ENKS Efrin’de işgalcilerin cephesinde

Forum Haberleri —

Dewleta Tirk  Efrîniyekî revand

Dewleta Tirk Efrîniyekî revand

  • Türk devleti Kobanê’ye saldırdı. Bir grup genci vurdu, altısı şehit oldu. ENKS Türk devletini kınadı mı? Hayır. Ama fırsat çıksın da PKK veya PYD’ye saldırsın diye pusuda bekliyor. İşgalciler karşısında emir eri ama Kürtler karşısında saldırgan! 

Zeki AKIL 

Efrîn’in işgalinin üzerinden dört yıl geçti.

Faşist işgalci Türk devleti ağır hava saldırıları ve emrine aldığı çetelerle Efrîn’e saldırdı. Efrîn halkı ve direniş güçleri 58 gün süren tarihi bir direniş sergilediler.

Rusya’nın hava sahasını açması ve ABD, koalisyon güçlerinin seyirci konumunda kalması sonucu Efrîn işgal edildi.

Binleri bulan şehit yanında o kadar insan da yaralandı ve gazi oldu.

Yüz binlerce Efrînli topraklarından sürüldü. Nüfusu Kürt olan bölgede büyük bir etnik temizlik yapıldı. Efrîn hala kanıyor ve insanlık suçları işlenmeye devam ediyor.

BM savaş suçlarını araştırma komitesi ve başka kurumlar Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde savaş suçları işlediğine dair raporlar hazırladı.

Talan, tecavüz, işkence, yağma ve soygun günlük yaşamın bir parçası olmuş.

Bütün Kürdistan halkı bu saldırı ve işgalden incindi, etkilendi ve tepkisini dile getirdi.

Efrîn Kürdistanlıların yürek yarası olmaya devam ediyor. Efrîn’in işgalden kurtarılması halkın en büyük arzusu ve bu konuda çalışmalar, girişimler sürüyor.

ENKS gerçeği

Gelelim Kürt olduğunu söyleyen ENKS’ye. ABD arabuluculuğuyla ENKS ve PYNK arasında görüşmeler yapıldı.

Rojava’daki Kürt güçlerini birbirine yaklaştırmak ve mümkünse birliğe gitmek çağrısını önce QSD komutanı Mazlum Abdi yapmıştı.

Rojava DAİŞ’ten temizlenmiş ve kurtarılan bölgelerde özerk yönetimler kurulmuştu. Bu Kürtler ve Rojava için tarihi bir fırsattı.

Bu kazanımları korumak ve DAİŞ’ten temizlenen bölgelerde Araplar, Süryaniler ve diğer topluklarla birlikte demokratik bir yönetim oluşturmak Suriye için de altın değerinde bir deneyimdi.

Özerk bölgelerin özgürleştirilmesi için yürütülen savaşta QSD güçleri on bir binden fazla şehit verdi. Bir o kadar insan da kadınlı erkekli gazi olmuştu. Şimdi doğu ve kuzey Suriye’deki her şehirde bir şehitlik var.

Bu süreçte ENKS ne yaptı diye herhalde bilmeyenler merak eder. Bu şehitliklerde kaç ENKS’li şehit yatar diye bir soru herhalde akla gelir.

Baştan söyleyelim; bu şehitliklerde herhangi bir ENKS’li yok. ENKS’liler savaşa katılmadılar. Kendi gençlerini olabildiği kadar Başûr’a ve yurtdışına kaçırdılar.

Kendileri savaşa katılmadıkları gibi savaşanları da sürekli karaladılar ve karşı cephede yer aldılar.

Savaş Rakka, Tebka ve Dera Zor gibi Arap nüfusun yaşadığı bölgelere taşınınca KDP ve uydusu ENKS "PYD, QSD Kürt gençlerini götürüp Araplar için öldürtüyor" diye halkı savaşa destek vermemeye çağırıyordu.

ENKS’nin ibretlik tutumu

ENKS, PYNK ile siyasi tutum belgesi için yapılan görüşmelerde tüm ısrarlara rağmen Türk devletinin işgal ettiği bölgelerdeki konumunu işgal diye belgeye geçirtmedi.

Türk devleti Efrîn’i Efrînlilerden, Kürtlerden temizliyor, Serêkanîyê yine öyle. Askerilerini yerleştirmiş, çeteleriyle halka karşı bir suç makinası gibi çalışıyor. Bu öyle gizli saklı da yapılmıyor.

Gel gör ki, Kürt hareketi olduğunu söyleyen ENKS, Kürtlere katliam yapan ve işgali sürdüren Türk devletine işgalci bile demiyor.

Siyasi tutum belgesine ENKS’nin direnmesi üzerine işgalci tanımı girmemiştir. PYNK’deki partiler görüşmeler kesilmesin diye bu konuda ısrarlarından vazgeçtiler.

ENKS’nin bazı yöneticileri Türkiye’de üslenmişler. Bazıları artık MİT elemanları statüsünde. KDP’nin de desteğiyle bunları yurtdışında Rojava’ya karşı gezdiriyorlar.

Gittikleri görüşme ve platformlarda, 'PKK’nin Rojava’yı yönettiği, PYD’nin de Stalinist bir parti olduğu ve onların elinden kaçtıklarını' anlatıp duruyorlar.

ENKS farklı görüşlerini, çözüm projelerini tanıtma ve anlatma yerine PYD ve PKK düşmanlığı yapmakla görevlendirilmiş.

Rojava’ya gelip bürolarını açma, halk içinde örgütlenip seçimlere katılma çağrıları yapıldı.

Üstelik ENKS özerk yönetimleri tanımadığı halde PYNK bu çağrılarda ısrarlı davrandı. "Gelin, yönetimlerde de yer alın, seçime gidelim, seçimde her parti aldığı oy oranında yönetimlerde yer alsın" denildi.

ENKS ülke ve halkı aile zimmetine geçirmek istiyor

Ancak ENKS tıpkı Başûr’da olduğu gibi, 'Rojava’nın yarısını bize verin' pazarlığı yapmakta inat etti.

Hiçbir bedel ödeme, işgalciye işgalci bile deme, sonra da kan ve canla elde edilen kazanımları bölüşelim de!

KDP şimdi Sêmalka sınır kapısını kapatmış. Bu karar tamamen KDP’nin kararıdır. Güney’in parlamentosu bu kararın içinde değildir.

Hükümet sadece KDP’den oluşmuyor. Hükümetin diğer ortaklarının kararın altında imzaları ve rızaları yoktur.

Kendileri tek parti sistemini pratikte uyguluyorlar sonra da dünyaya PYD tek parti sistemi kurmuş diye kara propaganda yapıyorlar.

ENKS Sêmalka için KDP’ye tek kelime edebildi mi? 'Bu kapı insani amaçlarla açılmıştı’ diyebildi mi? Milyonlarca insanın yaşamını ilgilendiriyor. Diyemez.

Türk devleti Kobanê’ye saldırdı. Bir grup genci vurdu, altısı şehit oldu. ENKS Türk devletini kınadı mı? Hayır. Ama fırsat çıksın da PKK veya PYD’ye saldırsın diye pusuda bekliyor.

İşgalciler karşısında emir eri ama Kürtler karşısında saldırgan! Nasıl olsa ABD ve Türk devleti PKK’ye 'terörist' diyor. Türk devleti nasıl bunu açık bir çek gibi kullanıyorsa ENKS’de öyle yapıyor. Ne kadar ilginç! Bu derin PKK düşmanlığı nereden geliyor?

ENKS itilaf üyesidir

ENKS Türk devletinin savaşta Kürtlere karşı kullandığı ve işgal bölgelerinde halkın üzerine saldığı İtilaf denen ittifakın üyesidir.

ENKS utanmadan sağda solda 'Suriye’de federasyon istiyoruz’ diyor. İttifakı olduğu itilaf Kürtler için federasyon talebini kabul ediyor mu? Etmiyor.

Peki federasyonu kabul etmeyen ve Kürt belgelerini işgal eden, kalan bölgeleri de işgal için Türklerle birlikte fırsat kollayan bu ittifakta ne işiniz var?

Evet, işin aslı ENKS denen yapılanma halka dayanmıyor. Halka dayansa halka karşı suç işleyenlere karşı bir tutumu olur.

Sırtını işgalcilere ve dış güçlere dayamış, özerk yönetime karşı yıkıcı bir çalışmanın içindedir. Efrîn’den işgalcileri çıkarma yerine PYD ve diğer yurtsever güçlerin yıkılması için çırpınıp duruyor!

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.