Enternasyonalist gençler Öcalan için eylemde

Yurt Dışı Haberleri —

  • Avrupa’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen uzun yürüyüşte çok sayıda enternasyonalist genç yer alıyor. Öcalan’ın sadece Kürtler için değil kendileri için de yol gösterici olduğunu belirten enternasyonalistler, Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğünü talep ediyor.

 

PİROZ GÜLTEKİN

Avrupa’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Uzun Yürüyüş”, bu yıl "Dest Bi Dest Mil Bi Mil; Werin Cenga Azadiyê" şiarıyla gerçekleşiyor. Köln'de 11 Eylül sabahı start verilen Uzun Yürüyüşe, Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avusturya, İsveç, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’den yüzlerce genç katılıyor.

Rojava Komünü, Antifaşist Dayanışma, Enternasyonal Solidarity gibi Avrupalı sol, sosyalist gençlerin de yoğun katıldığı yürüyüş 3. günü geride bıraktı. Bugün Duisburg’da Reel Forum önünde toplanan gençler bir kez daha Türk faşistlerin provokasyon girişimiyle karşılaştı. Bu provokasyonu da boşa çıkaran gençler "Cenge Azadîye Geş Bike", "Avaşin, Zap, Metina, Biji Gerilla" sloganlarıyla Tyssenkrupp-Marxloh’a doğru yürüyüşe geçti. Gençler silah üretimi de yapan ThyssenKrupp AG önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Yarın ise Neuss tren istasyonundan yürüyüşe başlayacak gençlerin 6 günlük yürüyüşü 16 Eylül'de Aachen'de konserle son bulacak. Yürüyüşte yer alan gençler, gazetemize konuşarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tutsaklığının bir an önce son bulmasını istedi.

Gerego Lantue

‘PKK'den öğrenecek çok şey var’

Rojava Organizasyonu'nda yer alan Gerego Lantue, 2019'dan beri Kürt Hareketi'ni tanıdığını ancak Kürt sorununun varlığından çok daha önce haberdar olduğunu belirterek, "Bu sorunun tek çözümü olarak PKK'yi görüyorum. Bu nedenle bugün bu yürüyüşe katıldım ve Öcalan'a yönelik tecrite derhal son verilmesini ve serbest bırakılmasını istiyorum” dedi. Kürtlerin çok sıcakkanlı ve mücadelelerinde samimi olduklarını belirten Lantue, "Buradaki Sol ve enternasyonal hareketlerin birçok alanda PKK'den öğrenecekleri şeylerin olduğunu düşünüyorum” diye belirtti.

'Hep ön saflarda olacağız’

Almanya sol fraksiyonları başta olmak üzere birçok Avrupa sol örgütünün kadın, ekoloji, toplumsal cinsiyet gibi belli başlı alanlarda teorinin ötesine geçemediğini ancak PKK ve Abdullah Öcalan'ın bu sayılan konuların tamamında pratiklerinin olduğunu da dile getiren Lantue, bu kapsamda Öcalan'ı daha iyi anlayabilmek için birçok kitabını okuduğunu söyledi.

Türkiye'de yürütülen savaşın sadece Türk devletinin yürüttüğü bir savaş olmadığını, savaşa Almanya ve NATO'nun da dahil olduğu dile getiren Lantue, “Halk olarak bu savaşa karşı çıkmazsak, Türk devletinin işlediği bütün savaş suçlarına ortak oluruz” dedi. Saldırılar karşısında dayanışma sözü veren Lantue, savaşa karşı açılan barış cephesinde hep en ön saflarda olacaklarını belirtti.

Luise Fischer

PKK için kitap kulübü kurdular

Genç Feminist Organizasyonu'nda yer alan 22 yaşındaki Luise Fischer, Kobanê sürecinde Kürt Hareketini tanımaya başladığını söyledi. Hareketin fikirlerini ve işleyişini daha iyi öğrenmek için bir kitap kulübü kurduklarını söyleyen Fischer, "Kitap kulübünü 15 kişilik bir arkadaş grubu kurduk. Temel amacımız bu sisteme karşı gerçek ve somut alternatif üreten PKK'yi etrafımızdaki insanlara anlatmak oldu. Berlin'de bugün Kürt Hareketini anlatabildiğimiz geniş bir kitlemiz var. Bugün burada bulunma gerekçemiz Berlin'de yürüttüğümüz yoğun tartışmaların bir sonucudur" ifadelerini kullandı.

‘Hepimizin özgürlüğüne katkı sunuyor’

Alman devletinin, Kürt Özgürlük Hareketi'ni ve ona bağlı çalışmaları sürekli kriminalize ettiğine de vurgu yapan Fischer, "Kürt Özgürlük Hareketi ve Öcalan’ın yarattığı paradigma bütün enternasyonellerin yolunu aydınlatıyor. Bunun yasaklanması/krimanilize edilmesi kabul edilemez. Bu mücadele enternasyonal bir mücadeledir ve hepimizin yaşam alanlarını, özgürlüklerine katkı sağlamakta. Biz bu paradigmayı sahiplenip, Kürtlere yönelik baskıları da kıracağız. Yürüyüşün de buna hizmet edeceğini umuyoruz" diye konuştu.

Lilith

‘Kadınlar için de mutlak kurtuluş yolu’

Berlin Genç Enternasyonal Kadın oluşumunda yer alan alternatif tıp öğrencisi 20 yaşındaki Lilith ise Kürt Özgürlük Hareketi ile iki yıl önce tanıştığını söyledi. Öcalan'ın paradigmasının bütün kadınlar için mutlak bir kurtuluş yolu olduğuna vurgu yapan Lilith, "Öcalan'ın özgürlüğü dünya halklarının mücadelesinde yeni bir öneme sahip olacak. Bu nedenle bütün enerjinin Öcalan'ın özgürlüğüne harcanması gerektiğine inanıyorum" dedi.

 

'Sadece yürüyüş değil daha fazlası’

Feminist Genç Kadın Kolektifi’nde çalışma yürüten 23 yaşındaki sosyoloji öğrencisi Emilia Mertens ilk defa uzun yürüyüşe katıldığını dile getirerek “Bu yalnızca bir yürüyüş değil, bundan fazlası. Burada birçok farklı kesim ve Kürt Hareketi'ni tanıma şansı yakalıyorum. Bu mücadeleyi büyütmek için büyük bir fırsat" diye belirtti.

Emilia Mertens

‘Görünmeyenlere şahit olduk’

Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları karşısında birçok noktada eylem yaptıklarını kaydeden Mertens, "Artan saldırılara yönelik bir delegasyon oluşturup Güney Kürdistan'a gittik. Orada savaşın görünmeyen boyutlarına da şahit olduk. Kürt Hareketi'nin çözümden yana tavrını açık ve net bir şekilde gördük. Mevcut savaş durumunun temel sebebi PKK'nin krimanilize edilmesi ve Öcalan'ın tecrit altında tutulması" dedi.

Daphne

İlk iş olarak Kürtçe öğrendi

Fransa Anti-faşist örgütlenme aktivisti Daphne ise 31 yaşında bir antropolog. Rojava'ya saldırılar sonrası YPG sayesinde Kürtleri tanıdığını daha sonra Kürtlerle yakın ilişkiler kurabilmek için kısa sürede Kürtçe konuşmayı öğrendiğini belirten Daphne, yürüyüşe ilişkin olarak da şunları söyledi: "Temel amacımız Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce sonlanması ve Kürdistan'ın statüsüne kavuşmasıdır. Kürtler büyük bir saldırı altında. Enternasyonal dayanışma ile bütün bu saldırıları püskürtmemiz ve mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.