Devrim, Önder'inin yanında

15 Şubat eylemi / Rojava

15 Şubat eylemi / Rojava

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigmasına dayanan devrimin yaşandığı Rojavayê Kurdistan, saldırı, kuşatma ve ambargoya aldırış etmeden Uluslararası Komplo'yu 25. yıl dönümünde protesto etti.
  • Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm merkezlerinde kepenkler açılmadı. Dört kantonun 7 büyük kentinde merkezi yürüyüş ve mitingler yapıldı. Kürt Halk Önderi'ne bağlılık, devrimi yaşatma ve büyütme sözü verildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, Uluslararası Komplo'yla 15 Şubat 1999’da Türkiyei teslim edilmesinin 25. yıl dönümü, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi'nin Cizîrê (Dêrik, Qamişlo, Hesekê), Firat (Kobanê), Şehba ve Reqa kantonları ile Halep’te (Şêxmeqsûd ve Eşrefiye) on binlerce Kürt, Arap, Süryani ve Ermeni yurttaşın katıldığı merkezi yürüyüş ve mitinglerle protesto  edildi.

Cizîrê Kantonu’nun Qamişlo kentindeki Osman Sabrî Kavşağı’nda toplanan Tirbespiyê, Amûdê ve Til Hemîs ilçelerinden gelen halk, yürüyüş düzenledi. Komployu protesto etmek amaçlı iş yerlerinin kepenklerini açmayan esnaflar da katıldı. Binlerce kişi, 12 Mart Şehitleri Stadı’na kadar yürüdü. Katılımcılar, “Kahrolsun komplocular” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı. Burada konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Ebdullah, “Önder Abdullah Öcalan şahsında gerçekleştirilen ve devam ettirilen komplo, bizleri mücadele çizgisinden uzaklaştıramaz. Komploya karşı halkların iradesi kazandığı gibi, saldırılara karşı da halkların iradesi ve kardeşliği kazanacaktır" dedi.

Zafer dışında yol yok

Cizîrê Kantonu Demokratik Özerk Yönetim İçişleri Konseyi Eşbaşkanı Kenan Berekat ise Öcalan’ın felsefesiyle 25 yıldır Uluslararası Komploya karşı mücadele ettiklerini belirterek, "Zafer dışında, başka bir yolumuz yoktur” şeklinde konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu adına konuşan Ronahî Îsmaîl de Öcalan’ın fizik özgürlüğü için direnişi yükseltme çağrısında bulundu.

Konuşmalar ardından Abdullah Öcalan’ı konu alan şiir okundu.

En büyük cevap paradigmasıdır

Dêrik kentindeki Özgürlük Meydanı’nda toplanan Girkê Legê, Til Koçer, Çilaxa ilçesi ve Koçerat ile Beravê beldesinden binlerce yurttaş, Suriye Devrim Gençlik Hareketi Şehit Bawer Merkezi’ne kadar yürüdü. Saygı duruşu ardından söz alan PYD Genel Meclis Üyesi Silêman Ereb, komplocu güçlere karşı en büyük cevabın, Abdullah Öcalan’ın paradigması temelinde kendilerini eğitmek ve örgütlemek olduğunun altını çizdi. Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi Tiyatro grubu, konuşmaların ardından "Özgürlük Umudu (Hêviya azadiyê)" adlı tiyatro gösterimini sahneledi. Gösterimde, Önder Abdullah Öcalan'ın düşüncelerinin toplum üzerindeki etkisi vurgulandı.

Fikirlerine göre mücadele sürüyor

Hesekê'nin Şehit Arîn Mîrkan Kavşağı'nda toplanan Dirbêsiyê, Til Temir, Til Birak, Hol ve Şedadê ilçelerinden gelen yurttaşlar, Xeto Meydanı'na kadar yürüdü. Burada Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Xerib Hiso konuştu. Xerib Hiso, halkın komploya karşı direnişine dikkat çekerek, Abdullah Öcalan'ın fiziksel özgürlüğü için başlatılan uluslararası kampanyanın güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Eşbaşkan Hiso, bölge halkının Önder Abdullah Öcalan'ın fikirleri doğrultusunda mücadelesini sürdürdüğünü belirterek, Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne kavuşması için mücadelenin yükseltilmesi çağrısında bulundu. Kongra Star Koordinasyon Üyesi Hêvî Silêman da Abdullah Öcalan'ın mazlum halkları yeniden canlandırdığını, halkların özgürlük savaşçısı olduğunu söyledi. Yürüyüş "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla sona erdi.

Devrimin önünü alamadılar

Fırat Kantonu’ndan (Kobanê, Eyn Îsa, Sirin) yurttaşlar, Kobanê'nin Özgür Kadın Meydanı’nda toplandı, 48. sokağa kadar yürüdü. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği’nin komploya karşı üç gün önce uzun gençlik yürüyüşü de dahil oldu. Burada konuşan PYD Genel Meclis Üyesi Mehabad Koçer, "Bölge halkına yönelik küresel bir komplo yürütülüyor. Önder Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan mutlak tecrit de bu komplonun bir parçasıdır. Komplocu güçler amaçlarına ulaşamayacak” dedi. Abdullah Öcalan’ın özgür düşüncesini esas alan bölge halklarının huzurlu ve güvenli bir yaşamı inşa ettiğini vurgulayan Mehabad, şunları ifade etti: "Önder Abdullah Öcalan’dan aldıkları özgür düşünce, yollarını aydınlatan bir kıvılcım oldu. Bu mirasla özgür bir yaşama yol alarak, köleliğin prangalarını kırdılar. Bölge halkının yaşadığı devrim baharının önünü almak isteyen komplocu güçler, halkların iradesi karşısında yenilgiye uğradı.”

Efrîn işgal altında bırakılmayacak

Efrîn-Şehba Kantonu halkı, Şehba’nın Fafînê ilçesinde bir araya geldi. Yürüyüşün ardından düzenelen mitingde, Efrîn'in işgal altında bırakılmayacağı, Türk devleti, çeteler ve rejiminin saldırılarına karşı direnişin devam edeceği vurgulandı.

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê halkı da Şêxmeqsûd’un 8 Mart Salonu önünden yürüyüşe geçti. Yürüyüş, Eşrefiyê’nin Zeytûn Kavşağı’nda son buldu.

Reqa'da 'Bê Serok jiyan nabe'

Reqa’nın Kadın Kavşağı’nda toplanan Dêrazor, Minbic ve Tebqa halkı, Neîm Kavşağı’na doğru yürüyüşe geçti. Komployu ve işgalciliği protesto eden, Kürt Halk Önderi'ne bağlılık ifade eden sloganlar eksik olmadı. "Bê Serok jiyan nabe" sloganının da atıldığı mitingde konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Hemdan El Ebid, "Firat topraklarından, Ebdulsalam El Iceli’nin şehrinden Önder Abdullah Öcalan'ı selamlıyoruz” diyerek, bölge halkını birlik olmaya, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü gerçekleştirmek için yolunda ilerlemeye çağırdı. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.