Nisan’a yeni zamlarla girildi

  • Türk hükümeti, Nisan ayına da yeni zamlarla giriş yaptı. 

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Nisan 2022 doğalgaz toptan satış fiyat tarifesini internet sitesinden duyurdu;

*  Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 44,30

*  Elektrik üretimi haricinde kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 50

* Konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 35 oranında artış yapıldı. 

 

Elektrik zammı takip etti

Doğalgaza yapılan büyük zamdan sonra sanayide kullanılan elektriğe de zam geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, sanayide kullanılan elektriğe dünden itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık yüzde 20 zam geldi.

İnternete yüzde 67 zam

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayınlanan yeni kararda, Türk Telekom’un toptan tarife fiyatlarında yüzde 67 oranında bir artışa gideceği belirtildi. Tüketiciler, çok daha yüksek internet ve sabit telefon faturaları ödemek zorunda kalacak.

Et fiyatları üç haneye

Dana karkasın toptan kilo fiyatı 5 lira arttı. Buna göre perakende de etin kilosu yüzde 10 dolayında zamlandı. Yılın ilk üç ayında et fiyatları toptanda yüzde 20-25 oranındaki artışla 80-85 lira bandına geldi. Yeni zamla dana karkasın kilosu 90 liraya ulaştı. Yeni fiyatlar 31 Mart itibarıyla geçerli. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 10-15 lira civarı zam olarak yansıdı. 

Pide 10 liraya 

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, maliyet artışlarını karşılayamayan fırınların artık kafalarına göre gram ve fiyat uyguladığını söyledi. Normal pidenin 400 gram olması gerektiğini vurgulayan Kolivar, bunun altında kalan pidenin kuruduğunu belirtti. 330 gramlık pidenin 6 TL’ye; 400 gramlık pidenin de semtler arasındaki farkla 7,5-10 TL arasında satılacağını kaydetti. 

Şekerin zammı acı

Ramazan ayı öncesi bir zam haberi de Türkiye Şeker Fabrikaları’ndan (Türkşeker) geldi. Market satış fiyatlarına yüzde 31 zam yaptığını duyuran Türkşeker, 5.96 lira olan kilogram fiyatını 7.80 liraya çıkardı. Aylardır imalatçılara satış yapmayan Türkşeker, yüzde 89’luk zamla tekrar satışa başladığını duyurdu. 290 lira olan 50 kilogramlık çuval fiyatı 550 lira oldu ve her imalatçı için 40 çuval satış sınırı geldi. Mevcut şartlarda yine toptancılara muhtaç olduklarını ve fiyatların toptancılarda da artacağını söyleyen imalatçılar, satış fiyatlarında en az yüzde 20 zam yapmak zorunda olduklarını söylüyor. 

40 üründen 34’ünün fiyatı arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart’ta üretici ile market arasındaki fiyat farkının 5 katı aştığını belirterek, markette 40 ürünün 34’ünün fiyatının arttığını söyledi. Bayraktar, yazılı açıklamasında, üç üründe fiyat farkının yüzde 300’ün ve 7 üründe ise yüzde 200’ün üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.  ANKARA

 

Ayçiçek yağı kuyruğuna girdiler

Toprak Mahsulleri Ofisi (KMO), Çorum’un Sungurlu ilçesinde 5 litrelik ayçiçek yağını 129 liradan satışa çıkarınca halk kuyruğa girdi. Piyasada farklı fiyatlarda satılan ayçiçek yağının litresinin 26 TL olduğunu duyanlar akın etti. TMO’ya giden vatandaşlar ayçiçek yağı alabilmek için satış alanında uzun süre bekledi.

 

‘Geçinemiyoruz’ diyenlere dava

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla 17 Aralık 2021’deki “Artık Yeter Geçinemiyoruz” eylemine katılan 10 kişi hakkında ‘görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ suçlamalarıyla dava açıldı. Dava açılan kişiler arasında Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin, HDP eski İl Eşbaşkanları Nurşat Yeşil, İbrahim Kasun, DİSK Genel İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz, Gazete Patika muhabiri Hıdır Yıldız ve Munzur Çevre Derneği’nden Özkan Arslan da yer alıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.