hastalıklar ile yüz yüze bırakıldığını belirten Apak, şunları söyledi: "Kentte 2 aydır temiz su sağlanamadı. Depremzedeler temiz suya ulaşamadıkları için, ciddi oranda temizlik sorunu yaşıyor. İshal ve mide rahatsızlıkları başını almış gidiyor. Çadır kentlerde ortak kullanılan tuvalet, banyolarda Hepatit, Zatürre ve daha bir çok hastalığa yol açıyor. Çadır kentlerin koşulları insanların yaşamasına uygun değil."

Yıkım üç yıl sürecek 

Kentin gelecekte ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Apak, şu uyarılarda bulundu: "Kentte yıkılacak bina sayısı fazla olduğu için, bu işlemin 3 yıl sürmesi bekleniyor. Temiz su ihtiyacı acilen giderilmelidir. Aşılama işlemi geciktirilmemeli, derhal yapılmalıdır. Çadırkentlerde kalanlar derhal konteynır kentlere taşınmalı. 70 gün geçti, ancak hala konteynır sorunu çözülmedi."

MAHMUT ALTINTAŞ - MA/MELETÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.