Her ev bir okula dönüştürülmeli

Kadın Haberleri —

Fatma Gizleyici

Fatma Gizleyici

  • Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Fatma Gizleyici, Kürt dili ve kültürüne yönelik saldırılara karşı her ailenin evini bir okula çevirmesi gerektiğini kaydetti.

Şirnex'in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinde 2018 yılında kurulan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, 3 ay önce olağan kongresini gerçekleştirerek yeni dönem faaliyetlerine başladı. Hem dil alanında hem de kültür alanındaki çeşitli bölümlerde eğitim veren dernek, halktan büyük ilgi görüyor. Dernek Eşbaşkanı Fatma Gizleyici, dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Dil ve kültür çalışmasına halkın ihtiyacı var

Derneğin kurulmasının Şirnex halkının kültürüne ve diline sahip çıkması açısından katkı sağladığını belirten Gizleyici, “Üç ay önce kongremizi yaptık ve çalışmalarımıza başladık. İlk günden başlayarak önümüze birçok çalışma ve proje koyduk ve bunları pratikleştirmeye çalışıyoruz. Kısa zamanda derneğimiz, kültür ve dil için yürüttüğü çalışmaları büyüttü. Halk yoğun bir ilgi ile derneği sahiplendi. Bu da bize büyük moral ve motivasyon sağladı. Bu süreçteki baskı ve saldırılar nedeniyle kültür ve dil çalışmaları zayıflamıştı. Bu dernek sayesinde halkın kültüre ve dil çalışmalarına ne kadar ihtiyacı olduğunu gördük" şeklinde konuştu.

Hedefimiz Dengbêj Evi inşa etmek 

Derneğe çok sayıda başvuru olduğunu dile getiren Gizleyici eğitime ilişkin şunları belirtti: “Dil sınıflarının 1’inci seviye eğitimleri tamamlanmış olup, 2’nci seviye eğitimleri devam etmektedir. Her sınıfımızda yaklaşık 15 öğrenci bulunmaktadır. Kültürel açıdan davul, gitar, erbane ve şan eğitimleri verilmektedir. Bu bölümlere çok sayıda başvuru var ve bu bölümler için de eğitimlerimize başladık. Haftada 2 gün eğitim veriyoruz. Denbêjlik üzerine daha fazla odaklanmak istiyoruz. Gelecekte, hedefimiz bir Dengbêj evi inşa etmektir. Çalışmalarımızın daha çok büyümesini umut ediyoruz.”

Anadilde eğitim için mücadele ediyoruz

Derneklerinin dile yönelik baskı ve saldırılara karşı bir umut oluşturduğunu kaydeden Fatma Gizleyeci,  "Dil ve kültür sürekli baskıya ve saldırıya uğruyor. Bu saldırı ve baskılara karşı halkın umudu kültür dernekleridir. Sokaklarda, mecliste, devlet kurumlarında her yerde dil yasağı var. Başvurularımız halkta farkındalık yaratmak içindir. Halkın kültürel değerlerini yaşatmasının önüne konulan bütün engellerin halkın iradesiyle aşıldığını görüyoruz. Hiçbir yasak, dil ve kültürümüzü engelleyemez. 21 Şubat Anadil Günü yaklaşıyor. Bunun öncesinde yapacağımız çeşitli etkinliklerle anadilde eğitim hakkına dikkat çekeceğiz. Kürt halkı yıllardır anadilinde eğitim hakkı için mücadele ediyor. Bu nedenle, bu gün özellikle Kürt halkı için önemlidir. O gün tüm dil ve kültür kurum ve kuruluşlarının buna odaklanması ve faaliyetlerini bu doğrultuda yürütmesi gerekmektedir. Tüm kültür ve dil kurumlarını güçlendireceğiz."

Her ailenin evini okula çevirmesi gerektiğini söyleyen Gizleyici, son olara şunlar ifade etti: “Dile sahip çıkmak çok değerlidir. Dil ve kültür bir halkın kimliğidir. Bu dili ve kültürü unutmamak için ciddi çalışmalar yapılmalıdır."

SEMA ÇAĞLAK/ JINNEWS-ŞIRNEX 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.