Dersim’de gözaltında işkence

  • Dersim’de polislerce gözaltına alınan Doğukan Gül, götürüldüğü Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kaldı. Tunceli Valiliği, işkenceyi savundu. Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, polis işkencesini protesto etti. 

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 11 Nisan’da üç arkadaşıyla birlikte polislerce gözaltına alınan Doğukan Gül’e götürüldüğü Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü’nde işkence uygulanmasına tepki göstermek amacıyla Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Kentteki siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada, “Faşizme boyun eğmeyeceğiz, işkenceci polisler hesap verecek”, “İşkenceye hayır” pankartları açıldı. Açıklamada, “Dersim faşizme mezar olacak”, “İşkenceci polisler hesap verecek”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atıldı.

Gül’ün işkence sonrası İHD’ye başvurduğunu ifade eden İHD Dersim Şube Eşbaşkanı Gürbüz Solmaz, polis şiddetini kınadıklarını, Gül’ün uğradığı işkencenin insanlık suçu olduğunu belirtti.

Dersim babanınızın çiftliği değil

Olay sonrası yetkili kurum ve birçok kişi ile görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, insanın bedenine ilişkin her türlü müdahalenin “onur kırıcı” ve “insanlık suçu” olduğunu vurguladı. Baro olarak yaşanan olayın adli ve idari takipçisi olacaklarının altını çizen Çetin, “Olay sonrası başka yurttaşlar da bizlere ulaştı. Bu da bize olayın ilk olmadığını gösteriyor. Bu başvurular resmiyete dönüştürüldüğünde bunu basına açıklayacağız. Kimse Dersim’i babasının çiftliği görmesin, külhan beyliğine soyunmasın. Buradan ciddi olarak uyarıyoruz; olayı şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşın ve idari anlamda ihmali olan kamu görevlilerin bir an önce görevden alın. Talebimiz budur” şeklinde konuştu.

Valiliğin açıklaması vahim

 HDP Milletvekili Alican Önlü ise şunları söyledi: “Valiliğin yaptığı açıklama yaşanan olaydan da vahim. Bunlar halkın güvenliğini koruyan güvenlik güçleri değil. Bu olay adli bir olay değildir, adi bir olaydır. Bu halkın diline, kültürüne, inancına, her şeyine düşmanca saldırıdır. Bunlar çetedir. Vali görüntülü AKP İl Başkanı tehlikeli oynuyor. Siz eğer hak hukuk arayışını bu tür çetelere bırakırsanız, bu halk kendi tedbirini kendisi alır. Güvenlik gücü çete gibi davranıyorsa kendi gençlerimiz, halkımız kendi güvenliğini alacaktır.” 

Valilik, polisleri savundu

 Valilik tarafından yapılan açıklama ise şöyle: “11 Nisan tarihinde saat 23.00 sularında mesai sonrası sivil olarak ilimiz merkezindeki bir kafeteryaya giden 3 emniyet görevlisi ile sayıca kalabalık bir grup arasında kafeterya çıkışında sözlü tartışma yaşanmış akabinde sözlü tartışma arbedeye dönüşmüştür. Yaşanan olayda iki kamu görevlisi çeşitli yerlerinden yaralanırken bir kamu görevlisinin de eli kırılmıştır. Kamu görevlileri olayla ilgili şikayetçi olmak üzere gittikleri Tunceli Asayiş Şube Müdürlüğü’nden ifadeleri alındıktan sonra doktor raporu almak amacıyla hastaneye gitmek üzere çıktıkları esnada binanın önünde olayın diğer tarafı grupla karşılaşmış ve iki grup arasında tekrar bir arbede yaşanmıştır. Yaşanan olay orada bulunan görevlilerin müdahalesi ile sonlandırılmıştır. Yaşanan her iki olaydan dolayı taraflar birbirinden şikayeti olmuştur. Konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığınca adli ve Valiliğimizce idari soruşturma başlatılmıştır.”  DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.