Ellerine yüzlerine bulaştı

.

.

  • Türk hükümetinin, Taksim'deki patlamayla ilgili "bombayı koyan dört ay önce Suriye'den geldi; PKK/PYD/YPG yaptı; talimat da Kobanê'den verildi" şeklindeki üç ayaklı iddiası tamamen çöktü. Hükümet de iki gündür herhangi bir izahat getiremiyor. 

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Taksim semtinde bulunan İstiklal Caddesi'nde, 13 Kasım'da yaşanan patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. Saldırının üzerinden saatler geçmeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer hükümet yetkilileri, Kürtleri hedef gösterdi. Patlamayı yapanın Kobanê'de "istihbarat elemanı" olarak eğitilerek, Efrîn sınırından dört ay Türkiye'ye geçiş yaptığı iddia edildi. Emniyet Müdürlüğü, 14 Kasım'da yaptığı açıklamayla saldırının faili olarak gösterdiği Ahlam Albashır'ın yakalandığını açıklayarak, "PKK/PYD/YPG istihbarat elemanı" iddiasını yineledi. "İstihbarat elemanının" olaydan saatler sonra evine giderek, burada yakalanması ise kafalardaki soru işaretlerine neden oldu. Kadının yaşadığı mahalle sakinleri, dört ay değil, bir yıldır burada yaşadığını söyledi. Halk Savunma Merkezi, KCK ve QSD Genel Komutanı, kendileriyle ilgilerinin olmadığını açıklayarak, iddiaları reddetti. Açıklamalarda, hükümet yetkililerinin iddialarının Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik yeni saldırılarının zeminini oluşturmak için ortaya atıldığına işaret edilerek, "karanlık plan" nitelendirmesi yapıldı. 

MHP'li İlhan'ın telefonu

Patlamaya dair sonrasında yapılan açıklamalarda, toplam 50 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Kişilerin kimlik bilgilerine dair herhangi bir bilgi ise paylaşılmadı. Daha sonra bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen Albasahır’ın, MHP Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan adına kayıtlı bir GSM hattı üzerinden telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. HTS kayıtları, İlhan’ın üzerine kayıtlı bir telefon hattı ile Albashır’ın kullandığı hat arasında iki kez arama yapıldığını ortaya koydu. İlhan, bunun üzerine ifadeye çağırıldı. T24’e konuşan İlhan, ifadeye çağrıldığını doğruladı. İlhan, görüşme yapıp yapmadığına ilişkin soruya, "Üzerimize bir oyun oynamaya çalışmışlar, terör örgütü tarafından" dedi. İlhan, "Nasıl bir oyun oynandı?" sorusu üzerine de "Şu anda uygun değilim, konuşmak istemiyorum" ifadesini kullandı. İlhan, son yaptığı açıklamada ise “Benim ehliyetimin fotokopisini almışlar, bir bayiye gidip hat çıkartmışlar. O hattı hiç kullanmadım. Beni jandarmadan aradılar, gidip anlattım, şüpheli değilim. Beni ve partimi lekelemek için terör örgütünün yaptıkları bunlar” şeklinde ifadeler kullandı. 

Tam bir 'vatansever'

İlhan'ın açıklamaları bununla da sınırlı kalmadı. İlhan, sanal sosyal medyada ise "İstiklal Caddesinde hain terör örgütünün gerçekleştirdiği patlama ile ilgili gözaltına alınan kadının adıma kayıtlı telefondan arandığı iddiası asılsız ve alçakça bir iftiradır. Dün akşam Saat 21.00 sularında davet üzerine gittiğim Jandarma Karakolumuzda kolluk güçlerimiz bana bir hat sordu. Hattın bana ait olmadığını, kimin, nasıl ve nerede çıkardığını bilmediğimi söyleyerek ilgililer hakkında davacı olduğumu beyan ettim ve evime döndüm. Şayet iddia edildiği gibi bir durum olsaydı şuan dışarıda olmazdım. 25 Yıl Güvenlik Korucusu olan bir babanın ve PKK Terör Örgütünün ölüm listesinde yer almış bir kişi olarak karşılanında mücadele etmiş ve etmeye devam eden vatansever biriyim” ifadelerini kullandı. 

Valilikten İlhan için açıklama

İlhan'a dair bir açıklama da her ne hikmetse Şırnak Valiliği tarafından yapıldı. Valilik, "GSM hattının, MHP Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İLHAN adına Cizre İlçesi'nde bulunan GSM bayisi tarafindan yasadışı yollarla çıkarlarak hattın 3. şahsa verildiği ve söz konusu GSM bayısının yasa dışı faaliyetlerinden dolayı daha önce kapatıldığı, bahse konu GSM hattının Mehmet Emin İLHAN tarafından kullanlmadığı, Mehmet Emin İLHAN'ın ifadesinin Cumhuriyet Başsavcılığınca serbest bırakıldığı" diyerek, İlhan'ı aklama çabasına girdi. 

Koruculuğun tüm pislikleriyle

Avukatlığını, Şırnak Valiliğinin üstlendiği İlhan, kendisinin de ifade ettiği gibi Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde uzun yıllardır korucubaşı olarak devlete hizmet eden Halit İlhan'ın oğludur. İlhan, 2004'te İstanbul’dan Şırnak’a geri döndükten beri koruculuk yapıyor. Uyuşturucu ve kaçakçılık işleriyle haşır neşir olan İlhan, Irak-Türkiye arasındaki sınır kaçaklığı işlerini organize eden isimlerden biri olmasıyla bilinir. Ayrıca, uyuşturucu ticareti ile bağlantılı olarak adli sabıka kaydı bulunuyor. 

İlhan, MHP İlçe Başkanı olmadan önce 2017'de Şırnak'ta açılan Osmanlı Ocakları'nda da faaliyet yürüttü. İlhan, 6 Şubat’ta atama usulüyle MHP İlçe Başkanlığı görevine getirildi. En son Gabar Dağı eteklerinde yaşanan ağaç kıyımının ihalesiyle gündeme geldi. İlhan, ilçedeki yol çalışmaları, elektrik sayaçlarının direklere çıkarılması ve okul servislerine dair yapılan ihalelerden de bugüne kadar büyük pay alan isimler arasında. 

İlhan-Tatar-Soylu

İlhan’ın bağlı olduğu kişi ise Arslan Tatar’dır. Arslan Tatar, ayda en az üç defa Şırnak’ı ziyaret eden Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yereldeki çakallarından biri. Sınır ticareti ve uyuşturucu sevkiyatından orman talanına, korucuların savaşa sürülmesinden kontra faaliyetlere kadar gibi işlerin yerel organizatörü Arslan Tatar, Mehmet Emin İlhan'ı da ihya ediyor. İlhan, aynı zamanda Arslan Tatar tarafından kendisine verilen ‘özel görevleri’ de yerine getiriyor. Yerel kaynaklara göre; İlhan, 15 ay önce Arslan Tatar’ın ‘ricası’ ile Antep üzerinden Ahlam Albashır’ı Türkiye geçirdi. Bağlı olduğu ekibe hat/telefon temin eden ve  İstanbul’a ulaşması için lojistik sağlayan kişi yine İlhan’dır.

İlhan'ın korucu ağabeyi Abdülvahap İlhan, 2012’de korucu Ramazan Özdemir ile birlikte PKK tarafından esir olarak alınmıştı. 2 isim, 2 yılın ardından serbest bırakılmıştı.  

 

Emniyet içinden sızanlar

AKP'nin kontrolündeki Hürriyet gazetesinin yazarı Abdulkadir Selvi, İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyı planlayan kişinin Ammar Jarkas isimli birisi olduğunu; Suriyeli Jarkas’ın bir yıl önce Türkiye’ye geldiğini öne sürdü. Jarkas’ın kişisel Facebook hesabındaki 13 Şubat 2020 tarihli bir paylaşımda Zrak Rent A Car isimli bir şirketin sayfasını da paylaştığı görülüyor. 

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre, bu şirket Ocak 2020’de Esenyurt’ta Muhammed Ammar Jarkas ve Suriye uyruklu Marwan Barwdji ortaklığında 200 bin TL sermayeyle kurulmuş. Şirketin unvanı ‘Zrak Group Oto Kiralama Danışmanlık Hizmetleri’ymiş. Haziran 2021’e gelindiğinde Jarkas şirketteki payını Barwdji’ye devretmiş, şirketin ismi de ‘Zrak Group Tekstil Oto Kiralama Danışmanlık Hizmetleri’ olarak değişmiş. Şirketin adresi de Küçükçekmece’ye taşınmış. Temmuz 2022’de ise Barwdji, Yaser Baroudji’yi şirkete ortak yapmış. Kayıtlara göre Jarkas, Barwdji ve Baroudji’nin kimlik numaraları 99 ile başlıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yabancı uyruklu kişilere 99 ile başlayan bir yabancı kimlik numarası veriliyor. 

Diken’in şirketin Facebook hesabında yazan telefon numarasından ulaştığı kişi Ammar Jarkas’ın kardeşi Ahmad Ramez olduğunu söyledi. Ramez, gözaltında olduğu belirtilen Jarkas’la ilgili “Adam çalışıyor, sekiz-dokuz yıldır burada” dedi. Jarkas’la görüşülemeyeceğini söyleyen Ramez, avukatları aracılığıyla yanıt verileceğini söyledi. Diken, Ammar Jarkas’ın birlikte şirket kurduğu Marwan Barwdji’ye de ulaştı. Barwdji, Jarkas’ın eski ortağı olduğunu, kendisinin şu an tekstil işiyle uğraştığını, Jarkas’ı da üç senedir görmediğini söyledi.

Türk çetelerinin profili

Ammar Jarkas’ın Facebook profilinde tank ve silahlarla çekilmiş, kamuflaj kıyafetli fotoğraflar da yer alıyor. Jarkas ve Ahmad Ramez, haberin yayınlanmasından ve sosyal medya platformlarında fotoğraflarının paylaşılmasından sonra Facebook hesaplarını kilitledi.

Kırpılarak paylaşılan görüntüler

İstanbul Emniyeti tarafından dün yeni görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde Ahlam Albashır'in, İstiklal Caddesi'ne Taksim Meydanı yönünden sırt çantası ve bir poşetle girdiği ve caddede yürüdüğü görülüyor. Görüntülerde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Bir kadın oradaki banklardan birinde 40 dakikadan fazla oturuyor, sonra kalkıyor" sözleriyle bahsettiği 40 dakikanın sadece başı ile sonunun servis edilmesi ise dikkat çekti.

Emniyet'tin sızdırdığı bilgilere göre; Ahlam Albashır, karı-koca rolü yaptığı Bilal Hassan'ı aradı. Ancak Bilal Hassan, Albashır'e kendisiyle ilgilenemeyeceğini başının çaresine bakması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Albashır, taksiyle önce Esenler'de kaldığı adrese gitti. Buradaki eşyalarını alan Albashır, daha sonra saldırıdan sonra kendisini il dışına kaçırmakla görevlendirilen Ahmet Jarkas'la birlikte Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ne gitti. Jarkas, Albashır'ı burada annesinin kaldığı eve götürdü. Albashır, polisin yaptığı operasyonla Küçükçekmece'de Ahmet Jarkas'ın annesinin kaldığı evde yakalandı. Albashır'la birlikte Jarkas'ın annesi de gözaltına alındı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.