Enternasyonalistlerden Garê tepkisi

Yurt Dışı Haberleri —

  • Türk devletinin Gare’ye yönelik başlattığı saldırıya bir tepki de Öcalan’a özgürlük yürüyüşçülerinden geldi. Yürüyüşçüler, Gare’ye yönelik saldırıyı Kürt soykırımın bir parçası olduğunu belirterek, uluslararası kamuoyunu tepki göstermeye çağırdı.

 

PERVİN YERLİKAYA/FREIBURG

Almanya’da, “Uluslararası Komployu Kınama ve Öcalan’a Özgürlük” sloganıyla 8 gündür yürüyen Alman, Kürt, Katalan ve İspanyol gençlerden oluşan yürüyüşçüler, bugün yaptıkları bir basın açıklamasıyla Türk devletinin Medya Savunma Alanlarından Gare bölgesine yönelik işgal saldırısını kınadı. 

Kürtçe, Türkçe ve Almanca yapılan açıklamada, “Bu saldırının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü ve Şeyh Said’in esir alınma tarihine denk getirilmesi açıkçası Türk devletinin niyetini ortaya koymaktadır” denildi. AKP-MHP faşist iktidarı tarafından Cizre, Sur, Nusaybin, Efrîn ve Serêkaniyê’de yapılan katliamlar hatırlatılarak, “Gare saldırısı sıradan ve basit bir saldırı değildir" denilen açıklamada "Bu saldırı sadece PKK öncülüğünde yürütülen Kürt halkının özgürlük mücadelesine karşı değil, tüm Kürt halkının varlığına, özgür ve demokratik yaşamına yöneliktir. Bu saldırı aynı zamanda Rojava ve Güney Kürdistan olmak üzere Kürdistan halklarının bütün kazanımlarına da yöneliktir” vurgusu yapıldı.

Gerillanın yanındayız

“HPG’nin açıklamasına göre bu saldırının koordine merkezi Türkiye’de değil de Güney Kürdistan’da olması ve PDK’nin de işin içende olduğu açıkçası gösteriyor" denilen açıklamada "Önder Apo’nun özgürlüğü talebiyle hareket içerisinde olan kesimler Kürt halkıyla dayanışma amacıyla Türk devletinin işgaline karşı çıkmalı" ifadesine yer verildi. Enternasyonalist gençler açıklamalarını şu çağrı ile sonuşlandırdı: “Biz Uluslararası Komployu kınama ve Öcalan’a Özgürlük” yürüyüş birleşkenleri olan Alman, Kürt, İspanyol ve Katalan gençler, dünyadaki sosyalist, devrimci, ekolojist, feministler başta olmak üzere bütün kesimleri bugün Gare’de işgale karşı direnen demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmayı savunan gerillanın yanında olmaya çağırıyoruz."

Freiburg’da Stühlinger Kirchplatz’da yapılan açıklama ardından yürüyüşçüler sloganlar eşliğinde Platz der alten Synagoge doğru yürüyüşe geçti. "Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü" pankartı ve Öcalan bayraklarıyla yürüyen kitle sık sık "Biji Serok Apo" sloganı attı. Yürüyüş ardından yapılan mitingde Rote Hilfe, Tertip Komitesi ile TCŞ ve Teko-JİN temsilcileri konuştu. Eylemin dünkü etabı, müzik ve halaylarla son buldu.

Yarın eylemin finali

Enternasyonalistler ve gençlerin 5 Şubat’ta Hanau’da başlayan eylemi yarın Freiburg’da yapılacak eylemle sona erecek. Stühlinger Kirchplatz’da bugün saat 13.00’de bir araya gelecek Uzun Yürüyüşçüler halkın da katılımıyla kitlesel bir yürüyüş organize edecek.

Gençler olarak sorumluluğumuz büyük

Enternasyoneller ve Avrupa gençlik hareketleri Teko-JİN ve TCŞ öncülüğündeki eylemde Kürdistan’ın farklı parçalarından gençler de yerini aldı. Berlin’den eyleme katılan 20 yaşındaki Baran Zane, Batmanlı. Tevgera Ciwanen Şoreşger (TCŞ) aktivisti olan Baran’ın eylemdeki heyecanı dikkat çekiyor. “Yıllardır sanki bu yürüyüş için yaşıyorum” diyerek, heyecanını dile getiren Baran 5 yıl önce Türk devletinden gördükleri baskılar nedeniyle ailesiyle birlikte Almanya’ya gelmek zorunda kalmış. Burada da 4.5 yıllık gibi uzun bir süreden sonra oturum aldığını söyleyen Baran, annesinin sırf belediye ve HDP çalışmalarında yer aldığı için 36 yıl hapis cezası aldığını söylüyor. Tüm zorluklara ve engellemelere rağmen yürüyüşün yapıldığını söyleyen Baran, “Bunu bir sorumluluk olarak görüyorum. Biz Kürt halkı olarak sürekli engellerle karşı karşıya kalıyoruz. Kürdistan’da yürütülen büyük bir savaş var. Bu yüzden korona ve soğuk için bizim için engel teşkil etmiyor” diyor.

Virüs mermilerle aramıza engel değil

Kürt halkını yok etmek isteyen faşist bir rejim ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Baran “Korona gerekçe yapılarak eylemler engelleniyor. Ama bu virüs, mermiler ile bizim aramıza engel koymuyor. Bugün Gare’ye yapılan bir saldırı var. Biz her zaman katlediliyoruz. Bu durumun bilincinde olmalıyız. Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı gençler olarak büyük sorumluluklarımız olduğunu iyi görmeliyiz" diyor. Baran son olarak "Önder Apo  özgür olana dek eylemlerimizi sürdüreceğiz, başaracağımıza inanıyoruz” diye belirtiyor.

Yürüyüşe katılmak sorumluluk

Yürüyüşe katılanlardan bir diğer genç ise 23 yaşındaki Halim Kavak. Birkaç defa Uzun Yürüyüş eylemine katıldığını belirten Kavak "Bu yürüyüşte yer almak bizim için bir görev" diyor. Gençlere de tecride karşı gerçekleştirilen eylemlerde daha aktif olma çağrısında bulunuyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.