Eleştiriler yol haritamızdır

Zeyyat Ceylan

Zeyyat Ceylan

  • Seçim sonrasında eleştiri-özeleştiri sürecini başlatan Yeşil Sol Parti ve HDP, ilçe ilçe, köy köy, mahalle mahalle halk toplantılarını sürdürüyor. Parti ilçe binalarında, köy kahvelerinde, köy meydanlarında yapılan toplantılarda seçim sonuçları değerlendirilerek yurttaşların görüşleri alınıp kayda geçiriliyor. HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Birçok insana ulaşabilirsek hedefimize de ulaşmış olacağız. Halkımızın eleştirisi ve önerileri bizim için yol haritasıdır” dedi.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

 

Seçim sonrasında eleştiri-özeleştiri sürecini başlatan Yeşil Sol Parti ve HDP, ilçe ilçe, köy köy, mahalle mahalle halk toplantılarını sürdürüyor. Parti ilçe binalarında, köy kahvelerinde, köy meydanlarında yapılan toplantılarda seçim sonuçları değerlendirilerek yurttaşların görüşleri alınıp kayda geçiriliyor. HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Birçok insana ulaşabilirsek hedefimize de ulaşmış olacağız. Halkımızın eleştirisi ve önerileri bizim için yol haritasıdır” dedi.

Mayıs ayında yapılan milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeşil Sol Parti'nin bazı bölgelerde oy kaybetmesi ve hedeflenen milletvekili sayısına ulaşılmamasının nedenleri üzerinde halka birebir görüşme ve tartışmalar sürüyor. HDP Amed İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, seçim sürecini ve yapılan halk toplantılarını gazetemize anlattı. “Seçim sonucunu bir yenilgi olarak kabul etmiyoruz ama ortada bir başarısızlık da var” diyen Ceylan, “AKP-MHP iktidarının devlet bürokrasinin çöktürme planı çerçevesinde HDP ve Kürtlere, dinamiklerimize yönelik saldırıları söz konusuydu. Başarabilirlerse Kürt siyasetini, demokratik siyaseti tasfiye etmeyi önlerine koymuştu. O açıdan sonuca baktığımızda ise kendi hesaplarına göre başaramadılar" diye ekledi.

 

AMED

 

Hesap sorma ve verme süreci

Seçim sürecinde halktan yeterince destek alamadıklarını, “Siz, Kürt sorunu bağlamında tecridi, zindanlardaki kötü durumu, hak ihlallerini yeterince güncelleştiremezseniz,   halkımızdan desteği almakta tabii ki yetersizlik yaşarsınız" sözleriyle dile getiren Ceylan, bir hesap verme sürecinin zorunlu olduğunu kaydetti. “Bu, eleştiri ve öz eleştiriyi gerektiriyor. Hesap sormayı, hesap vermeyi gerektiriyor. Bu konuda örgütümüz deneyimlidir” diyen Ceylan şöyle devam etti: “Biz halkımıza karşı da, kendimize karşıda çok samimi ve dürüst davranıyoruz. Davranmaya da devam edeceğiz. Dürüst bir şekilde eleştiri yapacağız. İl, ilçe örgütlerimizden genel merkezimize kadar olması gereken toplantılarımızı bitirdik. Bu konuda birbirimizi eleştirme ve kapsamlı değerlendirme imkânları sunduk.”

 

AMED

 

Ciddi ve haklı eleştiriler

Parti içindeki eleştiri-özeleştiri toplantılarına halk toplantılarıyla devam ettiklerini belirten Ceylan, “Amacımız yaşadığımız sürecin güçlü bir muhasebesini yaparak hem ders çıkarmak hem de yeni süreci örgütleyen, inşa eden yol ve yöntemi beraber yaratarak yola devam etmek. Toplantılarımız eleştiri ve özeleştirinin yanı sıra aynı zamanda bir örgütlenme ve yeniden kendini inşa etme olarak ele alınıyor. Doğru temelde halkla buluştuğumuzda bir enerji ortaya çıkıyor. Ortak akıl ve kolektivizmi yeterince geliştirmeme konusunda çok ciddi ve haklı eleştiriler geliyor" dedi.

 

MARDİN

 

Halkımız ayna tutuyor

Yapılan halk toplantılarında seçime yönelik eleştirilerin olduğunu, benzer eksikliklerin 2018 ve 2019 seçimlerinde de yaşandığını ancak Mayıs 2023 seçimlerinde daha görünür olduğunun altını çizen Ceylan şöyle devam etti: “Seçim sonucunun analizini yapmak zorundaydık. Halkın ayna tutması  gerekiyordu. Gerçekten de ayna tutuyor. Aday belirleme komisyonlarının içe dönük, kapalı olması halkımız tarafından eleştiri konusu oldu. İttifaklarla ilgili yeterince istişare edilmediği, yerinde ve zamanında bilgilendirmelerin yapılamadığına dair eleştiriler var. Halkımızın ittifaklara karşı değil ama yönteme yönelik eleştiriler söz konusu oldu. İttifaklarla ilgili güç katmaktan ziyade oy kaybı nedeniyle sert eleştiriler oldu. Bizlere ciddi eleştiriler yöneltiliyor. Buna saygı duyuyor, değer biçiyoruz. Halkımız, partinin daha fazla halkla iç içe olmasını istiyor. Halk görüşlerinin esas alınarak kararların alınmasını istiyorlar ki bu da haklı eleştirilerdir."

 

ŞIRNAK

 

Amed ve İstanbul’da konferans

Toplantıların yeni inşa sürecine önemli katkıları olacağını ifade eden Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı: "Elimizden geldiğince bunu derinlemesine yaymaya, devam ettirmeye ve daha çok insana ulaşarak, görüşlerini alarak süreci zenginleştirerek sonuca ulaşmak istiyoruz. Başaracağımıza inanıyorum.  Halk toplantılarından sonra Amed ve İstanbul’da iki büyük konferans gerçekleştireceğiz. Halkımızın tuttuğu ayna kapsamında konferansın başarılı geçeceğiane inanıyorum. Konferans sonrası da değişim ve yeniden örgütlenme biçimini hedefliyoruz."

 

*****

İSTANBUL

Yetersizlikler aşılmalı

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde bulunan Karkar Derneği'nde düzenlenen halk toplantısına, YSP milletvekilleri Cengiz Çiçek ve Çiçek Otlu ile ilçe örgütünün belirlediği heyet ve yurttaşlar katıldı.

Söz alan bir yurttaş, seçim sürecinin YSP açısından çok yoğun geçtiğini ancak bu yoğunlukta halkla yeterince temas gerçekleştirilemediğini belirtti. Ayrıca aday belirleme süreci ve partinin tanıtılma sürecinde de öne çıkan bazı eksiklikler yaşandığını aktaran yurttaş, “Bu dönem önceki dönemlerden farklı olarak hiç olmadığı kadar vekillik isteğinin olduğu bir dönem oldu. Ancak biz bir seçim partisinin ötesinde bir halk partisiyiz. Buraya gelebilmişsek yıllardır bedel veren, tutuklamalar ve işkenceler ile mücadele edenler sayesindedir” diyerek eleştirilerde bulundu.

Bir başka yurttaş ise ortaya koyulan mücadelenin Kürt Özgürlük Hareketi'nden alınan direniş geleneğinin sonucu olduğuna dikkati çekerek, “Bir bütün olarak baktığımızda maalesef genel merkez bu dönem özellikle birçok noktadaki öncü misyonunu yeterince oynayamadı. Hem aday belirleme sürecinde hem de Cumhurbaşkanı adayı çıkarma noktasında bu çok açığa çıktı” dedi. Bir başka yurttaş da, yetersizliklere işaret ederek, "Birbirimize eleştirel düzeyde dokunmalıyız ki politik öngörülerimiz sağlam bir zemine oturtulabilsin. Bu süreçte başta parti genel merkezi olmak üzere tüm il ve ilçe yönetimleri ve bir birey olarak ben de yürütülen sürecin özeleştirisini halka doğru bir biçimde vermeliyiz ” ifadelerini kullandı.

Eleştiri ve önerilerin ardından bir kez daha söz alan Cengiz Çiçek, “Eğer bu kültürü her yere yaymazsak gerçekten çürüyeceğiz ve o zaman tam olarak kaybetmeye başlayacağız. Her ilçe süreklilik arz eden toplantılar yapıp kendi gündemlerini oluştursunlar bakın o zaman ayağa kalkıyor muyuz kalkmıyor muyuz” dedi.

Ders çıkarılmalı

YSP Amed Milletvekili Serhat Eren ve Şırnak il örgütlerinin oluşturduğu heyet, Qileban ilçesine bağlı Hênê (Uzun Geçit) beldesini ziyareti ardından Elkê (Beytüşebap) ilçe merkezinde kanat önderlerinin evlerini ziyaret etti. Ev ziyaretinde konuşan kanat önderleri, "İyisi kötüsü bir seçimi geride bıraktık. Önemli olan geçmiş seçimlerden ders almak. Halkın tercih ettiği aday esas alınmalıdır" dedi. Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez ve DBP, HDP ilçe örgütleri Silopi'nin, Xwazeyî (Doruklu) köyü ve birçok mahallede halkla bir araya geldi. Aynı kapsamda Cizîr ilçesinde de HDP ilçe binasında çok sayıda halkın katılımıyla halk toplantısı yapıldı. Toplantıya Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan katıldı.

Adayları halk belirlemeli

Mardin’in Dêrîk ilçesine bağlı Kale ve Tepebağ mahallesinde gerçekleşen halk toplantılarına katılan yurttaşlar, siyasi parti temsilcileri, yöneticileri ve milletvekillerine eleştirilerde bulundu. Parti merkezinin halkı dinlemediği eleştirisinde bulunarak, adayların halk tarafından seçilmesi gerektiğini ifade eden yurttaşlar, önümüzdeki yerel seçimlerde bunlara dikkat edilmesi ve halkın sesinin duyulması gerektiği önerisinde bulundu. Yurttaşlar, Kurdistani ittifakların genişletilmesi ve bunun için de daha geniş ve kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerektiğini söyledi. Yine Qoser’e (Kızıltepe) bağlı Mustafa Millik (Arıklı) Mahallesi'nde de kadın toplantısı gerçekleştirildi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.