Devlet zorla yerleşti

Depremzede Eyyam Irmak

Depremzede Eyyam Irmak

  • Depremde halkı ölüme terk eden ve üç gün sonra deprem bölgelerine giden devlet, halkın yaralarını dayanışmayla sarmak isteyen sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin çalışmalarına tahammül edemedi. Üç haftadır depremzedelere hizmet edilen park, AFAD ve Kızılay’a tahsis edilecek denilerek zorla boşaltıldı.

ERDOĞAN ALAYUMAT - HATAY

Hatay'ın Defne ilçesinde bulunan Sevgi Parkı’nda, depremin ilk gününden itibaren sol, sosyalist yapılar, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sivil toplum kuruluşlarının kurduğu dayanışma çadırları polis zoruyla kaldırıldı. Sağlık ekiplerinin 10 konteyner ve bir o kadar çadır ve karavanları, TÖP, Halkevi, Mor Dayanışma, Kadın Dayanışması, gönüllü ekipleri, İBB’nin sağlık ve veterinerlik çadırları parktan çıkarıldı. Parkın çevresinde depremzedelerin de kaldığı 90 civarında çadır vardı. Hepsi kaldırıldı.

Depremin ilk gününden bu yana Sevgi Parkı’nda bulunan dayanışma çadırları bir haftadır Hatay Valiliği talimatıyla polis tarafından taciz ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde dayanışma alanına gelen Valilik yetkilileri, polis amirleri ve AFAD yetkilileri çadırların kaldırılmasını istemişti. Devlet yetkililerin bu tavrına tepki gösteren depremzedeler ve dayanışma için alanda bulunan STÖ’ler, alt yapısı tamamlanan bir alana gidebileceklerini, ancak bunun için zamana ihtiyaçları olduğunu bildirmişti. Önceki gün tekrar parka gelen polis ve Valilik yetkilileri, alanda bulunan herkesin parkı derhal boşaltmalarını istedi.

Boşaltın yoksa boşaltırız!

Akşama kadar depremzedelere mühlet veren polis, park boşaltılmadığı takdirdi zorla boşaltacaklarını söyledi. Valilikle yapılan görüşmelerin ardından TTB çadırlar parkın 100 metre ilerisinde bulunan Zeynel Abidin Türbesi’nin arka tarafından bulunan parka taşındı. Parkta bulunan depremzedeler ise yıkılan evlerinin yan tarafında bulunan boş alanlara taşındı. TTB ve gönüllülerin parktan çıkmak için istediği mühlet kabul edilmezken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, yurttaşların çadır ve eşyaları ile TTB ve SES’in kurduğu sağlık kabinleri ve konteynerlarını belirlenenen noktalara taşıdı.

TTB: Halk cezalandırılıyor

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, hizmet verdikleri yerin vatandaşların çok kolay ulaşabildiği bir yer olduğunu belirterek, “Vatandaş sağlık hizmetinin büyük bir kısmını buradan alıyor. Bu nedenle buranın önemi var. Bizi buradan çıkardılar, ancak bununla ilgili yazılı bir tebliğ yapılmadı. Biz bununla ilgili olarak Hatay Valiliği’ne resmi bir yazı yolladık. Buna herhangi bir yanıt da gelmedi” diye konuştu. Depremin ilk gününden itibaren gönüllü listelerini Sağlık Bakanlığına gönderdiklerini hatırlatan Ökten şunları aktardı: “Sağlık Müdürlüğünün yaptığı bir hizmet yok burada. Aile Sağlık Merkezlerinin (ASM) neredeyse tamamı kapalı. Burada bundan sonra önemli olan bulaşıcı hastalıkların yayılmaması için koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek olmalı. O yönde de bir çaba görmüyoruz. Üstüne var olan sağlık hizmetini de ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu geciken arama kurtarma çalışmalarından sonra Hatay halkına yapılacak en büyük cezadır.”

Hasta oğluyla çıkarıldı

Sevgi Parkı’nda kalan 65 yaşındaki Eyyam Irmak, depreme Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ayağından ameliyat olan oğluna refakat ederken yakalandı. Hastane hasar aldığı gerekçesiyle hastalar da hızla tahliye edildi. Oğlu iyileşmeden sokakta kalan Irmak, ilk olarak Defne ilçesine bağlı Sümerler Mahallesi’nde olan evine gitti. Ancak evi ağır hasarlı olduğu için hasta oğluyla birlikte evlerinin yakınında bulunan Sevgi Parkı’na geçti. Üç haftayı aşkın süredir oğluyla parkta kalan Irmak, parkta TTB’nin kurduğu sağlık kabinlerine rahat ulaşabildiği için oğlunun ameliyatlı olan bacağına düzenli olarak pansuman yaptırdı ve ilaçlarına ulaşabildi. Parkı terk etmeleri istenildiği günden bu yana yaralı olan oğlunu düşündüğünü dile getiren Irmak, “Kızılay ve AFAD’dan bir fayda görmedik. Madem Kızılay’a verecekler burasını bizi neden çıkartıyorlar. Biz de kalalım. Bizi Dursunlu Mahallesi’nde kurulan çadır kampa yerleştirmek istiyorlar. Brası merkeze çok uzak ve her gün buraya gelip gidemeyiz. Kurulan çadır kampa gidip baktım ne su ne de elektrik var, burası da bizim için sefalet ama en azından doktorlar var” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.