Diljîn’in intikamı için iki eylem

  • Gerillalar, 23 Ağustos’ta şehit düşen Gabar komutanlarından Diljîn Marya Dersim’in intikamı için gerçekleştirdiği eylemlerde 8 Türk askerini öldürdü, 1 Kirpi tipi zırhlı aracı imha etti.

Türk ordusunun işgal/imha saldırılarına karşı direnen gerillalar, Kuzey ve Güney Kürdistan’da eylemlerle de yanıt veriyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, eylemler ve Türk saldırıları hakkında şu bilgiler verildi:

*  Türk ordusu 6 Eylül günü Şirnex’in Basa (Güçlükonak) ilçesindeki Gabar bölgesine bağlı Findikê, Çiyayê Bizina ve Şehid Bahoz alanlarında bir operasyon başlattı. Şehîd Bahoz alanından bulunan işgalcilere ait bir birlik, gerillalar tarafından denetim altına alınarak aynı gün sızma taktiğiyle vuruldu. Gabar komutanlarından Diljîn Marya Dersim’in intikamı için gerçekleştirilen bu eylemde 2 Türk askeri öldürüldü. Bu eylemden sonra işgalciler 7 Eylül günü alandan geri çekildi.

*  İşgalci TC ordusu, Sêrt’in Dihê (Eruh) ilçesindeki Gabar bölgesine bağlı Çirav mıntıkasında bulunan Girê Berxwedan ve Deşta Mistoxê alanlarında bir operasyon başlattı. 7 Eylül günü saat 19. 00’da Aval ve Nîtê köyleri arasında işgalcilere ait 1 Kirpi tipi zırhlı araç denetim atına alındıktan sonra sabotaj taktiğiyle vuruldu. Komutan Diljîn Marya Dersim’in intikamı için  yapılan eylemin sonucunda 6 Türk askeri öldürüldü, 4’ü yaralandı ve Kirpi tipi zırhlı araç da imha edildi.

*  Avaşîn’in Werxelê Direniş Alanı, 12 Eylül günü 21.00-22.30 saatleri arasında bombalandı. Bombardımanlar ardından ilerlemek isteyen işgalciler ile Werxelê Direnişçileri arasında çatışmalar yaşandı. Kullanılan yoğun tekniğe rağmen işgalciler, gerilla direnişi karşısında ilerleyemedi. İşgalci TC ordusu, 13 Eylül günü sabah saatlerinde bir kez daha savaş suçu işleyerek Direniş Alanı’nı zehirli gazlarla bombaladı.

* Heftanîn’in Banikê köyü ve Pîrbila alanı, 11 Eylül günü saat 22.45’te obüslerle yoğun bir şekilde bombalandı.

* Xakûrkê’nin Sinînê alanına bağlı Girê Deştanê, 12 Eylül günü saat 23.00’te savaş uçaklarıyla bombalandı.  BEHDİNAN

 

Dersim’den Metîna’ya kadar savaştı

Gerillaya katıldığı 1999’dan beri Dersim’den Metîna’ya kadar savaşın içinde olan Gabar bölge komutanlarından Diljîn Marya Dersim, 23 Ağustos’taki Türk bombardımanında şehadet ulaştı.

HPG BİM, Şirnex’e bağlı Gabar bölgesinin Şehit Aram alanında gerçekleşen bombardıman şehit düştüğünü duyurduğu Diljîn Marya Dersîm (Saniye Toprak / Sêrt) hakkında şunları paylaştı: ”Sêrt’te, yurtsever geleneğin güçlü olduğu bir ailede dünyaya gelip büyüdü. İşgalci Türk devletinin Kürdistan’ı Kürtsüzleştirme politikaları nedeniyle ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. Küçük yaşlardan itibaren Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne ilgi duyup takip etti. Halkımızın, Kürdistan’da ve Türk metropollerinde maruz kaldığı baskı ve zorluklara tanık olması, mücadeleye aktif katılımı seçmesini sağladı.

Komploya karşı Dersim’de katıldı

1999’da Önder Apo şahsında halkımızın özgür geleceğini hedef alan 15 Şubat Uluslararası Komplosu karşısında Dersim’de gerilla saflarına katılarak Özgür Kürt Kadını’nın lanetli komplo karşısındaki örnek duruşunun temsillerinden biri oldu. Katıldığı ilk andan itibaren iradeli duruşuyla bütün yoldaşları üzerinde güçlü bir etki bıraktı. Sahip olduğu coşku ve morali bütün çevresine yayan, ortak çalışma ruhuyla hareket eden Diljîn, her zaman örnek bir Apocu militan oldu. Özgür yaşama büyük bir sevgiyle bağlandı ve bu sevgiyi aynı şekilde yoldaşlarına aktardı.

Komutan olup öncülük etti

Yıllarca Dersim, Qendîl, Zap ve Metîna başta olmak üzere, dur durak bilmeden birçok alanda gerillacılık yaptı. Genç bir kadın militan olarak savaş gerçekliğine hızla adapte oldu, kısa sürede komutanlaşarak güçlü gerilla eylemlerinde öncülük düzeyinde görev aldı. Partimize içten dayatılan tasfiyeci pratikler karşısında tereddütsüz bir şekilde Önder Apo çizgisinin yılmaz bir savunucusu oldu. Kendi kendini Önderlik Savunmaları ile eğiten ve öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşmayı esas alan Diljîn, ilkeli ve net duruşuyla parti çizgisinin yaşamda hakim olması için her zaman çaba gösterdi. Demokratik Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü Toplum paradigması ışığında güçlü bir hakikat arayışçısı ve savaşçısı olduğunu ispatladı. Her koşul altında Önderliğe ve şehitlere bağlılığıyla kendini eğitip yüreğine güç katan Diljîn, yıllarca heyecanından hiçbir şey yitirmemiştir.

Komutan ve savaşçı yetiştirdi

Kadın özgürlük ideolojisini içselleştirerek pratiğe aktaran ve PAJK çizgisinin örnek militanı olan Diljîn, işgalcilere karşı yürüttüğümüz büyük savaşın büyük bir komutanı olmayı başardığı gibi egemen erkek aklına dayalı devletçi zihniyete karşı da etkili bir mücadele yürüttü. Askeri özellikleri son derece önde olan Diljîn, büyük tecrübesiyle sayısız komutan ve savaşçı yetiştirerek halkımızın Özgürlük Mücadelesi’ne büyük katkılar sağladı.

Doğduğu topraklara döndü

Doğduğu topraklara büyük bir misyon ve görev üstlenerek dönen Diljîn, Gabar bölgesinde işgalcilere ağır darbeler vuran etkili eylemlerin komutanı oldu. Gabar bölgesinde büyük komutan Egîd’den başlayıp Adil ve Gülbaharlara uzanan kahramanlık geleneğinin sürdürücüsüydü. Önderlik çizgisinde yürüyerek özgür kadın kimliğinin savaşta üstlendiği stratejik rolü ve yeni dönem YJA Star komuta örneğini pratiğiyle bir kez daha ortaya koydu.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.