Eğitim emekçileri iş bıraktı

  •  Öğretmenlik Meslek Kanunu ve diğer sorunlara karşı iş bırakan eğitim emekçileri, hükümetin somut bir adım atmadığını belirterek, taleplerinin karşılanmasını istedi. 

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın da (Eğitim Sen) aralarında olduğu 14 sendika, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi talebiyle birçok kentte iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 

Ankara Ulus Meydanı’nda da bir araya gelen eğitim emekçileri, 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları sınavının da iptal edilmesini talep etti. 14 Sendika adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen Ankara 3 No’lu Şubesi Başkanı Cemal Erdoğan, ÖMK’nin hiçbir sorunu çözmediğini belirterek, “Öğretmenlik Meslek Kanunu diye çıkarılan, öğretmenin hiçbir sorununu çözmeyen, yeni sorunlar üreten bir dayatmayla karşı karşıyayız. Bu kanun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir kanundur. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan, kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı, hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez” dedi.

Erdoğan, öğretmenlerin sorunlarının iyileştirilmesine dair talepleri şöyle sıraladı:

*  19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

*  Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

*  Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

*  Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

*  Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile- çocuk yardım tutarlarının iyileştirilmesi,

*  Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

* 3600 ek gösterge tüm eğitim emekçilerine verilmesi,

* Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

ŞIRNAK

 Eğitim Sen Şırnak Şubesi, bir günlük iş bırakma eylemi yaparak, KESK binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda eğitim emekçisinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri de açıklamaya katıldı. Cizre Eğitim Sen Temsilciliği, sendika binasında açıklama yaptı. 

VAN

Van’da eğitim emekçileri, Eğitim-Sen öncülüğünde kentte yürüyüş gerçekleştirdi. Öğretmenler açıklamanın ardından davul ve zurna eşliğinde halay çekti.  

HAKKARİ

Eğitim Sen Hakkari Şubesi, KESK binası önünde bir araya geldi. Çok sayıda eğitim emekçisi açıklamaya katıldı. 

AMED

Amed'de iş bırakan eğitim emekçileri, Ali Emiri İlkokulu’nun önünde bir araya gelerek, Şeyh Said Meydanı’na kadar yürüdü. Eyleme KESK’e bağlı sendikalar, DİSK, HDP, TİP, EMEP ve CHP de destek verdi. Kürtçe “Ana dilde eğitim bütün halkların hakkıdır” pankartı açan emekçiler, sık sık “Bijî berxwedana kedkaran", "Perwerdehiya ziman mafê me ye" ve “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı. 

DERSİM

DERSİM

Eğitim Sen Dersim Şubesi, çok sayıda eğitim emekçisinin katılımıyla Sanat Sokağı’nda Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

URFA

Urfa Eğitim Sendikaları Güç Birliği, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. 

ADIYAMAN

Eğitim Sen Adıyaman Şubesi üyeleri Demokrasi Parkı'nda yüzlerce kişinin katılımıyla açıklama yaptı. 

ANTEP

Antep'te Eğitim Sen'in de aralarında olduğu 5 sendika, Kırkayak Parkı'ndan Maarif Kavşağına kadar yürüyüş düzenledi.

MALATYA

Malatya Eğitim Sen Şubesi, merkez PTT önünde açıklama yaptı. 

BATMAN

BATMAN 

Eğitim Sen Batman Şubesi üyeleri, kent merkezinde bulunan Yılmaz Güney Parkı’nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Emek ve Demokrasi Platformu, Petrol-İş Batman Şubesi, HDP ve çok sayıda eğitim emekçisi katıldı.

MARDİN 

Eğitim Sen Mardin Şubesi üyesi eğitim emekçileri, yürüyüş düzenleyerek açıklama yaptı. Sendika binası önünde toplanan eğitim emekçileri, DEDAŞ Parkı’na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında “Bijî berxwedana kedkaran” sloganı atıldı.  

ADANA 

İş bırakan Eğitim Sen ve Eğitim İş Adana şubeleri üyeleri, Atatürk Parkı’nda iki ayrı açıklama yaptı.

MERSİN

Mersin'de eğitim emekçileri, Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya geldi. Eğitim emekçilerinin taleplerini içeren dövizler açıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD), HDP, Halkevleri, Emek Partisi (EMEP) ve birçok sivil toplum örgütü de eyleme destek verdi. 

ANTALYA 

Antalya'da da eğitim emekçileri, Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelerek, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. 

İZMİR

İZMİR 

Eğitim Sen İzmir şubeleri, Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Yüzlerce eğitim emekçisinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de eyleme destek verdi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.