Ebdî: Şam, güven inşası için adım atmalı

Dünya Haberleri —

Mazlum Ebdî

Mazlum Ebdî

  • QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî ve CENTCOM General Charles Brad Cooper, DAİŞ’e karşı ortak mücadele ve 10 Mart anlaşmasını görüştü. Ebdî, güven inşası için Şam’daki geçici hükümetin bazı adımlar atması gerektiğini söyledi. QSD, DAİŞ hücrelerinin hareketliliğini arttırması üzerine Hol Kampı’nda operasyon düzenledi.
  • Özerk Yönetim, Halep’teki anlaşmayı defalarca ihlal eden geçici hükümetle görüştü. HTŞ’nin askerî yığınak ve tırmanışı durdurması, gerginlik ve çatışma ihtimalinin sonlandırılması, ilgili komiteler arasında düzenli toplantılar yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de askeri ve siyasi alanda oldukça hareketli gelişmeler yaşanıyor. Halkın ve bölgenin güvenliği için alarma geçen Demokratik Suriye Güçleri (QSD), dün (Cuma) Hol Kampı’nda operasyon düzenledi. QSD’ye bağlı İç Güvenlik Güçleri, DAİŞ hücrelerinin hareketliliğinin artması üzerine Kadın İç Güvenlik Güçleri, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), QSD ve Uluslararası Koalisyon'un desteğiyle “İnsani ve Güvenlik Operasyonu”nun yeni bir aşamasını başlattı.

DAİŞ hücrelerinin son haftalarda insani yardım kurumu çalışanlarına 30'dan fazla saldırı düzenlediğini, hizmet binalarını tahrip ettiğini ve binlerce sivilin hayatını tehlikeye attığını belirten QSD, bu temelde, terörist ağları çökertmeyi, yeniden örgütlenmeye çalışan çetelerin izini sürmeyi, insani yardım kuruluşlarını korumayı ve Hilafet Aslanları (Eşbel el-Xilafe) olarak bilinen yapılanmanın çocuk istismarını önlemeyi amaçladığını vurguladı.

Eşbel El Xilafe çocukları istismar ediyor

YPJ sözcüsü Ruksen Mihemed ve Cizre Kantonu İç Güvenlik Güçleri Komutanlığı temsilcisi Meen El Asî’nin operasyona ilişkin yaptığı açıklamaya göre, DAİŞ şu anda kamptaki çocukları istismar ediyor, kamptaki DAİŞ’li kadınların yardımıyla çetelerin terörist düşüncelerini gençler ve çocuklara aşılamaya çalışıyor.

Açıklamada mevcut zorlukların üstesinden gelmek için operasyonel yöntemler geliştirildiğine işaret edilerek, “İnsanların güvenliği kırmızı çizgimizdir. İnsani yardımların sürdürülmesi ve bölge halkı için güvenli bir ortamın sağlanması için kampı teröre karşı korumak öncelikli koşuldur” denildi.

 

Hol kampı operasyon / foto: North Press

 

 Kaçma planı çökertildi

Operasyonun arama-tarama faaliyetleri kapsamında, yabancı uyruklu DAİŞ’li kadınların bulunduğu 5. Bölge’de (Muhacirat) bir mayın bulundu. Öte yandan 2 Eylül’de kampta 56 kişinin toplu kaçma girişimi önlendi. Kampın güvenliğini sağlayan İç Güvenlik Güçleri, olaya ilişkin, “Güvenlik güçlerimiz Hol Kampı’nda terör örgütü DAİŞ’e bağlı ailelerden 56 kişinin toplu kaçış girişimini engelledi. Söz konusu kişiler büyük araçla kaçmaya çalışıyordu. Öğleden sonra devriye sırasında şüpheli bir hareketlilik tespit edildi. Bir grubun araca bindiği fark edilince derhal harekete geçildi. Araç ana kapıdan çıkmaya çalıştığı sırada durduruldu ve içindekilerin tamamı yakalandı. Yakalanan kişiler geniş çaplı soruşturma başlatılması amacıyla ilgili birimlere teslim edildi” bilgilerini paylaştı.

 

 

Mazlum Ebdî, CENTCOM komutanıyla görüştü

Amerikan Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Amiral Charles Brad Cooper, 3 Eylül’de binlerce DAİŞ’li ailenin kaldığı ve bölge halkı üzerinde büyük tehdit oluşturan Hol Kampı’nı ziyaret etti. Kamp yetkilileriyle, güvenliğin sağlanması için işbirliğini güçlendirme yollarını konuştu. Cooper, aynı zamanda QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî ile de görüştü. QSD kaynaklarının ANHA’ya verdiği bilgilere göre, Cooper görüşmede ABD’nin QSD’ye desteğini sürdüreceğini vurgulayarak, teröre karşı ortak mücadelenin yanı sıra DAİŞ kampların güvenliği ve DAİŞ’li tutukluların bulunduğu cezaevlerinin korunmasına devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan, Şam’daki geçici hükümetle 10 Mart anlaşması kapsamında yürütülen görüşmeler ele alındı. Mazlum Ebdî’nin, anlaşmanın uygulanması ve müzakerelerin sürdürülmesine bağlı olduklarını ifade ettiği, ayrıca güven inşası için geçici hükümetin bazı adımlar atmasının önemine dikkat çektiği kaydedildi.

Gerginliği düşürmede uzlaşıldı

Siyasi alanda ise gözler bu kez Şam’daki Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) rejimin 1 Nisan’da imzalanan anlaşma maddelerini 77 kez ihlal edildiği Halep’e çevrildi. Perşembe akşamı, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, QSD komutanları ve geçici hükümet temsilcileri görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahalleleriyle ilgili, 1 Nisan’da imzalanan 14 maddelik anlaşmanın uygulanması ve bölgede artan gerilimin azaltılması ele alındı. HTŞ’nin son dönemde her iki mahallenin çevresinde yaptığı askerî yığınak ve takviyelerin yarattığı gerginlikler masaya yatırıldı. Taraflar, anlaşmanın kesintisiz uygulanması için adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, anlaşmanın hayata geçirilmesini takip edecek ortak komitelerin oluşturulma mekanizması ele alındı. HTŞ’nin askerî yığınak ve tırmanışı durdurması, gerginlik ve çatışma ihtimalinin sonlandırılması, ilgili komiteler arasında düzenli toplantılar yapılması konusunda mutabakata varıldı.

ABD diplomasiyi hızlandırdı

The National, görüşmelerden önce yaptığı bir haberde, ABD’nin Özerk Yönetim ve HTŞ arasında “tırmanan gerilimi” azaltmak için diplomatik girişimlerini hızlandırdığını yazdı. Habere göre, ABD'nin Kürtlere yönelik tutumunda önemli bir değişiklik var ve Suriye'de merkezi olmayan bir yönetim sistemi taleplerine daha sıcak bakıyor. Bu değişimin ise Süveyda’daki katliamların ardından geliştiği ifade edildi.

ABD’nin QSD’nin kontrolündeki Dêrazor’un doğusunu ve petrol gelirini HTŞ’ye devretmesini beklediğini belirten The National’a konuşan kaynaklar, “Washington, Kürtlerin esaslı tavizler vermesi konusunda hala kararlı. İsrail aynı anda iki azınlığı savunamaz ve her zaman önce Dürzileri seçecektir" dedi.

Ehmed Şam’a gidecek

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Îlham Ehmed, Ürdün'ün başkenti Amman'da ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi dış ilişkiler komitelerinden iki üye ile bir araya geldi. ABD’li diplomat Scott Bolz da Ehmed’le görüştü. Ehmed’in önümüzdeki günlerde 10 Mart anlaşmasının uygulanması için Şam’a gideceği belirtiliyor.

Colani, Türkiye’den bağımsız hareket edemez

HTŞ lider Ahmed El Şara (Colani) ile görüşen Batılı bir diplomat, "El-Şara esneklik gösterse bile Türkiye'ye danışmadan Suriye dosyasında hareket edemez. Hükümet merkezileşmemeyi kabul etmedikçe, Kürtler ABD’yi memnun etmek için görüşme gösterisi yapacaklar ama gerçek kontrolü bırakmayacaklar. Sorun şu ki, El-Şara yetki devrini kabul etse bile Türkiye etmeyecek ve o Ankara'ya karşı gelemez” şeklinde konuştu.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.