Dikiş tutmuyor

Taksim patlaması

Taksim patlaması

  • Türk hükümetinin, Taksim'deki patlama ve sonrasıyla ilgili kurguladığı senaryonun elinde patladığı görülüyor. 'Bombacı' diye seçilen kişinin profili, pazarlanması, açıklamalar ve Emniyet'ten sızan farklı bilgiler de bunu gösteriyor. 

İstanbul’da Taksim Meydanı’nda 13 Kasım’da yaşanan patlama sonucu 6 kişi yaşamını yitirdi, 81 kişi yaralandı. Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedavisi tamamlanıp taburcu olan yaralıların sayısının 58’e ulaştığını; tedavisi devam eden 17 yaralının serviste, 6'sının ise halen yoğun bakımda tutulduğunu açıkladı. Patlamanın hemen ardından haberlere getirilen yayın yasağı ve sosyal medyaya erişim kısıtlaması dün de sürdü. Patlamanın ikinci günü yapılan ilk açıklamalarda ise Suriyeli 23 yaşındaki Ahlam Albahsır isimli kadının bombayı koyan kişi olduğu iddia edildi ve kadının ailesiyle yaşadığı eve yapılan baskın, yayınlandı. Bu görüntülerin ardından bombayı koyduğu iddiasıyla yakalanan kadının görüntüleri ve daha önce AKP’de yer alan siyasetçilerin açıklamalarına birçok kesim tepki gösterdi. 

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunanlardan gazeteci Sezgin Kartal, saldırı ve sonrasında saldırgan olduğu ileri sürülen Ahlam Albahsır’ın gözaltına alınmasına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bomba koyacak kadar örgütüne bağlı, istihbarat ve bomba eğitimi almış biri neden eve gitsin, neden gizlenmesin hatta yüzünü dahi gizleme ihtiyacı duymasın? Bütün fotoğraflarda saldırganın korku ve ürkekliği vücut diline yansımış. PYD/PKK bağlantısı olduğu söyleniyor. Hiçbir örgüt durup dururken bu tarz eylem yapmaz. PYD, Türkiye'nin Rojava'ya girmek istediğini bildiği halde neden böyle bir şey yapsın? PKK ile iltisaklı olduğu söylenen örgütlerin eylemine baktığımızda daha çok askeri ve emniyet odaklı. Bu saldırıda ise doğrudan siviller hedef. Sivillerin hedef olduğu HDP mitingi, Suruç, Ankara, İstiklal, Atatürk havalimanı saldırısını IŞİD yapmıştı. Gerçekten Afrin'den gelmiş ise burada YPG yok. Türkiye kontrolündeki radikal İslamcı örgütler hakim. Geçtiğimiz ay Heyet Tahir El Şam (HTŞ) örgütü de Afrin'i ele geçirmek istemişti. Afrin ve İdlip hattı bir süredir kaynıyor. Bombacıyı yakalama anı bu kadar rahat olabilir mi? Saldırgan eve tuzak kursaydı ya da canlı bomba olsaydı polisler için tehlikeli olmayacak mıydı?” 

Devlet terörü

İstihbarat ve Güvenlik Uzmanı Engin Büker de sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, “Neden tüm olay bu kız üzerine yıkıldı? Esnafın, memurun ve öğrencinin dahi evine onlarca kişi, zırhlar, maskeler ile giren TEM Şube polislerinin bu kadar az kişi ve güven içinde eve yaklaşmaları normal olabilir mi? Bombalı bir eylem yapmış bir ‘kaçağın’ evinde de bir bomba düzeneği kurmuş olma ihtimali ihmal edilmiş olabilir mi? Evinden çıkanlara bakıldığında, şahsın üzerinde çıkan ‘yüklü miktar’ para, kaçış işlemleri için yeterli görülebilir mi? Aynı şekilde, evinden çıkan bir tabanca haricinde başka ağır mühimmat veya silahın bulunmaması aslında bu evin şahsi ev olması, yani örgüt evi olmamasıyla ilgili olabilir mi? Böyle bir eylemi gerçekleştirdikten sonra örgüt arkadaşlarıyla birlikte daha güvenli bir eve veya konuma gitmesi beklenirken, hane halkıyla birlikte gözaltına alındığı aile evine gelmesi ‘kişinin acemiliği veya saflığı’ ile açıklanabilir mi? Yakalanan kişinin yakalanma anında çekilen videolarda ve birçok fotoğrafında direnmiyor olması, şaşkınlığı, hatta polis gösteriş için kafasına bastırmadan önce kafasını dahi kaldırıp bakmıyor olması, ‘örgüt eylem/üye profili’ne uyuyor mu? Tüm ‘devlet terörü’ kurbanlarına saygılarımla!” dedi. 

Mahalleli de konuştu

Bunun yanı sıra DHA’nın, Ahlam Albahsır’ın yaşadığı yerde konuştuğu bir mahalleli, Albahsır’ın yaklaşık bir yıldır mahallede yaşadığını söylüyor. Süleyman Soylu yaptığı açıklamada ise Ahlam Albahsır’ın dört ay önce Suriye’den geldiğini belirtmişti. 

MHP’li başkanla telefon

Türk makamları, gözaltına alınanların sayısı 50’ye ulaştığını duyurdu. T24'ün edindiği bilgiye göre; Emniyet’in çalışması sonucunda HTS kayıtlarında MHP’nin Şirnak/Göçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan’ın üzerine kayıtlı bir telefon hattı ile Ahlam Albashır’ın kullandığı hat arasında iki kez arama yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine Emniyet, İlhan’ı ifadeye çağırdı. İlhan, ifadesinde Albashır ile görüşmediğini söyledi. T24’ün sorusunu yanıtlayan İlhan, ifadeye çağrıldığını doğruladı. İlhan, görüşme yapıp yapmadığına ilişkin soru üzerine de "Üzerimize bir oyun oynamaya çalışmışlar, terör örgütü tarafından" dedi. İlhan, "Nasıl bir oyun oynandı?" sorusu üzerine de "Şu anda uygun değilim, konuşmak istemiyorum" ifadesini kullandı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.