Efrîn'de 60 tarihi yer talan edildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Efrîn

Efrîn

  • Türk devleti ve çeteleri Efrîn’de 60 tarihi mekanı talan etti. Dini mabetler ve mezarlara zarar veren Türk devleti ve çeteleri, 2021 yılında 15 tarihi tepede iş makineleri ile kazı yaptı.

Türk devleti ve çeteleri Efrîn’de 60 tarihi mekanı talan etti. Dini mabetler ve mezarlara zarar veren Türk devleti ve çeteleri, 2021 yılında 15 tarihi tepede iş makineleri ile kazı yaptı.

 

Efrîn Tarihi Mekanlar Müdürlüğü Eş Başkanı Selah Sîno, Türk devleti Efrîn’in tarihini yok etmeye çalıştığını belirtti ve ekledi: “Nebi Huri bölgesinde iş makineleri ile kazılar yapıldı. Nebi Huri’nin 650 metre güneyinde bulunan Roma Mezarlığı kazılarak talan edildi. 2019 yılında Nebi Huri’de çıkarılan mozaik tablo kaçak yollarla kaçırıldı. Efrîn Tarihi Mekanlar Müdürlüğü bu suçu belgelemişti.”

 

Eyn Dara’da yapılan tarihi tahribata dikkat çeken Sîno, “Türk devleti ve çeteleri Eyn Dara’yı askeri eğitim merkezi haline getirdi. Eyn Dara’da bulunan aslan heykelinin nereye kaçırıldığını kimse bilmiyor. Efrîn’deki en büyük tepelerden biri olan Cindirêsê Tepesi’nde askeri üs inşa edildi” dedi.

 

Efrîn'de talan edilen yerler:

Elkê köyünde Hilûbiyê Tepesi, Alciya köyünde Alciya Tepesi, Ubûdanê köyünde Ubûdanê Tepesi, Erendê köyünde Erendê Tepesi, Dêr Belût köyünde Heciya Tepesi, Sêmalka köyünde Misto Hesen Tepesi, Emara köyünde Aşağı Misto Hesen Tepesi, Berbiûş Tepesi, Elemdar köyünde Elemdar Tepesi, Kora köyünde Qewaq Tepesi, Kilûtiyê köyünde Kilûtiyê Kalesi, Bîbaka köyünde Sûs Tepesi, Coqê köyünde Coqê Tepesi, Qereniyê Tepesi, Şorebe köyünde Şorebe Tepesi.

Kazı yapılan yerler arasında bulunan Kilûtiyê Tepesi UNESCO listesinde yer alıyor. ŞEHBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.