Ekim’de 34 kadın katledildi

Kadın Haberleri —

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) kadına yönelik Ekim ayı şiddet bilançosu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) kadına yönelik Ekim ayı şiddet bilançosu

  • KCDP, Ekim ayında 34 kadının katledildiğini, 26 kadının ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti. Kadınların en çok eşleri tarafından katledildiğini bildiren KCDP, yargı sistemine dikkat çekti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), kadına yönelik Ekim ayı şiddet bilançosuna ilişkin açıklamada bulundu. Ekim ayında 34 kadının erkekler tarafından katledildiğini belirten KCDP, 26 kadının da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Adil yargılama olmalı

KCDP şunları belirtti: “Bu ay 34 kadın cinayeti işlenmiş, 26 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 34 kadından 2’si ekonomik bahanelerle, 11’i boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. 21’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.”

“21 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur” diyen KCDP, “Adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” dedi.

Kadınlar en fazla eşleri tarafından katledildi

Kadınların katledilme biçimine, kimler tarafından katledildiğini de değinen KCDP, şöyle devam etti: “Ekim ayında öldürülen 34 kadının 18’i evli olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si akrabası, 2’si babası, 1’i kardeşi, 6’sı tanıdığı kişiler tarafından, 1’i tanımadığı biri tarafından tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %53’ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.”

Kadınların en çok yaşadıkları mekanda yani evlerinde katledildiğini kaydeden KCDP, Ekim ayında katledilen kadınların “20’si ateşli silahlarla, 9’u kesici aletlerle, 1’i boğularak, 1’i darp edilerek, 1’i yüksekten düşerek, 1’i zehirlenerek, 1’i ise çekiçle” katledildiğini belirtti.

TÜİK gerçeğin üstünü örtüyor

Kadınların çalışma oranlarını tespit etmenin zor olduğunu ifade eden KCDP, TÜİK’in verilerinin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. KCDP, “TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ev işleriyle meşgul olduğu için işgücü dahil sayılmayan kadınların sayısı 10 milyon 35 bin. TÜİK’e göre işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) 21 milyon 390 bin. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır” tespitinde bulundu.

Katledilen 24 kadının çalışma durumuna ilişkin bilginin bulunmadığını da kaydeden KCDP, “Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir” dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.