Dünya biliyor ki; faşistsiniz!

Amed'deki tecrit protestosu

Amed'deki tecrit protestosu

  • Amed'deki tecrit protestosu sırasından polis ablukası altında seslenen DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, "Ödleri kopuyor. Görüyorsunuz her yer tecrit altında. Bütün dünya biliyor ki; siz faşistsiniz. Gerek yok kalkanlarınızı kaldırmanıza" dedi.

İmralı’daki tecridin kaldırılması talebiyle Amed’de yapılan protestoya katılanlar, sorunların çözümü için muhatabın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı.  

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Barış Anneleri Meclisi, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve savaş politikalarını Amed’de protesto etti. DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri ve Amed Barosu yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi, Koşuyolu Parkı etrafında bulunan Oryıl Kavşağı, Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı ve Batıkent'te bir araya geldi. Polisler, kitlenin birleşmemesi için yol ve etrafını ablukaya aldı. 

Özsoy: Yargılanacaksınız

Polis ablukasına tepki gösteren kitle, sık sık “Bijî berxwedana zindanan" sloganı attı. Bir genç, polis ablukasına, "Bu zulmü kabul etmiyoruz, siz mahkemelerde yargılanacaksınız” sözleriyle tepki gösterdi. Ablukaya tepki gösteren HDP'li Hişyar Özsoy, “Yargılanacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti polis devletidir. Gözlerimin önünde kadınları tartakladınız” diye seslendi.

Tutsak yakınları eylemde

Bir süredir tutsak yakınları için Adalet Nöbeti tutan aileler de eyleme katıldı. Tutsak yakınlarından Reşahat Ada, "Adaletten başka bir talebimiz yok. Adaletsizliğe son vermek için buradayız” dedi. Hasta tutsak Ciwan Boltan'ın annesi Nazime Boltan da tek taleplerinin "adalet" olduğunu vurguladı.

Özel bir istemimiz yok

Polis ablukasına rağmen kitle uzun bir süre yolun farklı noktalarında bir araya geldi. Burada konuşan HDP Milletvekili Ömer Öcalan, “Öcalan’ın ailesi ve avukatlarının görüşe gitmesini istiyoruz. Özel hiçbir şey istemiyoruz. Türkiye kanunlarında cezaevlerindeki insanlar için ne isteniliyorsa onu istiyoruz. Sayın Öcalan’ın görüşme yapma hakkı vardır. Şu an büyük bir zulüm, hakaret var. Amed halkına karşı büyük bir zulüm var. Her yerde tecrit var, tecrit devam ediyor. Şiddetle Amed’in iradesini kırmak istiyorlar. Amed’in yüzyıllardır iradesi yıkılmıyor. Biz bu halkın önderi üzerinde tecridin olması kabul etmiyoruz. En büyük muhatabın Sayın Öcalan olduğunu söylüyoruz. Halkın talebi burada nettir" şeklinde konuştu. 

Abluka altında açıklama

Abluka içinden kitleye seslenen DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise şunları söyledi: “Ödleri kopuyor. Görüyorsunuz her yer tecrit altında. Bütün dünya faşizminizi ve savaş çığırtkanlığınızı görüyor. Bütün dünya biliyor ki; siz faşistsiniz. Gerek yok kalkanlarınızı kaldırmanıza.”

Aydeniz'in konuşması sırasında polisler gazetecilerin çekim yapmasını engellemek için kalkanları havaya kaldırdı. 

Abluka dışında duran yurttaşlar da “Halkı rahatsız ediyorsunuz. Onlar bizlerin vekilidir” şeklinde tepki gösterdi. 

İki kişi gözaltına alındı

Yürüyüş sırasında HDP Êlih İl Örgütü yöneticisi Yakup Orak ile DBP Êlih Merkez İlçe Örgütü yöneticisi Hayrettin Değirmenci gözaltına alındı.  MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.