Efrîn’e ve Şehba’ya saldırılar durmadı

.

.

  • İşgalci Türk devleti ve çeteleri, 2023'te 8 bin 992 defa Efrîn ve Şehba bölgelerine saldırarak, 11 köyü yaşanmaz hale getirdi.

Şehba Savunma Güçleri Basın Merkezi'nin paylaştığı bilgilere göre; Türk devleti ve çeteleri, Ocak-Aralık 2023 tarihleri arasında 8 bin 992 defa obüs ve havan topları, tank, füze, bomba atar, SİHA ve kamikaze dronları ile Efrîn ve Şehba bölgelerine saldırdı. Saldırılarda bir yurttaşın şehit oldu, 13’ü de yaralandı. İşgal saldırılarında Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Merenaz, Malikiyê, Şêwarqa ve Tat Maraş köyleri ile Şehba’ya bağlı Miniq, Eyn Deqnê, Belûniyê, Hirbil, Simuqa, Til Cîcan ve Til Medîq köyleri tamamen yakılarak yaşanamaz hale geldi.

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE) Komutanlığının paylaştığı yıllık bilançoya göre; 2023'te işgal edilen bölgelere yönelik 34 eylem yapıldı; 92 Türk askeri ve çete elemanı öldürüldü, 96'sı yaralandı. 5 üs, bir cephanelik, bir termal kamera, bir gece dürbünü, 6 motosiklet, 9 araç, bir panzer ve bir kamyon imha edildi. Türk saldırılarında 12 HRE savaşçısı şehit düştü. ŞEHBA

 

*****

Girê Spî’de işgalci politika sürüyor

İşgalci Türk devleti, 2023'te de işgal altındaki Girê Spî'de suçlar işledi.

Girê Spî ve kırsal bölgelerinin büyük bölümünün 9 Ekim 2019’da Türk devleti tarafından işgal edilmesinden sonra, kent merkezinde kalan yurttaşlara zulüm edildi. Türk devleti, kalan yurttaşları yerinden etmek için katletti, kaçırdı, mallarını ve mülklerini talan etti; başkalarını Girê Spî’ye yerleştirdi.

ANHA'nın derlediğine göre; 14 Haziran 2023’te Silûk beldesinde Hemûd Xidir El Sultan (6) adlı çocuk, Türk çete elelanı Xalîd Elûş (El Cerah) tarafından katledildi. Türk panzeri, 18 Temmuz’da Fayiz Elî El Hico adlı genci Girê Spî’nin güneyindeki Kefîfe köyünde ezerek katletti. Mihemed Xelîl El Mihemed adlı genç de  10 Eylül’de Girê Spî kentinde Türk çete elemanlarınca katledildi.

İnsan kaçırma ve şantaj

Türk devletinin çeteleri, insan kaçırmayı para elde etmenin bir yöntemi olarak kullanıyor. Ehrar El Şerqiye çetesi, 16 Mart’ta Girê Spî’nin Zêbeqiye köyünde Elî Osman adlı genci kaçırdı. 6 Nisan’da El Muhbetih Mahallesi’nden Mihemed El Ocan'ı kaçıran türk çete elemanları, bırakılması karşılığında 7 bin dolar aldı. Çeteler, 24 Temmuz’da Girê Spî’nin doğusunda 9 yurttaşı kaçırdı ve bırakılmaları karşılığında her biri için bin dolar fidye istedi. 16 Eylül’de Fexiz El Şimêlat aşiretine mensup Tewfîq Eyade El Helût (25), El Emayir köyünden kaçırıldı. Cephe El Şamiye çetesi, 7 Ekim’de Şahîn Ehmed adlı yurttaşın düğününü bastı, damadı, babasını, gelinin babası El Hec Yusif El Hesen’i ve damadın üç amcaoğlunu kaçırarak Girê Spî’nin güneyindeki Eyn El Erûs beldesindeki üslerine götürdü. 27 Kasım’da Avrupa’ya göç etmeye çalışan Serdar Ehmed (27), Emar Ehmed (15) ve Noran Ehmed (19) kaçırılarak Girê Spî’nin Bîr Hebeş köyüne götürüldü.

Türkleştirme

Türk devleti, okullarda Türk milli marşının okutulmasını zorunlu hale getirdi. Girê Spî’deki hizmet kurumları, genel merkezler ve okulların duvarlarına Atatürk resimleri çizildi.

Türk devletinin, Girê Spî’ye yerleştirdiği kişi sayısı sayısı 29 bine ulaştı. Hama, Idlib, Halep, Şam’ın kırsal bölgeleri ve diğer bölgelerden Türkiye’ye göç eden mültecileri, Girê Spî’den zorla yerinden ettiği ve mallarına el koyduğu asıl sakinlerinin yerine yerleştiriyor. Eyn Îsa Kampı’ndan kaçan onlarca DAİŞ elemanı Girê Spî göçmenlerinin evlerine yerleştirildi.

 

*****

237 işgalci öldürüldü 

QSD, yıl içinde gerçekleştirdiği 143 operasyonda 52 asker ile 185 çete elemanının öldürüldüğünü açıkladı. 

QSD Basın İrtibat Merkezi'nin resmi internet sitesindeki bilgilere göre; Türk ordusu yıl boyunca öz savunma noktalarının yanı sıra sivil yerleşim yerlerini ve hizmet kurumlarını hedef aldı. Türk devleti, 103'ü SİHA, savaş uçağı ve kamikaze dronlarla olmak üzere 798  saldırı gerçekleştirdi. QSD de 143 kez karşılık vererek, 52’si Türk askeri olmam üzere 237 Türk savaş elemanının öldürdü; 295'ın öldürdü; onlarca araç, mevzi ve noktayı imha etti.

Türk devleti ve DAİŞ dahil çeteleri ile Şam yönetimine bağlı çetelerin saldırılarında toplam 173 QSD savaşçısı şehit düştü, 15'i de yaralandı. Ayrıca 11’i çocuk 39 kişi şehit oldu; 5’i çocuk 83 kişi yaralandı.

Altyapı ve hizmet kurumları

Türk ordusu, 6 Şubat’ta Kuzey Kurdistan, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremin hemen ardından ağır silahlarla 24 kez altyapı tesisleri hizmet kurumlarına saldırıda bulundu.

Türk devleti, 5 Ekim 2023 sabahı savaş uçakları, SİHA, tank, toplar ve füzelerle saldırarak, su, elektrik, petrol istasyonları, tahıl ambarları ve okulları hedef aldı.

Türk ordusu, 25 Aralık 2023'te Qamişlo kentindeki SİMAV Matbaası, Sedkop benzin istasyonunu, tüketim malları deposunu, bir sanayi tesisini, iki inşaat şirketi, Kovid Hastanesi, bir hastane, bir elektrik santrali, bir yem deposu, bir diyaliz merkezi ve bir oksijen laboratuvarı, seramik deposu, Perşembe Pazarı, bir otobüs durağı, bir inşaat deposu, Umm El-Firsan köyü ve temizlik malzemeleri üretim tesisi; Amûdî’de bulunan bir zeytin fabrikası, tahıl ambarı ve bir düğün salonunu bombaladı. Koban’ê'de ise bir otopark, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından desteklenen Miştenûr Hastanesi, bir şirket, bir tavuk çiftliği, araç tamir merkezi ve bir inşaat şirketi bombalandı. 

İşgalci Türk savaş uçakları ile SİHA’lar tarafından toplam 74 sivil tesis, petrol istasyonları ve altyapı merkezleri bombalandı.

 

*****

150 adrese dosya sundu

Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Türk devletinin son saldırılarına ilişkin 150’den fazla uluslararası kurum, örgüt, siyasi parti ve şahsiyetlere dosya sundu.

Özerk Yönetim’in Avusturya, Avrupa Birliği, İskandinavya ve Benelüks temsilcilikleri tarafından hazırlanan ve saldırılara ilişkin geniş bilgilerin ve sonuçlarının yer aldığı dosya 150’den fazla adrese gönderildi. Özerk Yönetim’in Avrupa Temsilciliği, hazırladığı dosyayı BM Genel Sekreteri Antonio Guteress, BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 9 Avrupa ülkesi temsilciliklerine, BM İnsan Hakları Komitesi, BM Uluslararası Araştırma Komisyonu, İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası İnsan Hakları Örgütü’ne sundu.

Özerk Yönetim Benelüks (Belçika, Hollanda, Lüksemburg) Temsilciliği konuya ilişkin dosyayı Avrupa Birliği Temsilciliği Belçika ve Hollanda’nın Avrupa Parlamentosu temsilcileri, BM, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları Örgütü ofisleri, bazı uluslararası örgütlerin Brüksel temsilciliklerine ve Belçika’daki Arap ülkeleri konsolosluklarına sundu.

İskandinavya Özerk Yönetim Temsilciliği ile hazırladığı dosyayı, İsveç siyasi partileri, İsveç dışişleri ve savunma bakanlıkları, Palme Uluslararası Araştırma Merkezi, İsveç Dış Araştırmalar ve Savunma Stratejileri Merkezi ile Norveç ve Danimarka dışişleri bakanlıklarına gönderdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.