Emine Çağırga: Anneler Günü’nde içimiz buruk

Kadın Haberleri —

Emine Çağırga

Emine Çağırga

  • Kızının cenazesi bozulmasın diye koyduğu derin dondurucunun başında beklediği fotoğrafla hafızalara kazınan Emine Çağırga, “Anneler Günü geldiğinde içimiz acı ve buruk. Çocuklarımız olmadan bugünü karşılıyoruz” diyerek yaşanan acılara dikkat çekti.

ROJDA AYDIN / JINNEWS-ŞIRNEX

Anneler Günü olan Mayıs’ın ikinci haftasında genellikle çocuklar,  annesine rengarenk çiçekler alır, çeşitli hediyelerle kendilerini doğurduğu için mutluluklarını paylaşır. Kürdistan’da ise anneler, bu günü her yıl biraz daha buruk ama büyük bir mücadele kararlığıyla karşılıyor. Çocuklarını kaybeden annelerin çoğu Anneler Günü’nü ya çocuklarının mezarı başında ya da evinde çocuklarının anılarıyla geçiriyor. Kürt annelerin bugünde de temel talebi, çocuklarına sarılacakları ortamın sağlanması. 

AKP iktidarının Kürt halkına savaş ilan etmesi ardından Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinde 4 Eylül 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında evinin bahçesinde polis kurşunuyla katledilen ve cenazesi günlerce derin dondurucuda tutulan 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga, 7 yıldır çocuğunun anılarıyla ve mücadelesiyle yaşıyor.

Acısı ilk değil

Kızının cenazesi bozulmasın diye koyduğu derin dondurucunun başında beklediği fotoğrafla hafızalara kazınan Emine Çağırga’nın yaşadığı bu acı ilk değil. Cizîr‘in Gawilqir köyünde dünyaya gelen Emine Çağırga, 1980’li yıllarda devletin baskıları sonucu Sêrt’in (Siirt) Çemê Garê (Herekol Dağı) eteklerinde bulunan Gezerî köyüne yerleşir. Burada yaklaşık 5 yıl kalan Emine ve ailesi, ardından Cizîrê göç etmek zorunda kalır. Ancak devletin baskıları sona ermez, dünyaya geldiği Gawilqir köyü 1993’te askerler tarafından ateşe verilir. 

23 yıl arayla aynı evde iki kızı katledildi

Emine, geldiği Cizîr’de de baskılara hedef olur. Cizîr’de 1992 yılında devletin saldırıları sırasında Emine, 7 yaşındaki kızı Fatma ile ailesinden 7 kişiyi kaybeder, kendisi de bu saldırılarda yaralanır. Kızı Fatma’nın katledilmesinden 23 yıl sonra, yine aynı evde keskin nişancılar tarafından 10 yaşındaki kızı Cemile katledilir.

Çocuklarımız olmadan Anneler Günü’nü karşılıyoruz

Bir yıl daha Anneler Günü’nü yitirdiklerinin hatırasıyla karşılayan Emine, bu acılarının yanında mücadele kararlılığını da taşıyor ve yaşatıyor. Emine, tüm annelerin gününü kutlarken, bugünde dileklerini ise şöyle paylaşıyor: “Bugünün barış ve özgürlük günü olmasını istiyoruz. Annelerin yüreğinin yanmasını istemiyoruz. Bizler özgür ve huzurlu bir yaşam istiyoruz. Yıllardır biz annelerin yüreği yanıyor. Anneler olarak ölüm ve katliamlara karşıyız. Anneler Günü geldiğinde içimiz acı ve buruk. Çocuklarımız olmadan bugünü karşılıyoruz. Kızım katledilmeden önce bugünü güzel karşılardık ama artık o eski günler kalmadı. Annelerin yüreği buruk. Çocukları cezaevlerinde olan ve katledilen birçok annenin yüreği yanıyor. Her annenin yüreğinde bir acı ve bir hüzün var. Bizler ölüm istemiyoruz. Artık yeter diyoruz.”

Cemile’siz Anneler Günü anlamsız

Kızı Cemile’nin fotoğrafına bakarak, katledilişini anımsatan Emine, “Kızım Cemile evimin önünde katledildi. O daha bir çocuktu ve katledildi. İktidar kızımı terörist ilan etti. Biz Kürtlerden ne istiyorlar? Yaşanan zulüm karşısında bizler hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik. Bu mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Cemile’den sonra hayatımda hiçbir şey değişmedi. İçimdeki o acı ve hasret hala ilk günkü gibi. Bizim yüreğimiz yandı, başka annelerin yüreği yanmasın diyoruz. Hiçbir anne evlat acısı yaşamasın. Tüm annelerin yüreği bir. Ama iktidar bu ülkeye barış ve huzurun gelmesini istemiyor. Cemile’den 7 yıl sonra gelen Anneler Günü, benim için anlamsız. Her gün ve her yıl içimdeki acı yenileniyor. Yine bir Anneler Günü geliyor, yine biz buruk karşılıyoruz” diyor.

Emine Çağırga: Cemile’yi katledenler Başûr’a saldırıyor

Çocuklarını katledenlerin bugün Başûrê Kurdistan‘a saldırdığına dikkat çeken Emine Çağırga, “Kızıma terörist diyenler, bugün Güney Kürdistan topraklarını işgal ediyorlar. Orada kadın, çocuk ve gençleri katlediyorlar. Kim terörist? Herkes iyi baksın. Kürtler söz konusu olduğu zaman hepimize terörist diyorlar. Biz eşitlik dedikçe, onlar düşmanlık diyor. Dün Cemile’yi katledenler, bugün Başûr’da çocukları katlediyorlar. Biz savaşa karşı, çözüm, huzur ve barış istiyoruz. Barzani Kürt halkına ihanet edip, Türkiye’nin vahşetinde yerini aldı. İnsan, bir başkasının toprağını işgal etmesine nasıl izin verir? Barzani’nin yaptığı utanç verici bir durumdur. Bizim isteğimiz Barzani’nin bu yoldan dönmesidir. Cemile gibi birçok çocuk devlet eliyle katlediliyor. 90’lı yıllarda benim ailemden 7 kişi devlet eliyle katledildi. 2015’de kızım katledildi” sözleriyle tepkisini dile getiriyor. 

Barzani zulme ve ihanete son versin

KDP’nin Türkiye ile işbirliğine tepki gösteren Çağırga, şunları söyledi: Barzani’nin ihanetini hiçbir zaman unutmayacağız. Türk devleti zaten düşmanımızdır ve biz ona karşı direniyoruz. Ama Barzani Kürt’tür. Nasıl Türkiye’nin vahşetine ortak olabiliyor? Bizim anneler olarak Barzani’ye çağrımız, artık bu zulme ve ihanete son vermesidir. Kendi çıkarları için Kürt halkını satıyor. Türk devleti Kürdistan topraklarından elini çeksin. Biz anneler dört parça Kürdistan’da barış çağrısında bulunuyoruz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.