Ekmek 10 TL’ye çıkabilir

  • CHP'li Ömer Fethi Gürer, önümüzdeki Mayıs'a kadar 250 gram ekmeğin fiyatının 10 liraya kadar da yükselebileceğini söyledi. 

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday üretimindeki maliyet artışının un fiyatlarını etkilediğini, un fiyatlarındaki artış ve diğer girdi maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle fırıncıların zarar ettiğini belirtti.  Tuz, su, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, kira ve işçilik artışı nedeniyle zarar eden fırıncıların yanı sıra çiftçinin gübre, mazot, tohum ve ilaç konusunda desteklenmemesi nedeniyle buğday üretiminin azalacağına işaret eden Gürer, bu durumda ekmek fiyatının artmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, “7 bin 450 liradan buğdayı aldık, 4 bin 500 liradan sanayicimize veriyoruz. 2 bin 950 lira sübvanse ediyoruz. Bunu  un yapıp fırıncılara versinler biz görevimizi yaptık” şeklindeki sözlerini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan, ekmeğin buğday ve undan ibaret olduğunu düşünerek ifade ediyor. 3,5 milyon dekar hububat alanı ekim dışı kaldı. Girdi maliyetleri düşürülmedi, gerekli destekler verilmedi. Böyle olunca da maliyetler arttı” dedi.

Ekmeğin bazı illerde 200, bazı illerde ise 250 gram olarak satıldığını, bazı illerde fiyat artışına gidilirken bazı illerde gramaj düşüklüğü yapılıp aynı fiyata satıldığını anlatan Gürer, “Bazı illerde belediye ekmeği 3 buçuk liradan satılırken, piyasada ekmek fiyatı 5 liraya kadar çıktı. 50 kiloluk un 400- 500 lira. 50 kiloluk undan ortalama 300 adet 200 gramlık ekmek üretiliyor. Yalnızca un için dahi önceki yıllara görü fiyatlar çok yüksek. Mayanın kilosu 350 liraya kadar çıktı, bir yılda yüzde 163 zam geldi. Yurt dışından ithal maya getiriliyor ama fiyat yine düşmüyor” şeklinde konuştu. 

Asgari ücretlinin 670 ekmeği azaldı

Asgari ücretin bin 825 lira olduğu dönemde 2 lira olan ekmekten bin 412 adet ekmek alınabiliyorken bugün 5 bin 500 liraya çıkan asgari ücretle, ekmek fiyatı 7,5 liraya çıkarsa 730 ekmek alınabileceğini kaydeden Gürer, iki yılda sofrada 670 ekmeğin asgari ücret üzerinden eksildiğine dikkat çekti ve bu durumda asgari ücretin en az 10 bin 590 lira olması gerektiğini vurguladı. 

Gürer, şunları söyledi: “Mazotun ÖTV'sini KDV’sini kaldırmak, gübreyi sübvanse etmek, daha ilk üretim aşamasında maliyetleri düşürerek girdi maliyetlerinde meydana gelecek düşmeyle üretimin daha uygun fiyatla üretilmesini sağlamak en doğru uygulamadır.  Bunun yolu açılmadığı takdirde ekmek 7.5 liraya çıkar. Önümüzdeki mayıs ayına kadar 250 gram ekmeğin fiyatı 10 liraya kadar da yükselme olasılığı var.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.