DİSK üyeleri iş bıraktı

İş bırakan belediye işçileri

İş bırakan belediye işçileri

  • DİSK'e bağlı Genel-İş'in örgütlü olduğu İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok belediyede dün iş bırakıldı.

Genel-İş üyesi belediye işçileri, insanca bir yaşam için tüm ücretlerin iyileştirilmesi, belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılığın son bulması, tüm kamu çalışanları özlük haklarıyla eşitlenmesi, kadro ve ilave tediye haklarının derhal verilmesi, ücretlerdeki gelir vergisi kesintisinin düşürülmesi talepleri için eylem yaptı.

DİSK Genel-İş örgütlü olduğu belediyelerde dün iş durdurdu. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok belediyede gün içinde iş durduran Genel-İş üyesi işçiler "Gerçek kadro" ve ek protokol taleplerini çalıştıkları belediyeler önünden haykırdı.

İstanbul Kadıköy Belediyesi'nde çalışan işçiler sabahın erken saatlerinde Kadıköy Belediyesi binası önünde toplandı. Bağlı bulundukları Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube'nin kararıyla bir tam gün iş durduran işçiler, bina önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Norm kadro istiyoruz", "Ek protokol", "Geçinemiyoruz" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" pankartları taşıyan işçiler basın açıklamasını sloganlar ve halaylarla bekledi. Genel-İş Genel Merkezi'nin hazırladığı ortak açıklamayı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Başkanı Nazan Gevher Çam Ay okudu.

İnsanca yaşayacak ücret

Ekonomik krizin büyüyerek devam ettiğini söyleyen Ay, "İşçiler ve emekçiler sebebi olmadıkları bir krizin tüm yükünü çekmeye mecbur bırakılıyor. İşçi sınıfı ve emekçilerin temel talepleri olan gelir dağılımındaki adaletin, vergide adaletin, insanca yaşanabilir bir ücretin sağlanması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi gibi konularda ne yazık ki bir adım atılmıyor. Ekmeğin 8 lira, simidin 10 lira, kiraların ortalama 15 bin lira olduğu ve vergilerin her geçen gün arttığı bu ortamda işçiler 11 bin 402 TL asgari ücrete mahkum ediliyor" dedi. Üyesi oldukları DİSK Genel-İş'in işçilere reva görülen düşük ücret dayanmasını kırmaya kararlı olduğunu söyleyen Ay, "Bugünden itibaren örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde insanca yaşayacak bir ücret için mücadelemizi yükselteceğimizi herkese ilan ediyoruz. İşçilerin taleplerini karşılayarak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın, belediye işçilerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirecek ek protokol görüşmelerini derhal başlatın" şeklinde konuştu.

İşçilere kulak verin

Çankaya Belediyesi işçileri de talepleri için iş bıraktı. İşçiler, belediyenin Yıldız Yerleşkesinde bir araya geldi. Yerleşkeden nizamiyeye yürüyen işçiler sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı. Genel-İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Yıldırım, şunları söyledi: “Döviz tarihi rekorlar kırarken, enflasyon ise yalnızca TÜİK sepetinde düşüyor. Çarşıda, pazarda, markette zamlar hız kesmeden devam ediyor. Hayat pahalılığı artıyor, alım gücümüz her geçen gün düşüyor. Ücretlerdeki erime her geçen gün artıyor. Toplu iş sözleşmeleri ile elde edilen ücret artışları, artan hayat pahalılığı karşısında zaman içinde eriyor. İşverenler bu sefer de ekonomik ve siyasal belirsizlikleri ileri sürerek toplu sözleşmelerde işçi ücretlerini baskılamaya çalışıyor” dedi. Belediye şirketlerinin büyük bir bölümünde ücretlerin asgari ücret düzeyinde olduğunu ifade eden Yıldırım, “Merkezi idareye bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında en düşük işçi ücretinin net 20 bin TL'nin üzerine çıktığı, en düşük memur maaşının ise net 22 bin TL seviyesine geldiği bir ortamda tüm belediye işçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılması artık kaçınılmazdır. Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüz binlerce belediye işçisinin sesine kulak verin.” İSTANBUL

 

*****

Cari açık 60 milyar oldu

Cari işlemler hesabı, Mayıs'ta 7,9 milyar dolar açık verdi. 12 aylık cari açık ise 60 milyar dolara ulaştı.

Türkiye Merkez Bankası, Mayıs ayı ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı. Verilere göre; Mayıs'ta cari açık 7 milyar 933 milyon dolara yükseldi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1 milyar 283 milyon dolar açık verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 10,4 milyar dolar olarak hesaplandı.

Rezervler azaldı

Merkez Bankası'nın rezervleri ise Mayıs'ta 16 milyar 578 milyon dolar azaldı.

Mayıs ayında, hizmetler dengesi kaynaklı girişler 3,8 milyar dolar, bu kalemin altında değerlendirilen seyahat gelirleri ise 3 milyar 50 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Birincil gelir dengesi kalemi 1,3 milyar dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi de 9 milyon ABD doları net giriş kaydetti.

Mayıs'ta doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 89 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Portföy yatırımları 1,4 milyar dolar çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 630 milyon dolar ve 90 milyon dolar net satış yaptığı görülmekte.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4 milyar 14 milyon dolar net artış kaydetti.

Net hata noksanda çıkış

Net hata noksan kaleminden Mayıs'ta 7,4 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Net hata noksanda yaşanan çıkış 2023'ün ilk 5 ayında 13,6 milyar dolara ulaştı.

Türkiye, Nisan'da 5,4 milyar dolar cari açık vermiş, 12 aylık cari işlemler hesabı ise 57,8 milyar dolar açık vermişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.