Emekli-çalışan dengesi değişti

Emekli

Emekli

  • AKP’nin iktidara geldiği 2002’de bir emekliye karşılık iki çalışan vardı. 2002’de 2.08 olan emekli/çalışan oranı, 2023’te 1.67’ye geriledi.

Primli sistemlerde ideal çalışan ve emekli oranının dört olması gerektiği, yani istihdamdaki dört kişiye bir emekli düşmesi gerektiği belirtiliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile Türkiye’deki emekli sayısı 2023’te 15.2 milyonu aştı. Çalışan sayısı ise 25.3 milyonu buldu. Böylece sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyan aktif çalışan (çalışan) ve pasif çalışan (emekli) oranı 2002’de yüzde 2.08 iken 2022’de 1.95’e, 2023’te ise 1.67’ye geriledi. Geçen yıla ilişkin verilere göre Türkiye’de istihdamdaki 1.67 kişiye 1 emekli düşüyor.

 

* * *

Diploma var, meslek yok

Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Tuncay, üniversitelerden mezun olan gençlerin meslekleri olmadığı için işe alamadıklarını söyledi.

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, gençlerin büyük bölümünün üniversitelerden meslek edinmeden mezun olduğunu, bunun da işsizliği ve istihdam açığını körüklediğini söyledi. Geçmişte üniversite mezunu gençlerin ‘yetişmiş eleman’ olarak sanayide direkt işe başlayıp üretime katkı sağladığını belirten Tuncay, “Ne yazık ki üretimi önceleyen eğitim sisteminin gözardı edilmesi yüzünden nitelikli eleman, hatta yetiştirmeye uygun eleman bulmakta zorlanıyoruz. Diplomalı çok ama meslek sahibi olan yok” dedi.

Ne matematik var ne de fen

Hüseyin Tuncay, üniversite mezunu gençlerin çoğunun matematik ve fen bilmediğini, bu yüzden yetiştirecek eleman bulmakta dahi sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Türkiye’de firmaların birçoğunun küçük ve orta ölçekli olduğuna işaret eden Tuncay, “Bu firmalar sıfırdan elemanı işe alıp yetiştiriyor. Yetişen eleman daha yüksek ücretlerle başta otomotiv ve beyaz eşya olmak üzere yabancı ortaklı büyük şirketler tarafından kapılıyor. Elemanını kaptıran küçük şirketler bu sefer tekrar başa dönüp sıfırdan eleman yetiştirmek zorunda kalıyor. Sonuçta diplomalı milyonlar işsiz geziyor, fabrikalar da üretim yapacak nitelikli personel açığıyla boğuşuyor” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.