Enkazdan hala cenazeler çıkıyor

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman Mezarlık

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman Mezarlık

  • Enkaz kaldırma işleminin devam ettiği Semsûr’da hala cenazeler de çıkarılıyor. Ölü sayısının depremlerin üzerinden 2.5 ay geçmesine rağmen netleşmediği kentte tespit için yapılması beklenen genel sayımın seçimden sonraya bırakıldığı öğrenildi.

MEDİNE MAMEDOĞLU/SEMSÛR

Mereş merkezli iki büyük depremin ardından enkaz altından hala cenazeler çıkarılırken hükümetin ölü sayısına dair açıklamaları halka inandırıcı gelmiyor. Deprem bölgesinde toplam 50 bin kişinin yaşamını yitirdiğini savunan hükümet yetkililerinin aksine yurttaş ölü sayısının 100 binden fazla olduğunu belirterek, kayıp ve kimsesiz cenazelere de dikkat çekiyor.

 

 

Tek mezarlıkta 7 bin cenaze

Resmi olarak 6 bin kişinin ölüm kaydının yapıldığı Semsûr’da 50 bini aşkın insanın öldüğü kaydediliyor. Kent mezarlığında 51 isimsiz mezar bulunurken kentte geçtiğimiz günlerde enkaz altından biri kadın 3 kişinin cenazesi daha çıkarıldı. DNA örneği alınarak gömülen cenazeler, DNA örneği eşleşen aileler tarafından mezarlıktan alınıyor. Kent merkezinde yalnızca bir mezarlıkta bulunan 7 bin mezar ise Semsûr’daki ölümlerin resmi rakamların çok çok ötesinde olduğunu doğruluyor.

Seçim sonrasına bırakıldı

Ölü sayısının bir türlü netleştirilemediği kentte bir önceki valinin muhtarla birlikte yaptığı genel sayım çalışmasının içinden çıkılamadığı için seçim sonrasına bırakıldığı iddia edildi. Yerel kaynaklardan aldığımız bilgilere göre nüfus müdürlüğünde yapılan ölüyü diri, diriyi ölü gösterme hatası ise ailelerin dilekçesi sonrası düzeltildi. Ancak birçok kişinin bu durumdan haberdar olmadığı için başvurmadığı da öğrenildi. 

Seçim nasıl olacak?

Resmi olmayan rakamlara göre 30 binin üzerinde insanın göç ettiği kentte seçimlere nasıl gidileceği de merak konusu. Göç eden insanların nasıl oy kullanacağı ve seçmen kâğıtlarının nereye gönderileceği bilinmezken yaklaşan seçimlerde oy kullanmak isteyen yurttaşların kaygısı günden güne artıyor.

Belediye taziye bile dilemedi

Öte yandan Adıyaman Belediyesi’nin web sitesinde yer alan ‘Taziye İlanları’ başlıklı sayfada depremde yaşamını yitiren hiçkimse hakkında taziye mesajı yayımlanmadığı da ortaya çıktı. Sayfada depremden önceki son taziye mesajı 5 Şubat’ta yayımlanmışken 4 Nisan tarihine kadar kimsenin ölümü hakkında ilan ve taziye mesajı yayımlanmadı. Belediyenin web sitesinde 5 Şubat ile 4 Nisan arasında tek bir ölüm verisine yer verilmemesinin toplum içerisinde tepkiye neden olmasıyla ‘Taziye İlanları’ başlıklı sayfa erişime engellendi. Sonrasında ise web sitesine sınırlı sayıda taziye mesajı eklendi.

 

 

Enkaz kaldırılırken 4 cenaze

Enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği kentte henüz kaldırılmamış enkazlardan cenazeler de çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Karapınar ve Alitaş mahallelerindeki apartman enkazlarından cenazeler çıktı. İddialar üzerine ulaştığımız mahalle sakinleri cenazeleri doğrularken Karapınar Mahallesi’nde bir kadın bedenine ait uzvun bulunduğu, Alitaş Mahallesi Bozbey apartmanında ise enkaz kaldırma çalışması sırasında 3 kişinin cenazelerinin çıktığı öğrenildi. Cenazelerin çıkarıldığı esnada kendilerinin enkaza yaklaştırılmadığını belirten Alitaş Mahallesi sakinleri konuya dair şu bilgileri verdi: “Buradan zaten yoğun bir koku geliyordu. Bu apartmanda 80 kişinin cenazesi çıkarıldı. Enkaz kaldırırlarken de yeni cenazeler çıkardılar. Biz yaklaşmak istedik ama enkaza gitmemize izin vermediler. Cenazeleri aldılar ardından enkazı kaldırdılar.”

Haber alınamayanlar var

Öte yandan, depremden bu yana kentte aralarında kadınların ve çocukların da olduğu birçok kişiden hâlâ haber alınamıyor. Ailelerin canlı ya da cansız ulaşamadığı kişilerden gazetemizin ulaştığı isimler ise şunlar;  Furkan Aslan, Gazi Aslan, Zuhal Arslan, Zeliha Demir, Muhammed Enes Demir, Hiranur Tümsavaş.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.