Ekonomik kriz tatlıyı da vurdu

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Cizre’de 50 yıldır tatlıcılık yapan Herman ailesi, şeker ve yağa gelen zamlarla birlikte üretimi düşürdü, çözüm olmayınca mesleği bırakma noktasına geldi. 

ZEYNEP DURGUT-MA/ŞIRNAK

Yaşanan ekonomik kriz ve zamlar yurttaşları etkiliyor. Şırnak’ın Cizre ilçesi Dağkapı Mahallesi’nde yaşayan Herman ailesi, tatlıcılık mesleği yarım asırdır sürdürüyor. Ailenin kendi evinde yaptığı halka tatlılar ilçede ilgi görürken, yaşanan ekonomik kriz Herman ailesini de olumsuz etkiledi. Herman ailesi, özellikle yağ ve şekere yapılan zamlar sonrası 50 yıldır her türlü olumsuzluğa rağmen sürdürdükleri mesleği bırakma noktasına geldi. Daha önce günde 500 kg halka tatlı yapan aile, zamlardan sonra bunu 300 kilograma kadar düşürdü. 

Ailenin evinde yaptığı tatlılar, daha sonra sıra sıra tepsilere dizilerek 9 genç tarafından çarşı merkezinde ve mahallelerde satılıyor.  

Bu işin artık bir hayrı kalmadı

Yıllardır halka tatlısı yaparak ailesini geçindiren 3 çocuk babası Adnan Herman (60), yapılan zamların işlerini kötü etkilediğini ifade ederek, “Tam 50 yıldır halka tatlı yapıp satıyoruz. Babam vefat ettikten sonra biz çocukları olarak bu işi sürdürdük. Şu an günde 300-350 kilo halka tatlı yapıyoruz. İnsanlar bizi tercih ediyor. İnsanlar tercih etmeseydi, bu kadar satışımız olmayacaktı. Yaşadığımız sürece de bu işi sürdürmek istiyoruz. Biz toplamda 8 kişi yapıyoruz ve bir o kadar da tepsicimiz var. Bunlar da yaptığımız tatlıları çarşıda satıyorlar. Biz Ramazan’ın başında 50 kilo şekeri 710 TL’ye alıyorduk, şimdi ise 900 TL’ye alıyoruz. Artık iş yapamıyoruz. Bu şekilde devam ederse bırakacağız. Bu işin artık bir hayrı kalmadı. Eskiden böyle değildi ama son üç aydır zam üstüne zam yapıyorlar. 50 yıldır yaptığımız işi şimdi bırakacak duruma geldik. Daha geçen yıl 50 kilo şekeri 200 TL’ye alıyordum. Artık siz hesap edin. Geçen yıl bir kilo tatlıyı 18 liraya veriyordum, şimdi ise 35 liraya veriyorum. Her şey 5 kat artmış” dedi. 

Kriz bizi de zorluyor

Çocuklarına tatlıcılık mesleğini öğrettiğini aktaran kardeşlerden Fadıl Herman (64), “Çocukluğumuzda bu mesleği babamızdan öğrendik ve halen de sürdürüyoruz. Çok emek veriyoruz ve çok zorlanıyoruz. Ekonomide yaşanan kriz bizi de zorluyor. Bu işin bitmemesi için elimizden gelenini yapıyoruz ama yağ ve şekere de yapılan zamlar bizi olumsuz etkiliyor. Bu yüzden artık zamların yapılmamasını ve emeğimizin hakkını almak istiyoruz” diye belirtti. 

Daha az tatlı yapıyoruz

Geçen yıllara oranla bu yıl çok az tatlı yaptıklarını söyleyen Kadriye Herman (55) da, “Saat sabah 7’de başlıyoruz ve akşama kadar çalışıyoruz. Önceki yıllarda bugünlere oranla daha çok tatlı yapıyorduk. İnsanlar genelde bizi tercih ediyor. Ancak yapılan zamlardan dolayı artık yapacak durumda değiliz” diye konuştu. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.