Duvara nakşolan isyan
Kadın Haberleri —

Taliban kontrol noktası / Saima Reza
- Sanatın yasaklandığı, yok edildiği Afganistan’da kadınlar, tutuklanmayı göze alarak yaşadıklarını sanat yoluyla anlatıyor.
Taliban'ın ülkede yönetimi ele geçirmesiyle birlikte kadınlara yönelik çoğu faaliyet durduruldu. Resim, Afgan kadınların gizlice yapmaya devam ettiği az sayıdaki faaliyetten biri haline geldi. Son yirmi yılda duvar resimleri, Afganistan'da yaygın bir sanat olsa da Taliban'ın geri dönmesiyle bu eserlerin çoğu silindi, bugün kentte görülebilen tek çizim kadın giyimine ilişkin.
Kafamdaki resim
Ülkede tüm yasaklamalara rağmen kadınlar özgülüklerini istemekten vazgeçmiyor. Taliban iktidara geldiğinde eğitiminden mahrum bırakılan 16 yaşındaki Saima Reza, Nujinha’ya konuşarak şunları söyledi: "Taliban yönetimiyle, milyonlarca Afgan kızı gibi ben de eğitimimden mahrum bırakıldım. Ancak kadınlar bu durumu protesto etti; bugüne kadar mücadeleye devam ettiler. Onların mücadelelerinden ilham alarak, Afgan kadınlarının sesini yükseltmede rol almak istedim. Kafamdaki resmi bir okulun duvarına çizdim.”
Başardım, yola devam
Resim çizdiği okul duvarının Taliban’ın kontrol noktasına yakın bir yerde bulunduğunu anlatan Saima Reza, "Karanlık bir gecede, aceleyle ve fark etmeyecekleri bir şekilde çizdim. Tutuklanabileceğimi biliyordum, ancak Afganistanlı ve dünyanın diğer bölgelerindeki kadınların mücadelelerinin hikayelerini duyup okuduğumda, kendi kendime ne kadar küçük olursa olsun, benim de bir rol oynamam gerektiğini kendime söyledim. Çalışmam yaklaşık iki saat sürdü ve tüm malzemeleri önceden evde hazırlamıştım. Soğuk bir kış gecesiydi ve Taliban üyeleri odalarından çıkmadı. Bu yüzden çalışmamı tamamlamayı başardım. Çizimim duvarda uzun süre kaldı. Sanırım Taliban bunun anlamını anlamamış veya silme fırsatı bulamamıştı. Neyse ki başardım ve bu yolda devam etmeyi planlıyorum" şeklinde konuşuyor. KABİL















