Dosya savcı savcı geziyor!

Zîlan Vadisi'nde bulunan insan kemikleri

Zîlan Vadisi'nde bulunan insan kemikleri

  • Toplu katliamın yaşandığı Zîlan Vadisi'nde bulunan insan kemiklerine dair hazırlanan ihbar dosyasının bir ayda üç farklı savcıya gittiği öğrenildi. 

Toplu katliamın yaşandığı Zîlan Vadisi'nde bulunan insan kemiklerine dair hazırlanan ihbar dosyasının bir ayda üç farklı savcıya gittiği öğrenildi. 

Wan'ın Erdîş (Erciş) ilçesinde 1930'da binlerce Kürt’ün toplu bir şekilde katledildiği Geliyê Zîlan'daki dere üzerine inşa edilen Koçköprü Barajı’nda su seviyesinin düşürülmesi üzerine 12 Aralık 2022'de çok sayıda insan kemiği ortaya çıkmıştı. Wan Barosu İnsan Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Wan Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Geliştirme Derneği (ÇEV-DER), 22 Aralık’ta bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu. Avukatlar, inceleme ve bulgular sonucunda aynı gün kıyıya vuran kemiklerin toplatılması ve incelemesi için Erciş Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. Aradan geçen süreye rağmen kemikler koruma altına alınıp inceleme başlatılmadı. 

Hazırlanan ihbar dosyasının ise bir ayda üç farklı savcılığa gittiği; en son "terör savcılığına" teslim edildiği öğrenildi. MA/WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.