Ehmed'den 51 gündür haber yok

Silêman Ehmed için eylem

Silêman Ehmed için eylem

  • DFG ve MKG, KDP asayişi tarafından alıkonulan ve 51 gündür kendisinden haber alınamayan Rojnews editörü Silêman Ehmed'in serbest bırakılmasını istedi.  

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), 25 Ekim'de KDP asayişi tarafından alıkonulan Ehmed için DFG binası önünde açıklama yaptı. MKG Başkanı Roza Metîna, KDP'nin gazetecilere dönük uygulamalarını eleştirdi. Metîna, KDP döneminde gazetecilere dönük baskılara işaret ederek, şu örnekleri sıraladı: "2008’de Soranê Mame Heme katledildi ve halen katiller açığa çıkarılmadı. Gazeteci Serdeşt Osman, 4 Mayıs 2010'da Hewlêr’de kaçırıldı ve iki gün sonra cenazesi Musul’a yakın bir yerde bulundu. Rojnews muhabiri Wedat Hisên, 13 Temmuz 2016'da KDP’ye bağlı güçler tarafından katledildi. 7 yıl geçmesine rağmen Wedat’ın katilleri cezalandırılmadı, bu yıl mezarı başında anmasını yapmak isteyen gazeteci meslektaşlarını engelledi. KDP güçleri, Şengal’in Xanesor kasabasına 3 Mart 2017'de saldırdı; gazeteci Nujiyan Erhan yaralandı ve 20 gün sonra yaşamını yitirdi. En son 4 Ekim 2022'de gazeteci ve araştırmacı yazar Nagihan Akarsel, KDP-Türk devleti iş birliği ile katledildi."

365 gazeteciye hak ihlali

Kurdistan Gazeteciler Sendikası’nın raporundaki verilere de dikkat çeken Metîna, “2020’de 365 gazeteci ve 47 medya kurumuna yönelik 138 kez hak ihlali gerçekleşti. Gazetecilerin Haklarını Koruma Komitesi'ne göre 2022’de Federe Kurdistan'da 301 gazeteciye yönelik 431 hak ihlali yapıldığı tespit edildi. Gazeteciler haber takibi yaparken 195 kez engellendi ve 68 gazetecinin malzemelerine el konuldu” dedi. 

Yaşamına ilişkin bilgi verin

Bu örneklerin KDP'nin basın ve ifade özgürlüğü alanında sahip olduğu tutum ve anlayışa dair yeterli veri sunduğunun altını çizen Metîna, şunları ekledi: "Öncelikle biz gazeteciler, yine tüm Kürtler ve dostları, Silêman Ehmed’in yaşamına ilişkin bilgi almak istiyor. Burada bir kez daha meslektaşımız gazeteci Silêman Ehmed’in akıbetini soruyoruz ve bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Başta gazeteciler ve basın meslek örgütleri olmak üzere tüm demokratik kamuoyuna çağrımızdır; Silêman Ehmed’in akıbetinin öğrenilmesi ve serbest bırakılması için daha güçlü ses çıkarılmalı ve dayanışma büyütmelidir." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.