Diyanet de 'en büyük' kompleksinde

  • Erdoğan liderliğindeki AKP iktidarının en büyük hastane, köprü, havaalanı, cami gibi büyüklük kompleksine özenen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Elazığ'da yapımını sürdürdüğü “İslam dünyasının en büyük külliyelerinden” biri için harcanacak toplam para 103 milyon 249 bin TL olarak hesaplandı.

 

Elazığ'daki Harput Diyanet Eğitim Merkezi binasının yerine yapılan ve “İslam dünyasının en büyük külliyelerinden” biri olacağı bildirilen Uluslararası Harput Diyanet Külliyesi için Elazığ İl Özel İdaresi’nce duyurulan maliyet de aşıldı. BirGün'ün haberine göre; 2018'den 2021'in sonuna kadar 89 milyon 249 bin TL harcanan külliye için 2022'de 3 milyon TL ek kaynak daha ayrıldı. 2023'ten tamamlanması planlanan tesis için harcanacak toplam para 103 milyon 249 bin TL olarak hesaplandı.

Diyanet’in İzmir’de yapımına başlanacak İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi için de kesenin ağzı açıldı. 2025'te tamamlanması planlanan ihtisas merkezinin proje tutarı kayıtlara 123 milyon 900 bin TL olarak geçti. Proje kapsamında 2022'de harcanması düşünülen para 18 milyon TL olarak ifade edildi. İhtisas merkezinin inşa edileceği alanın toplam büyüklüğünün ise 23 bin metrekare olduğu belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na 2022 için 2021’e oranla yüzde 24 artışla 16 milyar 98 milyon 580 bin lira bütçe ayrıldı. Diyanet bu bütçeyle içişleri, dışişleri, turizm, çevre ve ticaret bakanlıkları dahil, çok sayıda bakanlığın bütçesini geride bıraktı. 2021 bütçesinden Diyanet İşleri Başkanlığı’nın "temsil ve tanıtma giderleri" için 769 bin lira ayrılmıştı. Bu kalem için 2022 bütçesinden 1 milyon 961 bin lira ayrılacak. Diyanet'in temsil ve tanıtma giderleri bütçesi de yüzde 155 oranında artacak.   ANKARA

 

TL’ye geçenlere vergi istisnası


Yabancı para ve altınlarını TL'ye çeviren kurumların kur farkı kazançları dahil olmak üzere, açılan vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarındaki faiz ve kâr payları vergiden istisna oluyor.

Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Bu politikanın amacı, Türk Lirası'nın bankacılık sistemindeki toplam mevduat ve katılım fonundaki payının artırılması ve finansal istikrarın desteklenmesi. Buna göre; kurumların döviz tevdiat ve katılma hesaplarında bulunan yabancı paralarını dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar TL'ye çevirmeleri ve bu suretle elde edilen TL varlıkları en az üç ay vadeli TL mevduat ve katılma hesaplarına geçirmeleri durumunda, dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan kur farkı kazançlarının son üç aya isabet eden kısmı istisna edilecek.

Ayrıca yabancı para cinsinden varlıkların TL'ye çevrildiği tarihte oluşan kur farkı kazançları ile vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları vergilendirilmeyecek. Bu istisnaya TL'ye dönüşümün desteklenmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan destek ödemeleri ve dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan faiz ve kâr payları da dahil ediliyor.

Bu kapsamda bir geçici vergi döneminden sonra TL'ye geçişin gerçekleşmesi durumunda dönem sonu ile TL'ye çevrildiği tarih aralığına isabet eden kur farkı kazançları da istisna edilecek.

Aynı durum kurumların altın hesaplarından geçiş yapmaları durumunda da geçerli olacak.

Komisyon'da kabul edilen önergeyle bu istisnalar kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri için de geçerli olacak.  ANKARA

 

Savaş sanayine vergi kıyağı

Türk Milli Savunma Bakanlığı (MSB) veya Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) yürütülen savunma sanayii projelerine ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetler, 25 Aralık 2021'den itibaren katma değer vergisinden (KDV) muaf tutuluyor.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan katma değer vergisi genel uygulama tebliğinde yapılan değişikliğe göre; MSB ve SSB tarafından yürütülen ve istisna hükmünün yürürlüğe girdiği 25 Aralık 2021'den önce başlayan ve devam etmekte olan savunma sanayii projelerine ilişkin, bu tarihten sonra yapılan teslim ve hizmetler de istisna kapsamında olacak.

Düzenlemeye göre, istisna kapsamında mal ve hizmet temin etmek isteyen ulusal güvenlik kuruluşlarınca, söz konusu mal ve hizmetlerin istisna kapsamında olup olmadığı konusunda tereddüt bulunursa, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan görüş alınabilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.